Efectele suplimentarii dietei cu vitamina D asupra densitatii minerale osoase, la copiii sanatosi: sinteza sistematica si metaanaliza

Întrebarea studiului: Suplimentele cu vitamina D îmbunatatescdensitatea minerala osoasa la copiii sanatosi?

RAspunsul pe scurt: Este putin probabil ca administrarea unor suplimente cu vitamina D safie benefica la copiii cu nivel normal de vitamina D. Analiza noastra pesubgrupuri a nivelului seric de baza al vitaminei D sugereaza ca instituireaunei doze suplimentare din aceasta in cazul copiilor care au concentratii deficitarepoate determina îmbunatatiri clinice, mai ales în ceea ce priveste densitateaminerala osoasa a coloanei vertebrale lombare si a continutului mineral total,dar este necesara confirmarea ipotezei.

CAREESTE STADIUL CUNOSTINTELOR IN DOMENIU SI CE ADUCE NOU ARTICOLUL DE FATA:Deficitul de vitamina D este obisnuit la copil sise pare ca dauneaza sanatatii osaturii, dar este neclar daca administrarea unorsuplimente îmbunatateste densitatea minerala a scheletului. Lucrarea sugereazaca respectivele suplimente nu aduc beneficii subiectilor cu nivel normal devitamina D, dar in cazul celor cu deficit poate ameliora densitatea minerala osoasa- eventualele confirmari vor veni, insa, numai din partea unor noi cercetariasupra copiilor cu carente de vitamina D.

 

Criterii de selectie pentru studii

Am cautat inbazele de date electronice pîna în august 2009, în Cochrane Central Register ofControlled Trials, Medline (din 1966 si pâna în prezent), Embase (din 1980 si pânaîn prezent), CINAHL (din 1982 si pâna în prezent), AMED( 1985 pâna în prezent) siISI Web of Science (din 1945 si pâna în prezent) si ne-am documentat parcurgandrezumatele prezentate in revistele de referinta in domeniu. Au fost incluse trialurilerandomizate, cu control placebo, ce vizau administrarea unor suplimente cuvitamina D, timp de minimum trei luni, copiilor sanatosi si adolescentilor (cuvârste cuprinse intre o luna si sub 20 de ani) si care urmareau determinareadensitatii minerale osoase sau interpretarile ecografice cantitative.

 

Obiectivul primar

Obiectiveleprimare au fost densitatea minerala osoasa la nivelul soldului, al coloaneivertebrale lombare si antebratului, precum si continutul mineral osos total.

 

Rezultatele principale si rolul hazardului

Global,suplimentele cu vitamina D nu au semnificatie statistica asupra continutuluimineral total sau asupra densitatii minerale osoase de la nivelul soldului orial antebratului. A fost observata o tendinta in directia unui usor efect asupradensitatii minerale a coloanei vertebrale lombare (medie standard 0,15,interval de încredere (CI)  95% -0,01-0,31,P=0,07). Intre studii nu au existat diferente intre efectele concentratiilorserice de vitamina D mari sau mici desi, la subiectii cu nivel seric scazut devitamina D, a existat o tendinta spre un impact mai accentuat asupra continutuluimineral osos total (P=0,09). In cercetarile ce au urmarit valorile scazute alenivelului seric de vitamina D, influentele semnificative asupra continutuluimineral osos si coloanei vertebrale lombare s-au manifestat, la grupul caruiai-au fost date suplimente, intr-o crestere cu aproape 2,6% si, respectiv, 1,7% avalorii celor doi parametri vizati fata de nivelul lor de baza.

  

Erori sistematice, factori deconfuzie si altemotive ce îndeamna la prudenta

Numarul destudii care au furnizat datele pentru metaanaliza a fost mic. De aceea, nuputem aprecia integral impactul factorilor clinici importanti ce ar puteainfluenta efectele suplimentarii cu vitamina D. În plus, desi ar fi nevoie deun studiu de mari proportii, cu un rezultat puternic pozitiv, capabil sa justificeo crestere notabila a amplorii efectului, cuantumul limitat de cercetari si numarulrelativ mic de participanti ar putea diminua robustetea constatarilor noastre.

 

Finantarea studiului/potentiale conflicte deinterese

TW a primito bursa de pregatire pe cercetare medicala si sanatate nationala, iar GJ aprimit un fellowship de cercetare medicala si sanatate nationala. Finantarea lornu are legatura cu niciun aspect al prezentului studiu.

 

Efecte (procente dinnivelul de bazA) ale administrArii de suplimente cu vitaminA D In funcTie denivelul de bazA al acesteia

 

Nivel scazut de vitamina D      Nivel ridicat de vitamina D       

Obiectiv  Nr. participanti   Diferentamediana standardizata* (CI 95%)  Nr.studii   Nr. participanti  Diferenta mediana standardizata* (CI 95%)    

Densitateminerala osoasa la nivelul soldului  

Densitateminerala osoasa la nivelul coloanei vertebrale osoase  

Continuttotal mineral osos  

Densitateminerala osoasa la nivelul antebrat

*Diferentamediana standardizata de 0,3 este considerata mica

†P=0,05

±Semnificativstatistic la un nivel de 5%

§P=0,09

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr. Adriana Pîrvu
Autor: 
Tania Winzenberg,1 Sandi Powell,2 Kelly Anne Shaw,1, 3 Graeme Jones1