Încă 1,4 milioane de pacienţi săraci infectaţi cu HIV au fost trataţi în 2010

Conform unui raport al UNAIDS, agenţia Naţiunilor Unite pentru HIV şi SIDA, la finele anului 2010 au primit tratament antiretroviral (ARV) circa 6,6 milioane de pacienţi infectaţi cu HIV originari din ţări cu venituri mici sau medii (dintre care aproape o jumătate de milion sunt copii), ceea ce înseamnă cu 1,4 milioane mai mulţi decât în 2009 (o valoare record).

Documentulsubliniază că, în ciuda accesului tot mai extins la terapia antiretrovirală, ”persistăo mare discrepanţă cu privire la acordarea ei” şi precizează că, din decembrie2010, aproximativ nouă milioane de oameni care aveau indicaţie de tratament, nul-au primit.

În raportse mai afirmă că ”trebuie acordată o atenţie deosebită rezolvării diferenţierilorîn ceea ce priveşte îngrijirea copiilor infectaţi cu HIV”. În 2009, tratamentulspecific a fost disponibil pentru 36% dintre persoanele din toate categoriilede vârstă, în vreme ce pentru copii, procentul a fost considerabil mai mic(doar 28%).

Urmândaceeaşi linie, Margaret Chan, directorul general al OMS, a spus: ”Avem preamulte de făcut pentru a ajunge la accesul universal, iar dacă am proceda ca şipână acum, nu ne vom atinge scopul. Avem nevoie de inovaţie în domeniultratamentului HIV, inclusiv de abordări terapeutice şi profilactice maisimple.”

Raportul,AIDS at 30: Nations at the Crossroads(SIDA la 30: naţiunile aflate la răscruce),afirmă că la finele lui 2010 erau infectate cu HIV peste 34 de milioane deoameni, mai mulţi faţă de 2009 (33,3 milioane) şi că, în perioada 2001-2009,numărul de infecţii noi pe plan global a scăzut cu 25%.

Tido von Schoen-Angerer, directorexecutiv al campaniei iniţiate de Médecins Sans Frontières pentru accesul lamedicamente esenţiale, a spus că este încurajator să vedem că administrarea tratamentuluiia amploare în ţările sărace, dar a adăugat că ”ritmul trebuie să crească dacăvrem să avem şansa de-a fi cu un pas înaintea valului de noi infecţii.”

Tot potrivit raportului, costul medicaţieişi efortul de-a oferi pacienţilor medicamente mai bune şi cu un raportcost-eficienţă mai aproape de ideal constituie o problemă.

AIDS at30: Nations at the Crossroads poatefi găsit la adresa www.unaids.org.

 

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr. Madalina Geanta
Autor: 
John Zarocostas GENEVA