Screeningul pentru cancerul de prostata: sinteza sistematica si metaanaliza a trialurilor controlate si randomizate

ÎNTREBAREA STUDIULUI: Care sunt avantajele sidezavantajele screeningului pentru cancerul de prostata?

RASPUNSUL PE SCURT: Pe baza dovezilor de calitatemoderata, screningul pentru cancerul de prostata nu are un impact semnificativasupra mortalitatii generale sau a mortalitati specifice, prin cancer deprostata.

Ce se Stie In prezent Si ceaduce nou articolul de faTA: Screeningulpentru cancerul de prostata duce la cresterea diagnosticarii si nu are unimpact semnificativ asupra mortalitatii generale ori a celei specifice.

 

Criteriide selectie pentru studii

Am cautat, in mai multe baze dedate electronice, printre care Medline, Embase si CENTRAL, rezumatele sireferintele bibliografice pâna la data de 13 iulie 2010, fara restrictii delimba, utilizând termenii de cautare predefiniti si criteriile de includere. Amcautat toate trialurile controlate si randomizate referitoare la screeningulpentru cancerul de prostata ce folosea antigenul specific prostatic, împreunasau fara tuseu rectal, comparativ cu absenta screeningului. Variabilele deinteres au inclus mortalitatea generala si pe cea specifica, diagnosticul decancer de prostata, efectul screeningului asupra stadiului si a rezultatelorfals-pozitive si fals-negative, dezavantajele aduse de screening, calitatea vietiisi raportul cost-eficienta.

 

Variabileleprimare

Ne-am axat pe rezultateleimportante pentru pacienti, în special pe mortalitatea generala si pe deceseleprin cancer de prostata.

 

Principalelerezultate si rolul hazardului

În analiza am inclus sase trialuricontrolate si randomizate, cu un total de 387 286 de participanti (tabelul).Dovezile de calitate moderata din patru trialuri nu au aratat niciun efect alscreeningului pentru cancerul de prostata pe mortalitatea generala. Dovezile decalitate moderata din cinci trialuri nu au aratat nicio influenta ascreeningului asupra deceselor prin cancer de prostata, pe cand cele decalitate scazuta din cinci trialuri au relevat o crestere a cuantumului dediagnosticari de cancer de prostata asociata cu screeningul (crestere ariscului relativ cu 46%, interval de încredere 21%-77%). Niciunul dintre studiinu a furnizat date privind efectele screeningului asupra calitatii vietiipacientilor, existând informatii restranse in legatura cu potentialeledezavantajele asociate procedurii. Datele despre efectul screeningului au fostlimitate în momentul analizei stratificate pe grupe de vârsta.

 

Factori potentiali deeroare si alte motive pentru adoptarea unei conduite precaute

Trialurile incluse au avut maimulte limitari metodologice, printre care absenta informatiilor cu privire la alocare,neraportarea analizelor cu scop de depistare si existenta unor factori deeroare legati de raportarea selectiva. Rezultatele pentru decesele prin cancerde prostata si pentru diagnosticarea bolii in speta, obtinute in cadruldiferitelor studii, au fost neconcordante între ele. Alte limitari au fost sicontaminarea grupului non-screening, ca si relativ redusa perioada desupraveghere (rang 4-15 ani) din studiile incluse. Desi screeningul ajuta,probabil, pentru diagnosticarea maladiei într-un stadiu mai incipient, acestlucru este obtinut cu riscul tratamentului excesiv si al efectelor adverse asociatecare, pana in prezent, nu pot fi cuantificate riguros.

 

Finantareastudiului/conflicte de interese potentiale

Studiul a fost finantat deDepartment of Urology, University of Florida, si de DennisW Jahnigen Career Development Scholars Award, prin American Geriatrics Society.

 

EFECTELESCREENINGULUI PENTRU CANCERUL DE PROSTATA

Mortalitatea generala

4

256 019

0,99 (0,97-1,01)

Moderat

Decese prin cancer de prostata

5

302 500

0,88 (0,71-1,09)

Moderat

Diagnostic de cancer de prostata

5

340 800

1,46 (1,21-1,77)

Scazut

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr. Rodica Chirculescu
Autor: 
Mia Djulbegovic,1 Rebecca J Beyth,2 Molly M Neuberger,1 Taryn L Stoffs,1 Johannes Vieweg,1 Benjamin Djulbegovic,3 Philipp Dahm1