O informare a Parlamentului Marii Britanii susține că medicii trebuie să-și raporteze colegii cu un comportament profesional necorespunzător

Medicii riscă să-și piardă licența dacă nu-și vor semnala temerile legate de capacitățile profesionale ale colegilor lor, au sugerat membrii Parlamentului Marii Britanii.

 

      În primul său raport anual cuprivire la funcțiile din cadrul General Medical Council (GMC – ColegiulMedicilor), House of Commons Health Committee(Comisia de Sănătate a Camerei Comunelor) a solicitatacestui for reprezentativ să trimită ”un semnal clar” medicilor, care să-idetermine să înțeleagă că necomunicarea oficială a temerilor cu privire laactivitatea profesională a unui coleg de breaslă îi expune riscului de a fiinvestigați similar celui pe care îl implică practicarea necorespunzătoare apropriei lor meserii.

      Medicii primari și șefii de clinicădin spitale ar trebui să aibă cea mai mare responsabilitate în această problemă,dar ”va fi chestionat întregul personal”, declara parlamentarul  Stephen Dorrell, președintele Comisiei de Sănătate.

      ”Fiecaredoctor și asistent medical știe că, pe lângă obligațiile legate de îngrijireapacienților, au datoria profesională de-a raporta forului lor reprezentativ, pebaza a ceea ce știu sau ar trebui să știe, toate temerile privitoare lacalitatea serviciilor oferite de unii colegi”, afirma domnul Dorrell. ”Privimspre GMC cu speranța că va asigura înțelegerea clară a faptului că lipsa deatitudine este percepută ca o încălcare gravă a obligațiilor profesionale.”

       Comisia a dat exemplul Mid Staffordshire NHSFoundation Trust, în cadrul căruia, conform GMC, între 120 și 150 de medicicunoșteau problemele apărute în spital, însă numai câțiva le-au comunicat pe căilecorespunzătoare. La ora actuală sunt investigați de GMC doctori care aveau oactivitate profesională impecabilă, dar care nu au luat poziție când era cazul.

      PaulFlynn, vice-președinte al BMA’s Central Consultantsand Specialists Committee – Comisia Centrală a Consultanților și Specialiștilor a AsociațieiMedicale Britanice (BMA) – declara: ”Ar fi împotriva justiției să fii tras la răspunderepentru ceva despre care chiar nu ai știut, dar poate că aceia care-și ascundcapul în nisip și nu vor să vadă problemele, trebuie să dea socoteală.”

      Totel arăta că este indicat, însă, ca mai întâi doctorii să semnaleze conduceriilocale problemele sesizate, și abia apoi să facă ”pasul decisiv” de a letransmite mai departe către GMC. ”O problemă generată de calitatea slabă apracticii medicale, ce a ajuns până la GMC, dovedește eșecul sistemului,” acontinuat Paul Flynn. ”Este nevoie de sisteme locale robuste, care să aibămereu pe poziție propriile radare de detectare precoce a problemelor.”

      Comisia de sănătate a recunoscut că,în unele cazuri, medicii care și-au comunicat temerile cu privire la deficiențelede practică ale unor colegi au fost suspendați, concediați sau sancționați șis-a angajat să examineze foarte curând, cu mai multă atenție, situațiile de acestfel.

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr. Gianina Luca
Autor: