O femeie în vârstă de 77 de ani s-a prezentat la medic cu o pată eritematoasă la nivelul antebraţului apărută cu cinci ani în urmă, fiind suspicionată clinic de keratoză actinică boweniană sau de cacinom bazocelular superficial.

Examenul histopatologic a relevat un melanom in situ amelanotic. Melanoamele fără pigmentare evidentă clinic se numesc amelanotice. Ele pot fi subraportate de către pacienţi şi prioritizate incorect de către clinicieni, deoarece mimează foarte bine leziunile cutanate mai puţin grave şi nu se conformează regulii ABCD pentru depistarea melanomului şi monitorizare: Asimetrie a unei leziuni cu Bordură (margine) neregulată, Culoare schimbată şi Diametru în creştere.

     Cei care, în timp ce iau masa, se îndeletnicesc şi cualte activităţi, ce le distrag atenţia, au tendinţa de a mânca prea mult.Cercetătorii au observat că jocul la computer pe durata mesei de prânz aafectat senzaţia de saţietate, rememorarea felurilor de alimente consumate şitentaţia de-a mai tot gusta câte ceva pe parcursul zilei (American Journalof Clinical Nutrition 2011;93:308-13, doi:10.3945/ajcn.110.004580). Un testlegat de gust, efectuat cu o jumătate de oră după terminarea mesei, a arătat căpersoanele neatente au fost mai puţin sătule după un prânz fix, şi-au amintitmai vag ce mâncaseră şi au consumat o cantitate considerabilă de biscuiţi.Rezultatele au implicaţii pentru societatea noastră ”multifuncţională”.

 

     Comparativ cu bărbaţii, femeile suntexpuse unui risc triplu de apariţie a cancerului pulmonar, indiferent cât demult fumează. Nu se cunoaşte mecanismul, dar se ştie că sunt implicaţi factoriihormonali. Cercetarea fundamentală sprijină ipoteza că 17-β-estradiol (E2)şi fumatul de ţigarete sunt factori asociaţi ce determină, la femei, carcinogenezapulmonară. Fumatul ţigaretelor stimulează metabolizarea compusului E2 în produşigenotoxici, care interacţionează cu ADN-ul genelor corelate cucancerul (gena p53 supresoare tumorală şi proto-oncogena κ-ras) care, la pacienţiicu neoplasm pulmonar, prezintă frecvent mutaţii. Aşadar, E2 poate să stimulezeproliferarea celulară şi să accentueze creşterea tumorală (MedicalHypotheses 2011;76:328- 31, doi:10.1016/j.mehy.2010.10.030).

 

     Ţigaretele electronice furnizează nicotină fără combustieori fum şi pot fi o alternativă la plasturii sau la guma de mestecat concepute însprijinul celor dispuşi să renunţe la fumat. Dovezile provin dintr-un studiu pefumătorii care au încercat e-ţigarete (American Journal of PreventiveMedicine 2011, doi:10.1016/j.amepre.2010.12.006). După şase luni, prevalenţaabstinenţei printre utilizatorii de e-ţigarete a fost de 31%, iar 66,8% auraportat o reducere a numărului de ţigarete fumate, aproape jumătate declarândcă s-au abţinut de la fumat o anumită perioadă de timp. Cei care au folosit e-ţigaretelede peste 20 de ori pe zi au avut o rată de abandon de 70%.

 

     Somnul insuficient este un nou factor de risc pentruneoplazia colo-rectală. Într-un studiu de tip caz-control, cu 1 240 de participanţisupuşi unui screening prin colonoscopie, 27% au fost diagnosticaţi cu adenoame colo-rectaledepistate întâmplător. Echipa de cercetare a observat o asociere semnificativăîntre durata somnului şi noile adenoame. ~n cazul pacienţilor cu cancer existao probabilitate mai mare ca perioada medie de somn să fie de sub şase ore penoapte, iar după ajustarea în funcţie de toţi factorii de risc uzuali, subiecţiicare au afirmat că dormeau mai puţin de şase ore pe noapte au avut un risccrescut de adenoame colo-rectale, comparativ cu cei al căror somn nocturn depăşeaşapte ore (Cancer 2011;117:841-7, doi:10.1002/cncr.25507).

 

     Consumul obişnuit de ceai a fost asociat, de mult timp, cu ideea că este beneficpentru sănătate, dar se pare că datele existente nu o confirmă integral.Optsprezece studii incluse într-o metaanaliză au cercetat efectele a douătipuri de ceai: cel negru (fermentat) şi cel verde (nefermentat). Stabilind cavariabilă riscul de boală coronariană, în cazul celui dintâi nu s-a constatatniciun impact favorabil, pe când cel de-al doilea a avut o influenţă pozitivă,dar numai la subiecţii care l-au consumat în cantităţi mari (American Journal of Clinical Nutrition2011;93:506-15, doi:10.3945/ajcn.110.005363).

     E posibil ca antibioticele utilizate în mod obişnuit – de pildă,claritromicina şi eritromicina (ambele macrolide) – să potenţeze acţiunea blocantelorcanalelor de calciu prin inhibarea citocromului P450. Implicaţiile clinice ale presupuseiinteracţiuni medicamentoase au fost analizate într-un studiu transversal în”cuiburi”, pe pacienţi mai vârstnici internaţi pentru tratamentul hipotensiuniisau pentru cel al şocului, ambele asociate cu utilizarea unui blocant de calciuşi a unui macrolid. A fost confirmat un risc crescut de hipotensiune în cazulexpunerii concomitente la blocantele de calciu şi la eritromicină ori la claritromicină.Azitromicina este macrolidul de elecţie pentru bolnavii aflaţi sub tratament cublocante de calciu (CMAJ2011;183:303-7, doi:10.1503/cmaj.100702).

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr. Rodica Chirculescu
Autor: 
Justine Kluk, dermatology specialist registrar, Robert Charles-Holmes, consultant dermatologist, Richard A Carr, consultant histopathologist, Department of Dermatology, South Warwickshire NHS Foundation Trust, Warwick Hospital, Lakin Road, Warwick CV34 5B