Cealalta revolutie Twitter

Majoritatea celor care aud rostindu-se cuvintele "Twitter" si "revolutie" isi indreapta gandurile, deloc nejustificat, catre evenimentele din Tunisia sau din Egipt. In ultima vreme, tot mai multi tweeteri discuta despre o alta revolutie: cea dezlantuita asupra NHS (National Health System - Sistemul national de servicii de sanatate), în Anglia, de catre guvernul conservator aflat la putere.

Majoritatea celor care aud rostindu-se cuvintele "Twitter" si"revolutie" isi indreapta gandurile, deloc nejustificat, catre evenimentele dinTunisia sau din Egipt. In ultima vreme, tot mai multi tweeteri discutadespre o alta revolutie: cea dezlantuita asupra NHS (National Health System -Sistemul national de servicii de sanatate), în Anglia, de catre guvernulconservator aflat la putere. Asa cum se intampla, in astfel de situatii, si inalte parti ale lumii, cei implicati în asemenea discutii sunt frustrati deinformatiile primite fie de la politicieni, in care, de regula, nu au incredere,fie din partea presei centrale care, dupa parerea lor, doar recirculacomunicate de presa si opinii, nu intotdeauna bine documentate, ale aceluiasigrup selectat de comentatori.

Asa ca pe Twitter ati fi putut citi despre neîncrederea cu care a fost întâmpinata pe loc  declaratia data de secretarul de stat almediului, alimentatiei si afacerilor rurale, Caroline Spelman, repetata, ulterior,în cadrul emisiunii televizate Timpul întrebariide la BBC, de catre primul ministru, care afirma: «In aceasta tara, cineva estede doua ori mai predispus sa moara datorita unui infarct decât cineva din Franta.» Adica, se intreba unadintre persoanele aflate pe Twitter în seara respectiva, cineva din MareaBritanie (inclusiv dintre observatorii politici) care a avut un infarct - depilda, fostul purtator de cuvânt liberal-democrat al sanatatii, Evan Harris(@DrEvanHarris pe Twitter)2 - este de doua ori mai predispus sa moaradecât omologul sau din Franta? Daca asa este, atunci chiar c-ar fi vorba de ocondamnare a performantelor în cadrul NHS. Sau poate ca prevalenta totala adeceselor prin afectiuni cardiace ischemice din Regatul Unit (UK), unde oameniiconsuma cu predilectie alimente prajite, este mai mare decât cea din Franta, acarei populatie prefera dieta de tip mediteraneean?

Utilizatorii Twitter au putut afla rapid ca nu exista date capabile sa sustinaprima interpretare (iar cele disponibile arata ca mortalitatea intraspitaliceascadin UK, a carei metodologie este foarte controversata, depaseste doar cu putinmedia tarilor din cadrul Organizatiei pentru Cooperare Economica siDezvoltare).3 Ei au constatat si faptul ca dovezile ce indicau ratatotala a deceselor a fost selectiv declarata crescuta, ignorând îmbunatatirilesubstantiale din ultimele decenii. Cercetatorii care au vrut sa stie mai multedespre situatia in speta au putut afla ca economistul sef al comisiei King'sFund de cercetare pentru ocrotirea sanatatii, John Appleby (@jappleby123),planifica propria sa versiune asupra tuturor declaratiilor guvernamentale,4scutindu-i, astfel, de neplacerea citirii lor de doua ori, iar cei care nu obisnuiescsa cumpare publicatia Guardian auputut afla critica ampla a lui Ben Goldacre (@bengoldacre), ce arata ca, peansamblu, nu exista dovezi in sprijinul reformelor. 

Cei interesati de situatia din cadrul NHS vor urmari daca confirmatranspunerea în practica a propunerilor guvernului. Este vorba, oare, doar de oschimbare în evolutie, asa cum afirma secretarul de stat pe probleme de sanatate,Andrew Lansley, sau ar trebui sa-l credem pe seful executiv al NHS, care afirmaca "este o transformare atât de mare a managementului, încât poate fi vazuta sidin spatiu»? Cititorii pot obtine un raspuns oficial la @DHGovUk. Volumul datelorce urmeaza a fi publicat de Department of Health (Ministerul Sanatatii) este, insa,urias, asa incat doar un numar restrans de oameni va fi reusit sa lecturezeforma preliminara a documentului NHS si probabil ca si mai putini vor aveaenergia necesara sa parcurga toate cele 353 de pagini ale proiectului de lege.

