Monitorizarea telefoanelor mobile după producerea unor calamități îmbunătățește furnizarea ajutoarelor umanitare

Folosirea telefoanelor mobile pentru a depista poziția persoanelor după producerea unei calamități ar putea contribui la administrarea mai eficientă a ajutoarelor umanitare, au afirmat cercetătorii după ce au observat că rezultatele unui atare tip de monitorizare s-au corelat foarte bine cu migrația populației după cutremurul de anul trecut din Haiti.

 

      Dupăevenimentul citat, ca și în timpul epidemiei de holeră ce i-a urmat, cercetătoriiau monitorizat datele referitoare la poziția abonaților cu cartele SIM (SIM –subscriber identity module) din cea mai mare rețea de telefonie mobilă ainsulei, localizând coordonatele celulelor GSM la care se conectau aparatele întimpul apelurilor. Ei și-au notat pozițiile zilnice ale SIM-urilor, timp de 42de zile înainte de cutremur și încă 158 de zile ulterior, și au transmis NațiunilorUnite și altor organizații datele legate de deplasarea oamenilor. Totodată, austudiat “traseul” cartelelor SIM după izbucnirea epidemiei de holeră (pe 15octombrie 2010).

      Rezultateleanalizei arată că 630 000 de oameni (care au folosit puțin sub 200 000 de carteleSIM, fiecare dintre acestea fiind utilizată, în medie, de trei persoane),prezenți în capitala Port-au-Prince în ziua cutremurului, părăsiseră orașul 19zile mai târziu (PLoS Medicinedoi:10.1371/journal.pmed.1001083).

    

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Autor: