Globalizarea si rezistenta la antibiotice

Raspândirea globala a bacteriilorpurtatoare ale enzimei New Delhi metallo-β-lactamaza-1(NDM-1) în India, Pakistan si Marea Britanie - si, în prezent, în alte sase tari- a generat un interes considerabil din partea presei.1 Importantaacestei epidemii provine din rezistenta larga la toate antibioticele, cu exceptiatigeciclinei si a colistinei, observata la tulpinile purtatoare ale geneipentru NDM-1 si din difuzarea rapida a agentilor infectiosi.

Raportarea initiala a NDM-1 ainclus un avertisment cu privire la turismul medical, sugerând ca s-ar putea cavaloarea totala a costurilor implicate de tratamentul infectiei rezistente laantibiotice sa depaseasca semnificativ economiile realizate datoritaserviciilor medicale mai ieftine din strainatate. Denumirea NDM-1 dupa New Delhi - loculdesemnat al descoperirii - a accentuat frustrarea reprezentantilor oficiali aiguvernului indian, îngrijorati de impactul posibil al descoperirii asupraindustriei locale înfloritoare a turismului medical. Elementele dramatice au deviatatentia de la ceea ce ar trebui sa fie, de fapt, subiectul acestei povesti.

Progresele medicinii moderne, de latransplanturile de organe si pâna la chimioterapie, se bazeaza pe prezentaantibioticelor eficiente si sunt vulnerabile la aparitia rezistentei laantibiotice. Tulpinile multirezistente nu mai constituie un fenomen izolat sinu sunt limitate de granitele politice. Laudabila este initiativa guvernuluiindian de a pune la punct o strategie cu privire la utilizarea rationala aantibioticelor.2 Liderii din sanatate s-au reunit in cadrul CongresuluiInternational pentru Turism Medical si Sanatate Globala organizat la Los Angeles pe 22septembrie 2010, unde era prevazuta si dezbaterea respectivelor subiecte. 

Limitarea turismului medical nu vaasigura o carantina eficienta. Simpla calatorie în strainatate a dus lacolonizarea voluntarilor suedezi sanatosi cu bacterii secretante de β-lactamaze cu spectru larg de actiune.3De asemenea, infectia cu tulpini rezistente nu este limitata la spitalele din tarilecu venituri scazute sau medii. Stafilococul auriu rezistent la meticilina(MRSA) a fost raportat pentru prima oara în Marea Britanie, în 1960, el ajungandsa fie raspândit, actualmente, pe scara larga.4 Folosireaantibioticelor si nivelul rezistentei sunt extrem de variabile în diferitele statemember ale UE.5  

În conditiile prezentei unui numarfoarte mic de antibiotice noi, în curs de realizare, pastrarea celor existenteeste imperativa. In acest sens, controlul infectiilor si folosirea rationala aantibioticelor sunt demersuri esentiale, dar exista si posibilitatea unui esecal initiativei colective. Niciun spital nu este izolat, fiind afectat în cazulîn care celelalte institutii comunitare nu-si îndeplinesc responsabilitatilelegate de controlul infectiei.6 Raspândirea NDM-1 sugereaza, totodata,ideea ca globalizarea a redefinit granitele comunitatilor. Pentru a se putearezolva problema rezistentei la antibiotice, toti cei implicati trebuie sa"gândeasca global, dar sa actioneze local."

Spitalele implicate în turismulmedical pot fi agenti ai schimbarii. Ele încearca sa le ofere pacientilorultimele noutati din domeniul medical. În 2007, 750 000 de americani au calatoritîn afara granitelor pentru diverse tratamente si 417 000 de persoane fara calitateade cetatean au venit în SUA pentru diferite îngrijiri medicale. Pâna în 2012,piata globala a turismului medical va atinge valoarea estimata de 100 de miliarde$ (63,8 miliarde ₤; 76,1miliarde €).7Oferirea unor servicii de asistenta medicala de înalta calitate depinde decontrolarea eficienta a rezistentei la antibiotice.

