Elveţia are nevoie de mai mulţi medici generalişti pentru a sprijini populaţia în curs de îmbătrâânire

            Elveţia are unul dintre cele maibune sisteme de asistenţă medicală din lume care, însă, s-ar putea să seconfrunte cu mari dificultăţi în contextul generat de îmbătrânirea populaţiei,se afirmă într-un nou raport al Organisation for Economic Co-operation andDevelopment (OECD – Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică).

Studiullaudă sistemul medical elveţian pentru că oferă o gamă largă de serviciimedicale şi de opţiuni, datorită cărora a fost posibil ca durata medie de viaţăa populaţiei ţării să atingă unul din cele mai bune niveluri din lume. ValérieParis, economist în cadrul diviziei medicale a OECD, coautor al raportului, aadăugat că sistemul elveţian are o performanţă bună, iar pacienţii au un gradde satisfacţie ridicat. “Ceea ce nu înseamnă, însă, că nu poate fi mai bun,” a continuatea, “iar modul în care funcţionează sistemul în prezent s-ar putea ca, înviitor, să nu mai fie cel optim.”

Procentuldin produsul intern brut alocat cheltuielilor pentru sănătate a fost 11,4 în2009, deasupra mediei de 9,6% a OECD, se afirmă în raportul scris în colaborarecu Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Cota ridicată a respectivelor cheltuieli afost dictată de doi factori importanţi: numărul relativ mare de spitale dinElveţia şi perioada îndelungată de spitalizare. În 2009, Elveţia s-a clasificata treia în clasamentul duratei medii de spitalizare pentru asistenţa acută, cuaproximativ 7,5 zile, comparativ cu circa 6,8 în Marea Britanie şi cu mediaOECD de 5,9.

DoamnaParis a afirmat că, pe măsură ce cuantumul cazurilor de boli cronice va creşteîn anii următori, va fi necesar ca Elveţia să se axeze mai mult pe asistenţaprimară şi pe medicina preventivă, inclusiv să pregătească un număr mai mare demedici generalişti şi de nurse.

 

OECDReviews of Health Systems: Switzerland poate fi achiziţionat de pe http://bit.ly/w4N2Ih.

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr. Rodica Chirculescu
Autor: