Efectul oxigenului în flux crescut asupra mortalitatii in cazul pacientilor cu boala pulmonara obstructiva cronica din asistenta prespitaliceasca: trial controlat, randomizat

ÎNTREBAREA STUDIULUI: Tratamentul cu oxigen titrat scademortalitatea in randul persoanelor cu dispnee datorata unei presupuse exacerbaria bolii pulmonare obstructive cronice (BPOC) din asistenta prespitaliceasca,comparativ cu terapia cu oxigen în flux crescut?

RASPUNSUL PE SCURT: Într-o analiza axata pe tratament,mortalitatea a fost redusa cu 58% în grupul caruia i s-a administrat oxigentitrat, fata de cel tratat cu oxigen în flux crescut (risc relativ 0,42,interval de încredere 95% 0,20-0,89; P=0,02).

Ce se Stie In prezent Si ceaduce nou articolul de faTA: Înciuda controalelor ce arata ca pacientii cu exacerbare a BPOC, supusi terapieicu oxigen în flux crescut, au cote ridicate de mortalitate, acidoza sihipercapnie, tratamentul respectiv este, in continuare, frecvent. Cele treivariabile citate au fost scazute la bolnavii tratati cu oxigen titrat înainte de internarea în spital, ceea cesprijina recomandarile recente ale ghidurilor elaborate de British ThoracicSociety.

 

Protocolde studiu

Acesta a fost un trial cu grupuriparalele, controlat, randomizat în clustere, ce a vizat efectele tratamentuluicu oxigen titrat furnizat prin canula nazala pentru a atinge o saturatiearteriala în oxigen între 88% si 92%, comparativ cu cele ale terapiei cu oxigenîn flux crescut (8-10 l/min). Am utilizat generarea aleatoare computerizata anumerelor pentru a repartiza paramedicii care si-au dat consimtamântul pentrugrupele de tratament.

 

  

  

Participantisi localizare

Studiul a avut 405 participanti cu vârstede peste 35 de ani, care aveau dispnee si istoric de BPOC. Paramedicii audeterminat diagnosticul la locul urgentei pe baza simptomelor acutecaracteristice, a istoricului de BPOC (sau de emfizem) relatat de pacient ori aunui istoric de fumat de peste 10 ani. Diagnosticul de BPOC a fost confirmat, la214 pacienti, prin testele pulmonare functionale din cei cinci ani anteriori.Par­ticipantii au fost transportati cu ambulanta si internati la Royal HobartHospital, principalul spital general ce deserveste sudul Tasmaniei (populatiede circa 250 000 de oameni).

  

Variabilaprimara

Variabila primara a fostmortalitatea prespitaliceasca si intraspitaliceasca.

 

Rezultateleprincipale si rolul hazardului

În analiza axata pe terapie atuturor pacientilor am observat o diferenta semnificativa, între cele douagrupuri de tratament, din punctul de vedere al mortalitatii (risc relativ 0,42,interval de încredere 95% 0,20-0,89; P=0,02); aceasta a fost de 9% (21/226) în lotulcu oxigen în flux crescut, fata de 4% (7/179), în cel cu oxigen titrat. Comparativcu abordarea terapeutica prin oxigen în flux crescut, cea cu oxigen titrat a redus riscul de deces prininsuficienta respiratorie cu 58%, pentru toti pacientii, si cu 78%, pentru ceicu BPOC confirmata. Pentru subiectii cu BPOC confirmata în asistentaprespitaliceasca, numarul de bolnavi necesar a fi tratati cu oxigen în fluxcrescut pentru a se produce efecte nedorite a fost 14.

 

Prejudicii

Nu a fost identificat niciunprejudiciu.

 

Factoride eroare, neconcordante si alte motive ce îndeamna la prudenta

O limita a studiului a fost ratamai mica decât era de asteptat a aderentei la protocolul de studiu, atât în cazulterapiei prespitalicesti cu oxigen cât si în cel al determinearii gazelorsanguine arteriale la sosirea în spital. Saptezeci si noua (37%) de participantiau primit un tratament ce nu a corespuns protocolului de studiu, ceea ce explicaprobabilitatea reducerii efectului terapiei în analiza axata pe tratament, sinumai 19% din probele de sânge arterial au fost recoltate în primele 30 deminute dupa sosirea in spital.

Generalizareala alte populatii

Pacientii cu BPOC au fost trataticu oxigen în asistenta prespitaliceasca pe o perioada medie de 45 de minute. Raspândireapopulatiei si timpii lungi de tratament si de transport ar fi putut maximizareactiile adverse ale terapiei cu oxigen în concentratie ridicata, comparativcu zonele si serviciile ce ar putea avea timpi mai scurti pentru tratament.

  

Finantareastudiului/conflicte de interese potentiale

Finantarea a fost acordata de Australian College of Ambulance Professionals(ACAP). FlaemNova, Milano, Italia, a donat compresoarele de aer cu nebulizareWalkie.

 

Numarulde înregistrare al trialului

Australian New ZealandClinical Trials Register ACTRN12609000236291.

 

EFECTUL TRATAMENTULUI CU OXIGENTITRAT, FATA DE CEL CU OXIGEN ÎN FLUX CRESCUT, ÎN EXACERBAREA ACUTA A BPOC

 

Variabila

Efectul tratamentului

Valoarea P

Mortalitatea (analiza axata pe tratament)

Toti pacientii (n=405)

0,42 (0,20 - 0,89)*

0,02

BPOC confirmata (n=214)

0,22 (0,05 - 0,91)*

0,04

Gaze sanguine arteriale (<30 min) (pacienti cu BPOC confirmata; per protocol)

pH (n=28)

0,12 (0,05)†

0,01

Dioxid de carbon  (mm Hg) (n=29)

-33,6 (16,3)†

0,02

 

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr. Rodica Chirculescu
Autor: 
Michael A Austin,1, 2, 3 Karen E Wills,1 Leigh Blizzard,1 Eugene H Walters,1 Richard Wood-Baker1, 2 EDITORIAL de O’Driscoll si Beasley 1Menzies Research Institute, University of Tasmania, Hobart, Tasmania, 7001 Australia 2Department of Respiratory Medi