Spitalele implicate în turismulmedical sunt, adesea, lideri de îngrijire în sistemul de sanatate local. Totusi,într-un context în care resursele sunt limitate, respectivele unitati spitalicestipot genera temeri legate de aparitia inechitatilor: pacientii care pot plati auparte de cea mai buna îngrijire, în timp ce altii, aflati la doi pasi despital, nu. Desigur, situatia se mentine în SUA, chiar si dupa recentelereforme din sanatate. Dar astfel de spitale sunt deosebit de bine plasate dinpunct de vedere al exercitarii unui rol de lider în procesul de reducere a raspândiriiagentilor patogeni rezistenti.   

Organizatiile de acreditare, precumJoint Commission International, colaboreaza din ce în ce mai mult cu institutiiîn cautare de certificare la nivel international a nivelului calitatii, evaluat,de exemplu, prin prisma controlului infectiilor. În 2007, numai 125 de spitaleau fost acreditate de Joint Commission International,8 insa numarullor a crescut, ajungând la aproape 300 în 2010. Cum poate evolua sistemuldinspre standarde catre management?

Educarea prescriptorilor, limitarearetetelor si autorizarea în prealabil, dar si strategiile de supraveghere suntprintre elementele care alcatuiesc un program de management al antibioticelor.9De asemenea, adoptând perspectiva sistemului de sanatate, ar trebui sa neîntrebam cum ar putea stimulentele economice sa contribuie la controlul infectieila nivel de spital. Acolo unde infrastructura din sanatate este limitata, carear fi diferentele în ceea ce priveste controlul infectiilor, fata de spitalelemai bine dotate? Competitiile Ashoka Changemakers reunesc diverse comunitati înspiritul colaborarii, pentru a rasplati si a încuraja inovatia; in virtuteaacelorasi principii ar putea fi identificate si concretizate noi abordari alecontrolului infectiilor.

Spitalele implicate în turismulmedical pot constitui un exemplu. Ele ar putea pleda pentru un proces de îmbunatatirea controlului infectiilor si pentru evaluarea performantelor, în scopulresponsabilizarii.10 Astfel de eforturi, transpuse în domeniulchirurgiei de by-pass coronarian, au dus la raportarea voluntara a rezultatelorajustate în functie de riscuri, într-un raport online.11

Cum ar putea fi concretizate, prinmasuri colective, angajamentele luate la nivel de institutie? Din campania«Cinci milioane de vieti», initiata de World Alliance for Patient Safety (AliantaInternationala pentru Siguranta Pacientilor) a Organizatiei Mondiale a Sanatatii(OMS) si de Institute for Healthcare Improvement (Institutul pentru ÎmbunatatireaServiciilor Medicale) se pot trage câteva învataminte. Astfel, in cadrul demersuluicitat, opt spitale au folosit o lista comuna de siguranta chirurgicala, ceea cea dus la scaderea mortalitatii si a ratei complicatiilor.12 Campaniaa inclus peste 4 000 de unitati spitalicesti din SUA, în scopul demarariiinterventiilor menite sa reduca la minimum efectele daunatoare ale îngrijirilormedicale; in cadrul ei a fost pusa la punct o abordare organizata demonitorizare a progreselor, incluzând utilizarea unor factori declansatoripentru identificarea efectelor nocive. Un sistem de monitorizare va contribuila garantarea asocierii dintre angajament si asumarea responsabilitatii. De lareducerea ratei infectiilor cu MRSA si pâna la prevenirea infectarii plagilorchirurgicale, astfel de instrumente pot constitui fundamentul unor eforturi intenssustinute de a controla infectiile. Pentru industria turismului medical, crizaar putea sa se transforme în oportunitate. Ramâne de vazut daca cei implicativor face fata provocarii.

 

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr. Madalina Geanta
Autor: 
Anthony So director, program on global health and technology accessanthony.so@duke.eduMelissa Furlong associate in research, Sanford School of Public Policy and Duke Global Health Institute, Duke University, Durham, NC 27708, USA Andreas Heddini executive