TRUDIM PENTRU TOALETE

Igiena este ruda saraca a obiectivelor de dezvoltare din noul mileniu, însa fara ea sanselede-a atinge multe alte teluri sunt considerabil diminuate. Consemneaza Rebecca Coombes

 

Grupurile de presiune, lideriiguvernelor si activistii din sanatate s-au reunit la New York pentru discutii aprinse referitoarela obiectivele de dezvoltare ale mileniului. Desi au trecut zece ani de cand aufost consemnate pentru prima data, de catre Natiunile Unite, în încercarea de ascoate milioane de oameni din saracia specifica tarilor în curs de dezvoltare side-a le ameliora starea de sanatate, multe dintre ele ramân neatinse, reprezentativa în acest sens fiind igiena. Obiectivul mentionat a fost formulat cu întârziere, dupa 2002, astfel: înjumatatirea numarului de persoane din lumea întreaga care nu au acces la o toaleta curata si sigura. Aproximativ 2,6miliarde de oameni traiesc intr-un mediu ce nu întruneste conditiile de baza ale unui trai decent. In ritmul in care sa evolueaza lucrurile in prezent, insa,telurile stabilite pentru 2015 nu vor fi atinse integral înainte de anul 2049, invreme ce in Africa Sub-Sahariana asemenea perspective se vor concretiza abia însecolul 23.

De ce a fost asa de dificil sa se ajunga la nenumaratele comunitati în care oamenii sunt expusi zilnic la materiifecale, ale lor si ale altora? Fiindca nu s-a reusit nici stabilirea unei legaturi adecvate între ameliorarea salubritatii si îmbunatatirea starii de sanatate, sinici atragerea ajutoarelor financiare aferente, dar si pentru ca guvernele sicomunitatile vizate par sa fi lasat problema in speta intr-un punct mort.

 

Rusinea

„Cred ca trebuie sa acceptamrealitatea cruda: igiena este un subiect indigest, deoarece are legatura curahatul", spune Clarissa Brocklehurst, responsabil cu apa, salubritatea siigiena în cadrul UNICEF.

Poate ca un asemenea limbaj este preadirect, însa el exprima elocvent atitudinea unui grup de presiune cu atitudine totmai radicala ce activeaza în domeniul igienei, frustrat de faptul ca, mult preaadesa, subiectul în cauza este, in modul cel mai elegant, trecut cu vederea. „Estevorba si despre toalete, subiect care îi face pe oameni sa chicoteasca si sa roseasca;nu sunt prea exotice - toata lumea are nevoie de ele - iar bolile asociate culipsa lor par a  fi extrem de banale:diareea si parazitii. Mai putin evidenta este asocierea igienei cu lucruri ce tinde aprovizionare - de exemplu, plasele împotriva tântarilor, vaccinurile sautabletele; si punerea la punct a unor programe eficiente de igiena este ingreuiatade dezbaterile referitoare la ponderea diferitilor factori incriminati înaceasta problema. Pentru toate motivele enumerate, igiena este un domeniu deactivitate mai putin atractiv pentru un politician."

 

O amenintare pentru sanatate

Apa curata si igiena sunt printrecei mai importanti factori determinanti ai sanatatii publice. Bolile diareice provocatede igiena deficitara si de apa potential contaminata ucid, anual, aproximativ 1,4milioane de copii, mai mult decât HIV/SIDA, malaria si rujeola laolalta. ÎnAfrica, maladiile diareice sunt, în prezent, cauza celor mai numeroase deceseinfantile, ucigând aproape unul din cinci copii înainte de vârsta de cinci ani.1

Fara toalete curate si fara o igiena corecta a mâinilor, excrementele sunt transmise de la om la om prin intermediul mustelor sau al degetelor, contaminand, în acelasi timp, si sursele de apa. Într-un raport publicat înaintea summit-ului Natiunilor Unite din toamna lui2010, organizatia caritabila internationala WaterAid specifica urmatoarele: ungram de materii fecale poate contine 10 milioane de virusuri (inclusiv cele hepatiticeA si E), un milion de bacterii (de exemplu, Shigellasau vibrionul holeric), chisturi si oua de paraziti.2 În ceea cepriveste starea de sanatate a copiilor, infectiile repetate cu nematode siepisoadele diareice sunt asociate cu jumatate din cazurile de malnutritie infantila.3

