Un tânăr în vârstă de 24 de ani s-a prezentat la medic cu durere în regiunea cervicală anterioară și senzație de corp străin în gât, apărute după ce, cu o zi înainte, mâncase pește.

Putea să înghită atât alimente solide cât și fluide, iar examenul ORL, inclusiv esofagoscopia transnazală cu fibră optică, nu a evidențiat prezența unui corp străin. Nici esofagoscopia cu tub rigid nu a decelat cauza simptomelor.

Tomografia computerizată a gâtului a evidențat alungireabilaterală a apofizelor stiloide. S-a stabilit diagnosticul de sindrom Eagle,ce determină iritația nervului glosofaringian și poate genera durere cervicalăanterioară, senzație de corp străin, otalgie și tinitus. A fost obținut consimțământulpacientului.

Edmund FitzgeraldO'Connor (edmundfitz@doctors.org.uk),core surgical trainee year 2, St Andrews Centre for Plastic Surgery and Burns,Chelmsford CM 1 7ET, UK,

Codruța Neumann, ear, nose,throat specialist registrar, RamezNassif, consultant ear, nose, and throat head and neck surgeon, Norfolk andNorwich University Hospital NHS Trust, Norwich, UK

Citați articolul ca: BMJ2012;344:e1597

 

O leziune demielinizantă solitară poate duce lamielopatie similară sclerozei multiple primare progresive (Neurology 2012;78:540-4, doi:10.1212/wnl.0b013e318247cc8c). {aptepacienți la care rezonanța magnetică nucleară a arătat o leziune compatibilă cuo placă demielinizantă în trunchiul cerebral sau în măduva spinării din zonacervicală a coloanei vertebrale au fost monitorizați timp de șase ani. Toți auprezentat afectare motorie progresivă, dar nu au îndeplinit criteriileimagistice pentru diseminarea în spațiu.

 

În cadrul unui studiu sistematic publicat în Journal of Thoracic and CardiovascularSurgery (2012;143:665-75, doi:10.1016/j.jtcvs.2011.01.069) sunt explorateriscurile și beneficiile utilizării clopidogrelului înainte de bypass-ulchirurgical al arterelor coronare. În analiză au fost incluse trei studiirandomizate și 17 observaționale, dar toate erau suboptimale dintr-un anumitpunct de vedere – cele randomizate relevau existența unei tendințe de reducere acomplicațiilor cardiovasculare; în schimb, cele observaționale au arătat că, înurma curei recente cu clopidogrel, pacienții cu bypass chirurgical au  fost expuși, postoperator, unui riscsemnificativ crescut de deces, de sângerare ce necesita prelungirea intervențieichirurgicale, de pierdere a unui volum de sânge și au avut nevoie, într-o măsurămai mare, de transfuzie sanguină.

 

În Canada, receptivitatea pacienților față de medicațiaprescrisă depinde, parțial, de costul acesteia. Corelația a fost constatată, în2007, la 9,6% dintre canadienii care primiseră o rețetă de tratament. Majoritateacelor în cauză prezentau o stare de sănătate precară, aveau venituri reduse, nudețineau asigurare medicală și locuiau în Columbia Britanică. Cu toate că nu seașteptau ca populația din această provincie a țării să intre într-o asemeneacategorie, autorii susțin posibilitatea ca rezultatele să reflecte nivelul ridicatde îndatorare al localnicilor (CMAJ2012;184:297-302, doi:10.1503/cmaj.111270).

 

Douăzeci la sută dintre astronauți semnalează aparițiaunor modificări vizuale când revin pe pământ. Un studiu ce a examinat cinciastronauți cu modificări oftalmice și alți 15 fără asemenea probleme a constatatcă, între cele două grupuri, existau diferențe în ceea ce privește metabolismultransferului de carbon dependent de nivelul folatului și al vitaminei B12 atâtînaintea zborului cât și în timpul și după finalizarea lui. În cazul celor careau declarat modificări vizuale, concentrațiile serice de homocisteină  și cistationină înainte de zbor erau de minimum25-45%. Diferențele biochimice observate la astronauții cu afectare vizualăsugerează că polimorfismul enzimelor implicate în metabolismul carbonului arputea interacționa cu microgravitația pentru a genera modificărilefiziopatologice (Journal of Nutrition2012;142:427-31,doi:10.3945/jn.111.154245).

 

Un profil de risc cardiovascular scăzut la persoanele deetate medie (care, fără niciun tratament, au un nivel normal al colesterolului șial tensiunii arteriale, nu au fumat niciodată și nu au istoric de diabet sau deboală cardiacă) prefigurează o evoluție a stării de sănătate semnificativsuperioară la vârste mai înaintate, dar atingerea unui atare obiectiv impuneadultului tânăr un stil de viață sănătos. Studiul Coronary Artery RiskDevelopment in (Young) Adults (CARDIA) arată în mod clar că, la persoanele devârstă medie, valorile prevalenței profilurilor de risc scăzut de boalăcardiovasculară, ajustate în funcție de vârstă, sex și rasă, se îmbunătățesctreptat, în concordanță cu fiecare factor determinant al unui stil de viață sănătosadoptat ca adult tânăr (Circulation2012;125:996-1004,doi:101161/circulationaha.111.060681).

 

Traducere: Dr. Raluca Deliu

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Autor: