Ganditi rational când puneti un diagnostic

Rebecca Coombes BMJ

In cadrul uneirecente conferinte pe teme de sanatate s-a afirmat ca erorile de diagnostic -cel mai frecvent motiv pentru care pacientii dau în judecata medicii - apar, într-ooarecare masura, ca urmare a faptului ca, atunci când iau decizii medicale,doctorii se bazeaza prea mult pe propria lor intuitie.

PatCroskerry, profesor de medicina de urgenta la Universitatea Dalhousie, Halifax,Noua Scotie, si doctor în psihologie, a spus ca, in luarea unei deciziimedicale, doctorii se grabesc sa dea curs glasului intuitiei in loc sa aiba invedere analiza rationala a cazului. «Intotdeauna intuitia va prima in fata rationamentuluianalitic. Preferam sa actionam ghidati de intuitie; ne complacem, astfel, intr-unsoi de amorteala, care creeaza, insa, o falsa senzatie de siguranta,» a spusdomnia-sa in cadrul unei conferinte pe tema sigurantei pacientului, gazduita deSpitalul de copii «Great Ormond Street» sisponsorizata de BMJ.

«Rata erorilorde diagnostic se apropie de 15%. Este deconcertant! Dar fenomenul incepe sa iaamploare, » a spus profesorul Croskerry.

El aprezentat date furnizate de CRICO/RMF, o companie de asigurari medicale din NewEngland. O analiza a peste 1 000 de actiuni de dare în judecata a medicilor, inregistratein perioada anilor 2002-2006, a aratat ca majoritatea incriminau diagnosticareaeronata (diagnostice gresite, întârziate, omise). Peste 25% dintre cazurile demalpraxis erau generate, cel mai frecvent, nu atât de erorile de medicatie,chirurgicale sau obstetrice, cat de cele de diagnosticare.

Profesorul Croskerry a mai afirmat:«Vedeti cum aceleasi date se regasesc peste tot în lume. Decalajul este multmai dramatic în Canada, unde greselile de diagnostic sunt cele mai frecvente; sidatele provenite de la Medical Defence Union arata ca, în Marea Britanie, aceastacategorie de erori medicale este raspunzatoare de doua treimi din plângerileîmpotriva medicilor de familie care s-au concretizat în actiuni medico-legale."El a adaugat, insa, ca greselile de diagnostic sunt doar rareori determinatede un "deficit de cunostinte".

«Elenu apar din cauza ca doctorii n-au reusit sa diagnosticheze o boala fiindca nuo  cunosteau suficient de bine, ci pentruca, pur si simplu, fie nu au avut in vedere respectiva patologie, fie au fost distraside ceva - din spusele pacientului ori din context - ce i-a impiedicat sa-si deaseama ca era vorba de o manifestare atipica a afectiunii neidentificate,' aspus profesorul Croskerry.

Tendintanerecunoasterii unei manifestari atipice a bolii se datoreaza faptului cacreierul medicilor este fixat pe «modul de gandire intuitiv.»

«Intuitianoastra are un mecanism foarte rapid. Cei mai multi doctori lucreaza subpresiunea timpului si este foarte tentant sa ‘te lasi in voia instinctului'. Ne‘programam' aproape toate actiunile sub imperiul intuitiei; este o zona deconfort, un reflex si, de multe ori, ne este de folos. În majoritatea cazurilor,intuitia nostra este corecta; uneori, insa, este catastrofala.»

El avorbit despre un barbat in varsta de 54 de ani care s-a prezentat la o clinicalocala acuzand dureri abdominale pe care le punea pe seama constipatiei.«Clinica în cauza functionase la capacitate maxima intreaga zi, iar omul avenit cu câteva minute înainte de închidere si a relatat ca este constipat depatru zile si ca folosise diverse laxative,» a spus profesorul Croskerry.Medicul l-a trimis acasa cu o reteta pentru un laxativ mult mai puternic. Maitârziu, pacientul si-a pierdut constiinta si a murit din cauza unei rupturi deaorta abdominala.

«Primulnostru raspuns este intuitiv si uneori, mai cu seama in medicina, trebuie sa-lsuprimam,» a continuat profesorul.

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Autor: 
Dr. Adina M. Turcanu