Exista semne ce atesta faptul caigiena si salubritatea s-ar apropia, timid, de lista obiectivelor ce urmeaza afi atinse în noul mileniu. În ianuarie 2007, cu ocazia unui sondaj de opinie,11 000 de cititori ai BMJ au votatigiena ca fiind cea mai importanta realizare in domeniul medical din ultimii166 de ani.4 Rolul ei a fost considerat mai pregnant decât cel aldescoperirii antibioticelor si al realizarii vaccinurilor. Un an mai târziu,Maggie Black si Ben Fawcett au abordat, într-o carte influenta (The Last Taboo), subiectul excrementelorsi problema igienei deficitare din tarile în curs de dezvoltare, unde fetelesunt silite sa lipseasca de la scoala pe durata menstruatiei.5

 

Autoajutorare

Dezbaterea referitoare la felul încare ar trebui sa fie conduse programele de igiena a împiedicat, insa,progresul. Asadar, ce merge? Un lucru este cert: nu canalizarea universala esteraspunsul. În multe parti ale lumii, toaletele nu beneficiaza de prezenta unor tevi care sa aduca apa în interior, si nici de a celor care sa elimine continutul în exterior. Este prea costisitor si, în regiunile cu rezerve scazute de apa este imposibila reproducerea conditiilor din Europa si America de Nord, unde sunt folositi metri cubi întregi doar pentru a trage apa.

Un element-cheie în progresul atât de necesar l-a constituit aparitia si dezvoltarea rapida a unei miscari de autoajutorare denumita Community Led Total Sanitation (CLTS) (www.communityledtotalsanita­tion.org).Cel care a desfasurat o munca de pionierat în domeniu a fost Kamal Kar, un carismatic consultant pe probleme de dezvoltare din India, în 1999; pornind de la eforturile sale, miscarea a dus la aparitia a mii de latrine si toalete ieftineîn Asia de Sud-Est, in restul Asiei, in Africa si in alte regiuni ale lumii. Importanteste nu sa construim toalete, ci sa curatam comunitatile de obiceiul nociv al defecatiei în aer liber. În loc sa favorizeze programele în care echipamente intens subventionate sunt bagate pe gâtul comunitatilor locale pasive,abordarea CLTS consta în a pune la dispozitie latrine ieftine construite de localnici din materiale disponibile pe plan local - de exemplu, bambus, tabla sau iuta.

Lyla Mehta, cercetator laInstitutul pentru Studii de Dezvoltare, care a condus un studiu amplu pe tema igienei, finantat de Departamentul de Mediu International si Studii deDezvoltare, crede ca CLTS nu va fi doar un alt moft al dezvoltarii.

"CLTS s-a raspândit rapid în afara Bangladeshului, pâna în India, Indonezia si alte parti ale Asiei. Initiativa a fost concretizata si în Africa si in America Latina, unde UNICEF, Programul pentru Apa si Igiena si unele organizatii neguvernamentale, precum WaterAid siPlan, au jucat un rol important; 10-20 de milioane de persoane au fost beneficiarii acestui proiect. Kamal Kar este un mediator foarte talentat, esteextrem de direct si a reusit sa faca oamenii sa vorbeasca despre rahat, astfel încât acesta nu mai este un subiect tabu. S-a constientizat, astfel, mult maibine problema igienei. În anii '80 si '90 se cheltuiau pe toalete sume mari de bani, care erau utilizate apoi pentru depozitarea diverselor materiale sau pentru turistii de la oras.

Robert Chambers, cercetator la acelasi institut si colaborator cu domnul Kar, adauga: "Solutia simpla parea a fi sa punem oamenilor la dispozitie echipamentul necesar, ca sa poata avea o toaleta. Pâna acum, insa, nu am auzit de niciun program subventionat pentru toalete care sa fi avut succes. Toaletele ramân nefolosite, deoarece oamenii sunt obisnuiti sa-si faca nevoile afara; si cum ei nu le-au solicitat, nu le privesc ca sicând ar fi ale lor, pentru ca le-au fost, pur si simplu, bagate pe gât. Înconcluzie, constructia de toalete nu pune capat defecatiei în aer liber."

