FOTO BMJ 14 August

Un muncitorspecializat in sudura cu arc electric, în vârsta de 36 de ani, s-a prezentat lamedic pentru o leziune nodulara persistenta în zona nazala alara stânga.Biopsia leziunii excizate a confirmat existenta unui carcinom bazocelular, cudovada de afectare severa solara la nivelul tegumentului adiacent. Pacientul anegat insistent expunerea prelungita sau frecventa la soare. Sudura cu arcelectric produce cantitati considerabile de radiatii ultraviolete (UV) dinspectrul UVA (400-315 nm), UVB (315-280 nm) si UVC (280-100 nm). Dozareaexpunerii la radiatii este legata de proximitatea persoanei fata de arculelectric, durata expunerii, arcul utilizat si substratul utilizat pentru sudura.Sudorii si ajutorii lor trebuie sa ia masuri adecvate de protectie pentru adiminua expunerea la radiatia ultravioleta de natura non-solara.

 

Y M Bhatt (bhatt_ym@yahoo.co.uk),specialist registrar in otolaryngology, head and neck surgery, A Nigam, consultantotolaryngologist, head and neck surgeon, M C J Sissons, consultantpathologist, Blackpool Victoria Hospital, Whinney Heys Road, Blackpool,Lancashire FY3 8NR

A fost obtinut consimtamântul pacientului.

Se vacita ca: BMJ 2010;341:c4222

 

Exista o relatieîntre sedare si infectie la pacientii ventilati? Expunerea la factorii de riscpentru infectie (microaspiratie, perturbari ale motilitatii gastrointestinale,ale microcirculatiei) genereaza conditii prin care sedarea poate favoriza infectia.Sedativele si analgezicele au proprietati ce influenteaza sistemul imun, prindiminuarea raspunsului acestuia. Datele existente nu arata ca un sedativ saualtul ar fi mai eficient în ceea ce priveste reducerea riscului de infectie,dar ar trebui sa fie adoptate si aplicate strategii de sedare ce vizeaza scurtareaduratei de ventilatie mecanica(Critical Care 2010;14:R30, doi:10.1186/cc8907).

 

Un studiu nationalbritanic privitor la antibioticul folosit în amigdalita acuta si in abcesulperiamigdalian arata ca majoritatea medicilor ORL-isti au optat pentru ocombinatie de benzilpenicilina si metronidazol, mai frecvent pentru abcesedecât pentru amigdalita, in timp ce pentru aceasta din urma au preferatexclusiv penicilina. Desi rezultatul este în concordanta cu ghidurile nationale,raspunsul abcesului la drenaj si la monoterapia pe baza de penicilina este atâtde bun încât cercetatorii au conchis ca antibioticele multiple nu sunt nicinecesare, nici adecvate (Journal of Laryngology and Otology 2010;124:420-3,doi:10.1017/S0022215109991939)

 

O femeie însarcinatas-a prezentat la medic cu varicela în trimestrul III, dar i s-au dat falseasigurari ca boala nu este periculoasa pentru sarcina în stadiul respectiv.Ulterior, starea pacientei s-a deteriorat, aparând semne de pneumonie si declansandu-setravaliul prematur. Copilul a decedat in decurs de cateva ore dupa nastere dincauza infectiei neonatale cu varicela, iar bolnava a necesitat ventilatiemecanica în sectia de terapie intensiva (Case Reports 2010:18, www.medicalprotection.org). Sarcinaeste un status de imunodeficienta tranzitorie, în timpul careia mortalitateapneumoniei induse de varicela este mult mai mare decât la femeile care nu suntgravide.

 

In QJM(2009;102:781-4, doi:10.1093/qjmed/hcp118) este descrisa o modalitate derefacere a florei din colon si de stopare a diareei asociate cu Clostridiumdifficile. O echipa scotiana a administrat, pe sonda nazo-gastrica, un"transplant fecal" la 15 pacienti care aveau diaree asociata cu C. difficilerecurenta, reusind sa vindece 11 dintre ei cu aceasta tehnica. Donatorii erauindivizi sanatosi, iar pentru a crea un pH gastric favorabil înainte detransplant, beneficiarilor le-a fost administrata o medicatie pe baza devancomicina si inhibitori de pompa de protoni. Pentru cititorii tari de înger:materialul fecal proaspat obtinut a fost amestecat într-un blender cu serfiziologic si apoi a fost filtrat pentru a se obtine un lichid.

 

Senzatia de satietate postprandiala este, în mare masura,dependenta de proprietatile senzoriale. Dar, oare, alimentele dulci si picanteinfluenteaza diferit senzatia de satietate? Un trial transversal, pe trei conditiide testare si doua gusturi (orez cu aroma dulce sau picanta), arata ca, la adultiitineri cu greutate corporala normala, aportul alimentar, ritmul ingerarii simodificarile legate de placerea si de apetitul din timpul mesei au fostsimilare în cazul ambelor feluri de mâncare (The Journal of Nutrition 2009;139:2093-8,doi:10.3945/jn.109.110924).

 

In Nature Medicine (2010; publishedonline 16 May, doi:10.1038/nm.2157) este prezentata o proteina care contribuiela aparitia afectarii pulmonare induse de tigarete. Rtp801 accentueaza moarteacelulara prin oxidarea dependenta de solicitare, putand fi o noua tintaterapeutica împotriva emfizemului. Cercetatorii au observat ca nivelul ei eracrescut în plamânii umani emfizematosi si în cei ai soarecilor expusi la fumulde tigara. {oarecii carora le-a fost inactivata gena Rtp801 au fost protejatifata de afectarea acuta si cronica pulmonara si de emfizemul produs de fumul detigarete.

 

Tiroxina esteutilizata in mod obisnuit pentru tratarea hipotiroidismului, dar în unele situatiipoate fi preferata substitutia cu liotironina (desi aceasta are un timp deînjumatatire mai scurt). Un studiu transversal, randomizat, dublu orb, efectuatpe bolnavi cu tiroidectomie si levotiroxina sau liotironina, a demonstrat echivalentafarmacodinamica a celor doua tratamente, prin înlocuirea liotironinei culevotiroxina de trei ori pe zi, intr-un raport de circa 1 la 3 - este o informatiece va deveni utila în momentul în care va fi disponibil un preparat pe baza deliotironina cu eliberare sustinuta(Clinical Endocrinology 2010;72:709-15,doi:10.1111/j.1365-2265.2009.03700.x).

 

Lezarea nervului frenic drept este ocomplicatie rara, dar cunoscuta, a interventiei de triplu bypass, ce poateproduce dificultati în respiratie. Un barbat care a prezentat dispnee progresivadupa o asemenea interventie l-a acuzat de neglijenta pe chirurg. Medicul aavut, insa, castig de cauza, apararea sa demonstrand ca, desi se cunoasteriscul aparitiei unei asemenea leziuni, care s-a si concretizat, de altfel,dispneea a fost provocata, foarte probabil, de slaba activitate cardiaca apacientului dupa operatie. Fluoroscopia toracica a confirmat dischineziaventricului drept, ca si paralizia hemi-diafragmului drept (Case Reports 2010;18,www.medicalprotection.org/uk/casebook-january-2010/case-reports/living-up-to-expectations).

 

Un studiu american efectuat în mai multestate, ce a implicat 412 participanti, a investigat corelatia dintre personalitatilechirurgilor cu practica în departamentele de urgenta si satisfactia la locul demunca. Cei multumiti s-au dovedit a fi mai extrovertiti si mai stabili emotional.Atributele care s-au corelat mai putin au inclus modul agreabil decomportament, constiinciozitatea si franchetea. Studiul a ajuns la concluzia ca mai putin de jumatate dintrechirurgii din departamentele de urgenta erau satisfacuti de activitatea pe careo desfasurau si ca vârsta, numarul anilor de practica, tipul de spitaluniversitar si acreditarea acestuia nu au avut nicio influenta asupra satisfactieila locul de munca (The American Surgeon 2010;76:422-7).

 

Un articol din Science (2010;328:1029-31,doi:10.1126/science.1186605) arata ca stabilirea relatiilor cu un grupdiversificat de oameni ar putea fi raspunsul la actuala criza economica internationala.Datele dintr-o retea de comunicare nationala (fixa si mobila) au fost combinatecu cele dintr-un recensamânt national, legate de starea socioeconomica acomunitatilor, fiind facilitata, astfel, cercetarea, la nivel populational, arelatiei dintre structura retelelor sociale si oportunitatile socioeconomice.Cel mai frapant aspect al studiului a fost faptul ca diversitatea relatiilorindividuale este strâns corelata cu dezvoltarea economica a comunitatilor,sugerându-se ca refacerea economica ar putea depinde atat de infrastructurasociala cat si, in aceeasi masura, de stimularea financiara.

 

Va întrebati daca numarul plasturilorcu nicotina oferiti gratuit fumatorilor influenteaza rata de renuntare lafumat? Raspunsul este nu. Iluzia terapiei gratuite de inlocuire a nicotineipoate fi o strategie cost-eficienta pentru a-i convinge pe fumatori sa apelezelinia gratuita de renuntare la fumat, dar rata de abandon n cazul celor careprimesc rezerve gratuite de plasturi pentru o luna nu difera semnificativ deaceea a pacientilor cu rezerve de sase sau opt saptamâni. Datele suntconfirmate de o analiza a ratelor de renuntare la fumat pe o perioada de 12luni (BMC Public Health 2010;10:181,doi:10.1186/1471-2458-10-181.

 

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr. Rodica Chirculescu
Autor: