Serviciile medicale transfrontaliere mai fac un pas înainte

Conform propunerilor aprobate deparlamentul european si de comitetul de sanatate publica aferent lui, pacientiise vor bucura de drepturi mai ferme la tratament medical rambursabil efectuatîntr-o alta tara a Uniunii Europene (UE).

Amendamentele aduse proiectuluilegislativ preliminar referitor la serviciile medicale transfrontaliere, votatede marea majoritate a membrilor comitetului pe 27 octombrie anul trecut, urmeazasa limiteze posibilitatile autoritatilor nationale din tara de origine a pacientilorde a refuza plata tratamentului. S-ar acorda, astfel, drepturi speciale subiectilorcu boli rare si li s-ar garanta celor care iau în calcul posibilitatea de a setrata în strainatate accesul la toate informatiile relevante, inclusiv la cele legatede costuri.

Legislatia respecta o serie deordonante si decizii ale Curtii Europene de Justitie care confirma dreptulpublicului la tratament compensat într-un alt stat membru al UE. Au ramas, insa,si aspecte neclare, cum sunt, in special, cele ce vizeaza accesul la serviciilemedicale, efectuarea platilor si responsabilitatea monitorizarii.

Noile reguli, analizate în momentulde fata de parlamentul european si de guvernele nationale, sunt proiectateastfel încât sa ofere certitudine juridica si sa previna orice presiunifinanciare nedorite asupra serviciilor medicale, ce ar putea aparea ca urmare aunei cresteri subite a cererii.

Françoise Grossetête, reprezentantaa partidului crestin democrat din Franta care supravegheaza si ghideaza evolutiapachetului legislativ în parlamentul european, insista asupra faptului ca scopulinitiativei nu este de-a încuraja practicarea îngrijirii medicaletransfrontaliere în sine, ci de a garanta disponibilitatea, siguranta sicalitatea ei la nevoie.

 

Cross border healthcarein Europe moves a step closer

Seva cita: BMJ 2010;341:c6196

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr. Madalina Geanta
Autor: 
Rory Watson BRUXELLES