Abordarea CLTS permite localnicilor sa conceapa propria evaluare a situatiei, explica domnul Chambers. "Un reprezentant va realiza o harta a tuturor gospodariilor din comunitate si apoi îi va întreba ‘unde va faceti nevoile?' Avem un glosar international, care cuprinde peste 1 000 de termeni diferiti pentru a desemna notiunea de "rahat".Întotdeauna folosim cuvântul dur, asa încât realitatea descrisa sa nu para draguta. Dupa ce oamenii ne arata unde îsi fac nevoile, marcam zona respectiva cu rumegus sau cu praf galben. Astfel, ei pot observa ca sunt înconjurati de rahat."

Criticii CLTS afirma ca o atare initiativa depinde de existenta unei comunitati organizate, si nu a uneia macinata deconflicte si inechitati. Însa domnisoara Mehta spune ca sunt sanse mai mari ca toaleta sa fie folosita daca este construita de viitorii utilizatori si nu este impusa „de sus".

 

Doveziincontestabile

Domnisoara Mehta vorbeste despreobstacolele epidemiologice din calea stabilirii unor legaturi puternice între folosirea toaletelor si scaderea incidentei unor boli. „Se stie ca este îndeobstedificil de dovedit convingator existenta unor legaturi între constructiatoaletelor si îmbunatatirea rezultatelor din sanatate. In ecuatie intervin numerosi factori, precum alaptarea, starea de sanatate a mamei, nutritia, calitatea apei potabile si saracia, îngreuind stabilirea relatiilor de cauzalitate."

Domnisoara Brocklehurst recunoaste ca, în conditiile in care astfel de dovezi sunt inca precare, grupurile depresiune din domeniul igienei au devenit abia de curând eficiente în formularea modurilor în care nivelul de igiena afecteaza celelalte obiective de dezvoltare în noul mileniu, în special cele legate de sanatate. Nu au fost publicate studii randomizate referitoare la efectul furnizarii de toalete asupra diareii,de exemplu. "În prezent dispunem de mai multe dovezi si de argumente economice mai eficiente. În ceea ce priveste comunitatile, am devenit mai priceputi în ale demonstra ca lipsa igienei într-un sat le aduce tuturor un prejudiciu."

Un exemplu de dovezi mai noi sunt cercetarile recente ce arata ca o cauza importanta a malnutritiei infantile este enteropatia tropicala, determinata de ingestia unor cantitati mari de bacterii gasite în materiile fecale de catre copiii mici, consecinta a igienei deficitare.6

Domnisoara Brocklehurst spera ca lucrurile vor reveni pe linia de plutire. Ea da exemplul Tailandei, unde igiena în comunitatile rurale a fost inclusa pe lista de prioritati timp de opt planuri cincinale consecutive, iar acum s-a ajuns în situatia unei acoperiri aproape complete (cu asocierea scaderii incidentei bolilor diareice). Un altexemplu este Etiopia, unde promovarea igienei a fost ridicata la rangul de sarcina esentiala a angajatilor din sanatate, iar progresul a fost posibil înciuda nivelului dezastruos de pornire. Analiza recenta a unor date provenite din monitorizarea unor gospodarii din Bangladesh arata nu numai o crestere anivelului de igiena si o scadere a defecatiei în aer liber, ci si schimbari importante în cadrul tuturor grupurilor socio-economice, în timp ce în multealte tari exista inechitati uriase în domeniul igienei si al salubritatii.

Cu aproape 150 de ani în urma, întimpul unei veri londoneze neobisnuit de fierbinti, Tamisa a fost inundata de apele menajere. Sub imperiul ingrijorarii starnite de perspectiva unei epidemiide holera si a "marii duhori", membrii parlamentului adunati în CameraComunelor din apropiere si-au pus mintea la treaba si au revolutionat reteaua de canalizare a capitalei. Mesajul catre conducatorii din New York este ca miliarde de oameni înca se confrunta zi de zi cu aceasta amenintare, iar alte obiective de dezvoltare nu pot fi atinse fara a îmbunatati igiena, asa ca problema va trebui sa fie discutata simultan cu obiectivele legate de sanatatea, nutritia si educatia copiilor si sanatatea mamelor.

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Traducere: 
Dr. Madalina Geanta
Autor: 
Rebecca Coombes