Asocierea dintre proteina C reactiva si afectiunile cardiace coronariene: analiza randomizata, mendeliana, bazata pe datele individuale ale participantilor

Intrebarea studiului: Este relevanta concentratiaproteinei C reactive (CRP) pentru afectiunile cardiace coronariene (BCC)?

RASPUNSULPE SCURT: Datele genetice urmarite pe scara larga arata ca asocierea dintre nivelulsanguin al CRP si riscul de aparitie a BCC nu este de tip cauza-efect.

CAREESTE STADIUL CUNOSTINTELOR IN DOMENIU SI CE ADUCE NOU ARTICOLUL DE FATA: Concentratiile sanguine aleCRP sunt consecvent puternic corelate cu riscul instalarii viitoare a BCC, desinu se stie daca respectiva asociere are un profil de tip cauza-efect. Analizele randomizatemendeliene ce folosesc variante ale genei responsabile de codificarea CRP sicare ii influenteaza concentratia in sange, dar nu sunt corelate cu altevariabile, nu au fost asociate cu riscul de aparitie a BCC. Este putin probabilca nivelul sanguin al CRP, in sine, sa constituie un factor de cauzalitate, fieel oricat de modest, în cazul afectiunilor in speta.

 

Participantisi context

Cercetarea a analizat dateleobtinute de la 194 418 participanti, dintre care 46 557 erau pacienti cu BCCincidente sau prevalente. Ele se refereau la patru gene CRP caracteristicepolimorfismelor unei singure nucleotide (rs3093077, rs1205, rs1130864,rs1800947), la concentratiile proteinei C reactive, la nivelurile stabilite alealtor factori de risc si la evenimentele cardiace coronariene.

 

Protocolul de lucru, amploarea si durata studiului

Metaanaliza mendeliana,randomizata, a datelor individuale obtinute de la participantii din 15 tari la47 de studii epidemiologice. 

 

Rezultateleprincipale si rolul hazardului

Fiecare dintre variantele CRPa fost asociata cu diferente intre concentratiile de CRP de pâna la 30% per alele (P<0,001) si nu au avut legaturacu alti factori de risc. Riscul relativ pentru BCC per fiecare varianta aditionala a unei alele care creste nivelul proteineiC reactive a fost de 0,93 (interval de încredere (CI) 95% 0,87-1,00) curs3093077, de 1,00 (0,98-1,02) cu rs1205, de 0,98 (0,96-1,00) cu rs1130864 si de0,99 (0,94-1,03) cu rs1800947. Intr-o analiza combinata, riscul relativ pentru BCCa fost de 1,00 (0,90-1,13) per 1 SD (o deviatie statistica) alogaritmului natural (ln) al concentratiei crescute genetic a CRP. Datelegenetice au fost neconcordante cu rata riscului observat pentru afectiunilecardiace coronariene, de 1,33 (1,23-1,43) per1 SD a ln al nivelului crescut genetic al CRP din studiile prospective (P=0,001pentru diferenta).

 

Erorisistematice, factori de confuzie si alte motive ce îndeamna la prudenta

Exista posibilitatea existenteiunor factori de confuzie reziduali prin efectele nerecunoscute alegenotipurilor asupra altor factori de risc si prin adaptarea, in timpul primeiperioade a vietii, in vederea compensarii concentratiilor de CRP crescutegenetic, chiar daca nu exista nicio dovada a unui eventual impact al lor încontextul actual.

  

Generalizareala alte populatii

Participantii au fostoriginari, în principal, din tari europene, fapt ce ar putea limitageneralizarea la alte populatii.

  

Finantarea studiului/posibile conflicte deinterese

Centrul coordonator este finantat prin grantul SP/08/007,oferit de British Heart Foundation. Recrutarea, urmarirea si masuratorile delaborator din cadrul studiior analizate au beneficiat de fonduri furnizate de diversesurse.

 

valorile sanguine Si cele crescute genetic aleconcentraTiei Proteinei C reactive (CRP) Si riscul pentru BOLI cardiacecoronariene

Risc relativ (CI 95%) pentru BCC per 1 SD a ln al nivelului crescut al CRP (mg/l)

Risc relativ (CI 95%) pentru BCC per 1 SD a ln al nivelului crescut al CRP (mg/l)

Valorileuzuale ale concentratiilor sanguine ale CRP     

Ajustate pentru vârsta, sex, etnie                   

Noi ajustari pentru altifactori de risc            

 

Valori crescute genetic ale nivelului de CRP

Analize ale polimorfismului unei singurenucleotide       

Analize ale haplotipurilor          

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr. Adina M. Turcanu
Autor: 
C Reactive Protein Coronary Heart Disease Genetics Collaboration (CCGC)