Chirurg acuzat de a fi manipulat date ca să-și favorizeze pacienții înscriși pe lista de așteptare pentru donarea de organe

Ned Stafford HAMBURG

            Un chirurg din Germania care a efectuat zeci de transplanturi de ficat la Göttingen University Hospital (Spitalul Universitar din Göttingen) se afla sub urmarire penala, fiind suspectat ca a modificat datele cu privire la cel putin 25 de pacienti, in ideea de a-i face sa para mai bolnavi decat in realitate, ca sa fie promovati inaintea altora, pe lista de asteptare pentru donarea de organe.

            Presupusa tentativa de manipulare a datelor, semnalata pentru prima data pe 20 iulie a. c., in cotidianul Süddeutsche Zeitung din München, este cel mai mare scandal ce implica transplantul de organe din Germania. Efectul ei este caracterizat drept dezastruos, mai ales ca a coincis cu intrarea in vigoare a unei noi legi ce vizeaza intensificarea donarii de organe si care impune asiguratorilor de sanatate sa-si intrebe periodic toti clientii daca doresc sa-si doneze organele dupa moarte.

            Bernhard Banas, secretarul general al Societatii Germane de Transplant, a declarat pentru BMJ ca au si primit e-mail-uri de la patru persoane care, declarandu-si neincrederea in sistem, isi anuntau intentia de a-si anula cardurile de donatori de organe. ”Mi-e teama ca scandalul acesta va avea un impact major asupra numarului celor care doresc sa-si doneze organele”, a spus el.

            In prezent, singura relatare detaliata cu privire la manipularea datelor pacientilor este cea aparuta in articolul din Süddeutsche Zeitung. In ziua publicarii lui, Facultatea de Medicina a Universitatii din Göttingen a transmis un comunicat de presa, in care declara ca, la sfarsitul lunii iunie a. c., primise o sesizare legata de respectiva suspiciune din partea Asociatiei Medicale Germane, care incepuse sa investigheze acuzatiile.

            Universitatea a informat imediat procurorul general si a pus la dispozitia anchetatorilor dosarele pacientilor. In perioada imediat urmatoare, procurorii au perchezitionat mai multe locuinte si au confiscat dosare.

            In articolul din Süddeutsche Zeitung se presupune ca medicul de la centrul de investigatii ar fi folosit diverse metode de manipulare – cel mai adesea, inainte de inscrierea candidaturii pentru un transplant de ficat, donat prin intermediul Eurotransplant International Foundation (Fundatia Internationala Eurotransplant), indica si existenta unor probleme renale in cazul unor pacienti care aveau doar afectiune hepatica, falsificand concentratiile de creatinina inregistrate zilnic.

Conform aceluiasi articol, anchetatorii isi manifestau suspiciunea ca doctorul nu ar fi putut manipula dosarele pacientilor de unul singur si ca exista complici, mai ales ca investigatia initiala a fost declansata de o informatie anonima.

            Medicul, al carui nume nu a fost dat publicitatii si care a incetat sa mai lucreze  la Göttingen University Hospital la sarsitul anului 2011, a mai fost subiectul unei anchete in 2005, pe vremea cand lucra in cadrul unei universitati din Bayern.

 

Surgeon is accused of manipulating data to move his patients up organ list

Citati articolul ca: BMJ 2012;345:e5039

 

 

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Traducere: 
Dr. Roxana Tucra