Noile regulamente europene prevăd înregistrarea obligatorie a tuturor remediilor naturiste

De la 1 mai, toate remediile naturiste comercializate în magazine ecologice, farmacii şi alte puncte de desfacere din Uniunea Europeană (UE) vor fi înregistrate oficial şi aprobate înainte de a fi vândute.

               Noile regulamente stipulează că licenţa decomercializare va fi acordată doar produselor al căror uz este“plauzibil pe baza perioadei îndelungate de utilizare şi a experienţei”şi a căror calitate şi siguranţă sunt garantate. Noile cerinţe aufost formulate în cadrul Traditional Herbal Products Directive (DirectivaEuropeană pentru Produse Tradiţionale Naturiste).

Aşa cum fusese decis în 2004,directiva a acordat producătorilor de remedii tradiţionalenaturiste o perioadă de tranziţie de şapte ani pentru a-şi înregistra produseleaflate la vânzare în UE cu ajutorul autorităţilor naţionale deresort.

John Dalli, comisarul european al sănătăţii,a spus că această perioadă de tranziţie, neobişnuit de lungă, aacordat producătorilor şi importatorilor de remedii tradiţionale naturistetimpul necesar pentru a demonstra că produsele lor au un nivel acceptabil de siguranţă şide eficienţă. “Pacienţii pot avea încredere acum în produselenaturiste pe care le cumpără din UE,” a adăugat comisarul.

Un purtător de cuvânt al UnitedKingdom’s Medicines and Healthcare Products Regulatory Agency (Agenţia RegatuluiUnit pentru Normarea Medicamentelor şi a Produselor de Îngrijire Medicală)a confirmat că toţi consumatorii pot fi siguri că produsele dinprogramul de înregistrare al remediilor naturiste din cadrul agenţiei corespundstandardelor necesare de siguranţă, de calitate, de producţie şide informare a pacienţilor. În cadrul respectivului program, a adăugat purtătorul de cuvânt,nu este obligatoriu ca solicitanţii să demonstreze eficienţa produsului, însă înregistrarea luiva fi refuzată dacă efectul declarat nu este plauzibil.

Teoretic, niciunul dintre produsele neînregistrate pânăla data de 30 aprilie nu mai poate fi vândut publicului, însă oricaredintre cele aflate pe stocul distribuitorilor poate fi comercializat în continuare, pânăla epuizarea stocului, ceea ce sugerează că efectul integral alnoilor măsuri nu se va face simţit decât anul viitorsau chiar mai târziu.

Legislaţia pune la dispoziţia solicitanţilor unprocedeu simplificat de înregistrare în cazul în care aceştia potdemonstra prin documente că produsul în cauză nu este dăunător dacă estefolosit în conformitate cu recomandările de pe ambalaj.Pentru a corespunde respectivelor cerinţe, solicitanţii trebuie sădemonstreze uzul îndelungat al produsului fără efectesecundare, confirmând folosirea lui în siguranţă pentru cel puţin30 de ani, dintre care 15 pe teritoriul UE.

Comisia Europeană atrage atenţia asuprafaptului că noile regulamente oferă posibilitatea de-a înregistra remediinaturiste chinezeşti sau ayurvedice ori din alte tradiţii fărăa mai fi nevoie de experimente şi de teste de siguranţă şi de eficienţă.De asemenea, legislaţia nu interzice vitaminele, suplimenteleminerale, ceaiurile din plante, terapiile alternative şi homeopate.

Un purtător de cuvânt al UnitedKingdom’s Medicines and Healthcare Products Regulatory Agency a spus că niciunprodus nu a fost încă respins din programul de înregistrare. Alliancefor Natural Health (Alianţa pentru Sănătate Naturală) crede, însă, căva fi interzis un număr mare de produse naturiste obţinute conform tradiţiilor non-europene.

 

Pentrumai multe informaţii, vizitaţi: http://ec.europa.eu/.

 

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Alexandra Croitoru
Autor: 
Rory Watson BRUXELLES