Vor exista, desigur, si exceptii, din randul acelor cativa entuziasti caresunt activi pe Twitter. Unul dintre ei (@lecanardnoir) confrunta cele 75 de numeale medicilor generalisti mentionate in versiunea initiala a manuscrisului NHS cucele cateva care apar in proiectul de act normativ, ridicând întrebarea dacamedicii de familie vor mai avea, pana la urma, vreun rol în procesul deautorizare a documentului. Putem obtine informatii din interior de la persoanecum este @mellojonny, care ne indica un raport al Cabinet Office (Consiliul deMinistri), redactat de Oliver Letwin pe vremea când era în opozitie, si caresugera ca actualele propuneri ar putea face parte dintr-un plan de trecere laservicii de sanatate finantate din fonduri de asigurare competitive.7

Au existat si unii (cum este @HPIAndyCowper) care au scotocit princonturile kilometrice ale Comitetului Camerei Comunelor pentru Conturi Publice casa localizeze eforturile facute de secretarul permanent al ministeruluisanatatii si de seful executiv al NHS pentru a explica atat aplicabilitateaprincipiului responsabilitatii in cadrul noii formule propuse pentru NHS cat si,mai ales, declaratia presedintei comitetului, Margaret Hodge, care preciza ca pregatirileau fost «absolut irationale».8 In tot acest timp, comentariile de peTwitter ale lui John Appelby au atras atentia asupra confuziei din acelasidocument în ceea ce priveste tarifele din spitale.

Sunt doarcâteva exemple despre ceea ce se scrie pe Twitter despre reforme. Exista multmai multe, unele putând fi localizate prin urmarirea «etichetelor»ce permit identificarea temelor de discutie. Cele relevante includ #NHS,#NHSSM, #saveourNHS si #PublicHealth. Este, insa, extreme de dificila gasireaunor utilizatori ai Twitter capabili sa sustina reformele, exceptând, probabil,argumentul dat de Muir Gray (@MuirGray), care preciza ca miscarile "tectonice"propuse ar putea stimuli eficienta clinicienilor.

EricPickles, secretarul de stat pentru comunitati si guvernul local, si-ajustificat masura de desfiintare a Comisiei de Audit printr-un apel la "mobilizareaunei armate de auditori in fotolii" care vorexploata informatii de pe internet pentru a trage la raspundere guvernul local. Separe, insa, ca guvernul central a fost cel care a dat socoteala.Poate ca acest lucru le va reaminti politicienilor ca e bine sa fie atenti laceea ce-si doresc.

 

Ce este Twitter?

Twittereste o retea virtuala de socializare ce le permite oamenilor sa trimita si saciteasca - pe site-uri web sau de pe telefoanele mobile ori de pe alte aparate- mesaje scurte ("tweets") de maximum 140 de semne. Prinintermediul tweets, utilizatorii au posibilitatea sa faca schimb de informatiiori de idei cu cei care le "urmaresc" postarile, si sa le indice link-uriinteresante ale paginilor web.

Utilizatorii pot raspunde tweet-urilor initiind discutii si dezbateri.Mesajele se raspândesc in continuare prin "retweeting", "tweet-ul" fiind trimismai departe catre cei care îi "urmaresc" pe initiatorii lor. Pentru a începe safolositi Twitter, vizitati www.twitter.com.

Accesati http://careers.bmj.com/careets/advice/view-article.html?id=20001768 pentru a afla cum puteti folosi reteaua Twitter în scop profesional si ceindicii referitoare la utilizatori sa "urmariti".

 

FOTO   Sub presiunea Twitter: examinarea atenta aliniei guvernamentale

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr. Adina M. Turcanu
Autor: 
Martin McKee, professor of European public health, London School of Hygiene and Tropical Medicine