Reţelele de socializare şi modul de abordare al cazurilor de suicid de către media sunt blamate pentru o serie de sinucideri în rândul adolescenţilor ruşi

Site-urile media de socializare în cadrul cărora tinerii discută despre diverse modalităţi de sinucidere şi modul iresponsabil în care presa a prezentat respectivele decese au fost considerate, de către fostul preşedinte al Rusiei, Dmitri Medvedev, răspunzătoare de rata ridicată a cazurilor de suicid în rândul tinerilor, înregistrată în urma mediatizării lor extinse. El a făcut apel la societate să trateze problema “cu maximă delicateţe”.

HarrietVickers BMJ

   Un raport al United Nations Children’sFund, publicat la sfârşitul anului trecut, a precizat că Rusia se situează pelocul trei în lume în ceea ce priveşte rata sinuciderilor (22 per 100 000 de tineri cu vârste cuprinseîntre 15 şi 19 ani, în 2009), după alte două foste republici sovietice,Kazakhstan şi Belarus; în anul menţionat s-au sinucis peste 1 700 de adolescenţidin categoria de vârstă citată.

   Serviciul de Stat pentru Statistică alFederaţiei Ruse susţine că numărul sinuciderilor comise de persoane sub 14 ania scăzut, în 2010, la 240, adică la sub jumătate din cele 500 de sinucideriînregistrate în anul 2000; cu toate acestea, presa urmăreşte îndeaproapedecesele adolescenţilor din întreaga ţară.

   Alexander Nemtsov, şefuldepartamentului Institutului de Cercetare Psihiatrică din Moscova, a precizat:“Situaţia sinuciderilor adolescenţilor din cursul acestui an nu diferă de ceadin anii precedenţi. Doar că presa manifestă un interes mult mai mare faţă deprezentarea unor astfel de cazuri”.

   În februarie, întreaga atenţie a medieia fost acaparată de cazul a două fete de 14 ani care au sărit împreună de pe unacoperiş, ţinându-se de mână, urmat,  dupănumai o săptămână, de sinuciderea unui băiat de aceeaşi vârstă şi a unei fetecu un an mai mare. Potrivit investigatorilor, una dintre victime utilizaseinstrucţiunile postate de membrii grupării “Ziua de mâine nu va veni niciodată– Voi muri astăzi” pe binecunoscutul site rus Vkontakte, pe care 2 000 depersoane înregistrate şi-au făcut cunoscute propriile gânduri cu privire lametodele de sinucidere.

   Ulterior, pe 9 aprilie, a fostprezentată pe scară largă o altă serie de şase sinucidere pe parcursul a 24 deore. Un adolescent de 16 ani a sărit de pe un spital aflat în construcţie şi alţi  cinci adolescenţi s-au spânzurat.

   Sub presiunea politică, Vkontakte aînceput să-şi închidă grupurile în care se discuta despre sinucidere, iar experţiicritică presa pentru amploarea relatării evenimentelor, afirmând că ar fi pututinduce sinucideri identice. Contrar ghidurilor OMS, ce precizează modul în caretrebuie prezentat un caz de suicid, transmisiile televizate au oferit imagini şocante,precum cele cu acoperişuri şi cadavre acoperite de cearşafuri însângerate, iararticolele au descris în detaliu metodele folosite şi evenimentele, redând fotografiiale scenei tragediilor. La ora actuală, astfel de aspecte nu mai fac aproapedeloc subiectul materialelor apărute în media locală.

 

Social networks andmedia coverage are blamed for series of teenage suicides in Russia

A se cita: BMJ 2012;344:e3110

 

Traducere: Dr.Adina Ţurcanu

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Autor: