Administrarea de acid folic la începutul sarcinii reduce de patru ori riscul de dehiscenţă labială şi palatină

Un studiu arată că riscul ca un nou-născut să aibă dehiscenţă palatină sau labială pare a fi de patru ori mai mare dacă mamelor nu li se administrează acid folic în primele trei luni de sarcină.

Muiris Houston GALWAY  

    Se ştie că lipsa respectivei vitamine în perioadeleincipiente ale gestaţiei generează defecte de tub neural (de pildă, spina bifida), dar acesta este primulstudiu ce arată existenţa unei puternice asocieri între administrarea aciduluifolic la gravidă şi riscul ca fătul să prezinte despicătură de palat sau de buză.

    Pe baza datelor referitoare la peste 11 000 de subiecţi,ce reprezentau cohorta copiilor în vârstă de nouă luni a studiului ”Growing Upin Ireland”, Dervla Kelly şi colaboratorii săi din cadrul Department of PublicHealth and Primary care (Departamentul de sănătate publică şi îngrijire primară)al Trinity College Dublin, au evaluat efectele suplimentelor de acid folic înprevenţia despicăturii labiale şi palatine. Rezultatele lor arată că, la mamă,nivelul din primele trei luni de sarcină al vitaminei în speţă este corelat cuapariţia malformaţiilor citate.

    Conform studiului, frecvenţa apariţiei dehiscenţei labio-palatineeste, în cazul mamelor care nu au primit acid folic, de 6,8 per 1 000 de copii participanţi lastudiu, iar în cazul celor cărora li s-au dat astfel de suplimente, de numai 1,5per 1 000 de subiecţi. În articol semenţiona: ”Femeile care nu au primit acid folic în primele trei luni de sarcină,comparativ cu cele care au luat respectiva vitamină, erau expuse unui risc(odds ratio, obţinut prin regresie logistică) de 4,36 de ori mai mare (CI 95%1,55–12,30, P=0,005) ca nou-născutul să prezinte despicătură labială”.

    O dehiscenţă labio-palatină apare la una din 700 de naşteri(copii vii). Despicătura labială, însoţită sau nu de dehiscenţa palatină, estemai frecventă la băieţi. Chiar şi după managementul chirurgical al cazului,anomaliile datorate dehiscenţei pot conduce la complicaţii de durată, precuminfecţii otice persistente, tulburări de vorbire, diformităţi faciale şiprobleme dentare.

    ”Studiul prezentat sprijină ipoteza conform căreia unsupliment de acid folic în doză de 0,4 mg/zi, administrat cu patru săptămâniînainte de concepţie şi în primele 12 săptămâni de sarcină, are un rolsemnificativ în prevenţia dehiscenţei labio-palatine”, a afirmat Tom O’Dowd, profesor de medicină de familie la TrinityCollege Dublin şi unul dintre autorii articolului.

Takingfolic acid at start of pregnancy seems to reduce risk of cleft lip and palatefourfold

Ase cita ca: BMJ 2012;345:e4614

 

Traducere:Dr. Gianina Luca

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Autor: