Imunizarea antigripală în timpul sarcinii

Ca urmare a pandemiei provocate de virusul gripal A/H1N1 2009, în numeroase regiuni ale globului a fost recomandată imunizarea universală a femeilor însărcinate împotriva gripei sezoniere.1-3

    Înciuda experienței acumulate de-a lungul multor ani în această privință, vaccinareaantigripală în sarcină avea o frecvență redusă în timpul pandemiei generate desus-citatul virus, iar ratele imunizării la femeile însărcinate rămân, îngeneral, scăzute.4, 5 Situația este deseori motivată de temerile gravidelor șiale personalului clinic în legătură cu siguranța administrării vaccinului pedurata sarcinii.6

    Într-un articol corelat, Pasternak și colab. prezintărezultatele unui nou studiu național de cohortă, efectuat în Danemarca, cuprivire la femeile vaccinate împotriva gripei A/H1N1 2009.7 Cercetarea sugereazăcă persoanele imunizate în perioada de sarcină au un risc mai mic de pierdere afătului decât cele neimunizate și oferă atât informații liniștitoare pentru toțicei preocupați de siguranța vaccinului cât și date referitoare la beneficiilevaccinării, care înainte erau doar ipotetice. Este un aspect important, înspecial deoarece sezonul de vaccinare antigripală tocmai a început în emisferasudică, unde în vaccinul actual este inclusă tulpina A/California/7/2009. Dupăconsultarea Organizației Mondiale a Sănătății s-a mai recomandat includerea învaccinuri a unui virus A/California/7/2009 (H1N1) pdm09-like, pentru a fiutilizat în timpul sezonului gripei din emisfera nordică în perioada 2012-2013.

    Informații liniștitoare despre siguranța vaccinurilorcontra gripei în timpul sarcinii au adus și sistemele de răspuns voluntar.8, 9Au fost studiate mai multe aspecte legate de siguranța vaccinurilor antigripaleîn sarcină.

    Vaccinurile vii nu sunt recomandate, în general, fiindcă potexpune fătul unui risc teoretic. Vaccinurile împotriva gripei A/H1N1 2009 și agripei sezoniere sunt, însă, inactivate, așa că nu prezintă un atare risc.

    Polemici au fost declanșate și de prezența tiomersalului,folosit cu rol de conservant. În unele vaccinuri e posibil să existe urme detiomersal, dar expunerea precoce in uterosau în copilăria timpurie nu a fost asociată cu deficite în funcționareaneuropsihologică la copii.10

    În fine, a fost pusă sub semnul întrebării și siguranțaadjuvanților, incluși în vaccinuri pentru a îmbunătăți răspunsul imun. Din nou,experiența cu vaccinurile adjuvante contra gripei sezoniere în sarcină sugereazăfaptul că nu trebuie să ne facem griji pentru siguranță. Actualul studiu, ce ainclus peste 7 000 de femei tratate cu un vaccin adjuvant (inclusiv scualen,DL-α-tocoferol și polisorbat 80), furnizează noi date în sprijinul concluziei căadjuvanții sunt siguri în sarcină.7

    Cercetările cu privire la gripa A/H1N1 2009 au constatatrapid că persoanele însărcinate infectate prezentau un risc crescut de boalăseveră.11 Ca urmare, odată ce cohortele de femei infectate au început să fieurmărite în timpul sarcinii, rezultatele au sugerat că acestea erau expuse șiriscului de-a avea o evoluție perinatală proastă.12 Din studiile anterioarereieșea că, în cazul gravidelor, infecția cu virusul gripei sezoniere eraasociată cu riscuri crescute, chiar dacă acestea nu erau la fel de mari ca aceleaimplicate de A/H1N1 2009. Probabil că ele pot fi reduse dacă se apelează la prevențiainfecției prin imunizare, iar noul studiu sugerează că imunizarea contra A/H1N12009 este corelată cu un risc minor de naștere a unui făt mort;7 el nu poatestabili, însă, cauzalitatea – nașterea unui făt mort este determinată de maimulți factori și, deși au explicat contradicția prin prezența comorbiditățilormedicale, cercetătorii nu au efectuat ajustări în funcție de complicațiile cepot apărea la naștere, ceea ce implică posibilitatea existenței unor factori deconfuzie reziduali.

    Actualul studiu are alte limitări. El a exclus persoanelecare aveau sub șapte săptămâni de sarcină și a inclus doar puține femeiimunizate în primul trimestru de sarcină. Așadar, absența vreunei asocieriîntre avortul spontan și imunizare poate fi datorată numărului mic de femeiimunizate în perioada incipientă a sarcinii. Ca urmare, în contextul monitorizăriipe termen mai lung a siguranței, este importantă efectuarea unor noi cercetăricare să aibă în vedere atât elucidarea acestei probleme cât și alte aspecte,cum sunt, de pildă, anomaliile congenitale.

    Studiul lui Pasternak și colab. furnizează date și maiclare despre faptul că, în cazul femeilor însărcinate, beneficiile imunizăriiîmpotriva gripei depășesc riscurile. În această cohortă națională, însă, aufost imunizate doar 13% dintre gravide. În Marea Britanie, în sezonul de gripă2010-11 au fost imunizate între o treime și o jumătate dintre femeile însărcinateeligibile.4 Un studiu dintr-un centru australian a relevat, după inițierea uneicampanii educaționale pentru personalul de îngrijire și paciente, o creștere aratei imunizărilor gravidelor de la 30% la 40%.6 Cel mai adesea, neefectuareavaccinării a fost justificată, de către femeile nevaccinate, prin temerea căaceasta le-ar expune la risc fătul; un al doilea motiv invocat frecvent a fostcă personalul medical nu a sugerat necesitatea imunizării.6 Autorii studiuluiaustralian au speculat ideea că ratele imunizării ar fi putut ajunge la 78% dacăimunizarea ar fi fost oferită în cadrul îngrijirii spitalicești prenatale.

    Din alte studii reiese clar probabilitatea ca femeile cărorale este sugerată vaccinarea antigripală din partea personalului medical săaccepte imunizarea și să aibă atitudini pozitive față de siguranța și eficiențavaccinului.5 Este de datoria celor care au în grijă persoane însărcinate să cunoascărezultatele cercetărilor cu privire la siguranța vaccinului contra gripei însarcină și să se asigure că gravidele sunt informate asupra  tuturor aspectelor implicate de vaccinare,inclusiv asupra riscului aferent. În continuare, va trebui să fie avută învedere disponibilitatea serviciilor de imunizare din cadrul unitățilorspitalicești.

 

Traducere: Dr. Raluca Deliu

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Autor: