Accesul la contraceptive trebuie accelerat, pentru a salva vieţi, spun cercetătorii Anne Gulland

O serie de articole ce subliniază beneficiile planificării familiale arată că, prin creşterea accesului la mijloacele contraceptive, s-ar salva vieţile femeilor şi copiilor din ţările în curs de dezvoltare.

          Anunţul publicării lor în Lancet (www.thelancet.com/series/familyplanning)a fost făcut în cadrul unei conferinţe de presă, autorii afirmând că înlesnirea accesului la măsurilecontraceptive ar preveni o treime din numărul deceselor materne şi ar îmbunătăţistarea de sănătate a copiilor prin mărirea intervalului dintre două sarcinisuccesive.

Seria de articole a fost lansată cu o ziînainte de summit-ul internaţional de planificare familială găzduit de UKDepartment for International Development (Departamentul guvernului britanicpentru dezvoltare internaţională) şi Bill and Melinda Gates Foundation (FundaţiaBill şi Melinda Gates), ce şi-a propus să reînvie interesul faţă de nevoia asigurăriide mijloace contraceptive pentru femeile din statele în curs de dezvoltare. Cercetătoriide la Universitatea Johns Hopkins au utilizat date obţinute de la OrganizaţiaNaţiunilor Unite şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru a crea un nou modelnecesar estimării numărului anual de decese materne în 172 de ţări şi a cuantumuluiprobabil de cazuri ce ar fi putut să fie salvate cu ajutorul contraceptivelor. Eiau estimat că, în 2008, 342 000 de femei au murit ca urmare a sarcinii sau întimpul naşterii, dar că au putut fi evitate 272 000 de decese prin utilizareamijloacelor contraceptive – astfel, după părerea lor, asigurarea accesului laacestea pentru toate femeile, mai ales pentru cele din statele în curs dedezvoltare, ar permite prevenirea anuală a 104 000 decese.

Cea mai mare nevoie de contraceptiveeste în Africa Sub-Sahariană, unde acestea pot fi întrebuinţate de numai 22%dintre femeile active sexual. În ţările dezvoltate, proporţia este de 75%. Saifuddin Ahmed, şeful grupului de cercetare de la JohnsHopkins, declara: ”Rezultatele noastre reiterează necesitatea accelerării procesuluide accesare a mijloacelor contraceptive în statele cu o prevalenţă scăzută autilizării măsurilor de contracepţie, unde s-ar obţine cele mai mari beneficiide pe urma scăderii mortalităţii materne.”

John Cleland, profesor de demografie medicală la LondonSchool of Hygiene and Tropical Medicine, arăta că aproape toate cele 47 000 deavorturi efectuate, anual, în condiţii nesigure pentru gravidă ar putea fiprevenite dacă femeile din ţările în curs de dezvoltare ar avea posibilităţi lărgitede a beneficia de măsurile contraceptive.

El a mai declarat că ”atunci când o femeie rămâne însărcinatăîn primele 18 luni după naştere cresc semnificativ riscurile pierderii sarcinii,naşterii premature, decesului nou-născutului în prima săptămână de viaţă, greutăţiimici la naştere şi prematurităţii. Când intervalul dintre două sarcinisuccesive este mai scurt de doi ani, riscul de a muri înainte de-a împlini unan este cu 60% mai mare la cel de-al doilea copil, comparativ cu situaţiile încare acesta vine pe lume după trei – cinci ani de la naşterea anterioară.”

 

Traducere: Dr.Gianina Luca

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Autor: