Medicii critica necrologul care „omite” trecutul nazist al profesorului german

Într-oscrisoare deschisa, 81 de specialisti in istoria medicinei si doctori germanii-au criticat pe actualul si pe fostul presedinte al Asociatiei MedicaleGermane, Jörg-Dietrich Hoppe si, respectiv, Carsten Vilmar, pentru ca, într-unnecrolog recent, au omis trecutul nazist al unui alt fost presedinte.

Anuntulmortuar pentru Hans Joachim Sewering, care a decedat în iunie, a fost publicatluna trecuta în echivalentul german al BMJ, Deutsches Ärzteblatt (2010;107:28-9).

Scrisoarea,tiparita în ultimul numar al jurnalului, afirma ca necrologul profesoruluiSewering "nu face nicio referire la rolul pe care l-a jucat în perioada nazista"(Deutsches Ärzteblatt 2010;107:31-32), or, dupa parerea semnataruluiprincipal, Gerrit Hohendorf, specialist in istoria medicinei la spitalul de pelanga Technische Universität München, o asemenea „omisiune" estede neînteles, in conditiile in care comunitatea medicala germana a facuteforturi vizibile pentru a-i accepta trecutul nazist.

Înscrisoare se afirma ca frazele de final ale necrologului sunt deosebit de greude „digerat": "Sewering a avut o contributie remarcabila la protectia valoriloretice ale practicii medicale."

ProfesorulHoppe a raspuns criticilor, afirmând ca nu ar trebui sa vorbim de rau despremorti. Editorul Deutsches Ärzteblatt, Gerd Stüwe, a spus ca asociereapersonalitatii profesorului Sewering cu nazistii a fost mentionata într-unscurt articol anterior dedicat memoriei sale. El a adaugat ca Asociatia MedicalaGermana si Deutsches Ärzteblatt au facut mari eforturi pentru a aducelumina în istoria medicinei din perioada nazista, de exemplu, prin comandareaunor proiecte de cercetare independente si prin acordarea unor spatii ample în DeutschesÄrzteblatt.

Studiileistorice au dovedit demult ca profesorul Sewering a fost membru al partiduluinazist si al SS, scriu dr. Hohendorf si ceilalti semnatari. În 1942, profesorula început sa lucreze într-un spital de pneumologie de lânga Munchen, undecopiii cu dizabilitati erau îngrijiti de calugarite; in perioada iunie 1943-februarie1945 a ordonat ca minimum noua dintre acestia sa fie transferati într-un altspital, bine cunoscut pentru practicile sale de eutanasie, si se stie ca cincicopii au decedat acolo datorita malnutritiei; de pilda, un certificat semnat dedr. Sewering mentiona ca transferul unuia dintre ei, Babette Fröwis, se impuneadin cauza ca pacienta era prea agitata.

Dupa razboi,profesorul Sewering a devenit persoana oficiala în cadrul Asociatiei MedicaleGermane si bavareze, iar din 1973 si pâna în 1978 a fost presedintele AsociatieMedicale Germane.

Trecutulnazist al profesorului a fost dezvaluit de media în 1993, când si-a anuntatcandidatura la presedintia Asociatie Medicale Mondiale, care apoi i-a negat presedintia.Cu toate acestea, în Germania a continuat sa fie recunoscut drept un onoratfost presedinte al asociatiei nationale si a primit mai multe distinctii.

 

Doctors attack obituary that left out professor's Nazi past

Citati articolul ca: BMJ 2010;341:c4468

 

FOTO

Sewering a fost membru alpartidului nazist si al SS

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Autor: 
Annette Tuffs HEIDELBERG