Efectele suplimentelor de calciu asupra riscului de infarct miocardic si de evenimente cardiovasculare

Întrebareastudiului: Suplimentelede calciu (fara administrare asociata de vitamina D) afecteaza, oare, riscul deproducere a evenimentelor cardiovasculare?

RAspunsulpe scurt: Intr-ometaanaliza a trialurilor care au totalizat 12 000 de participanti, urmariti de-alungul unei perioade medii de patru ani, suplimentele de calciu au crescut cu30% riscul de infarct miocardic.

Careeste stadiul cunoStinTelor In domeniu Si ce aduce nou studiul de faTA: Un studiu clinic randomizat, controlat placebo, a sugeratca suplimentele de calciu ar putea accentua riscul de infarct miocardic si pecel de evenimente cardiovasculare. In metaanaliza tuturor studiilor clinice cudate referitoare la evenimentele cardiovasculare, suplimentele de calciu aumajorat cu 30% riscul de infarct miocardic, sugerand ca este garantatareevaluarea rolului suplimentelor de calciu in prevenirea si managementulosteoporozei.  

  

Criteriile de selectare a studiilor

Am cautat pe Medline si Embase, in Cochrane Central Reg­ister ofControlled trials, in bibliografia metaanalizelor publicate si in doua registreale studiilor clinice, urmarind sa identificam trialuri ran­domizate sicontrolate placebo referitoare la suplimentele de calciu; a fost administratcalciu intr-o doza de ≥500 mg/zi; la data inrolarii in studiu, varsta medie a participantilorera de minimum 40 de ani; au fost randomizati cel putin 100 de subiecti; iar duratatrialului a fost de minimum un an. Autorul principal al fiecaruia dintrestudiile eligibile a fost rugat sa furnizeze declaratiile pacientilor cu privire la evenimentele cardiovasculare survenite in timpuldesfasurarii studiului. Cand nu am putut avea la dispozitie astfel de date, amsolicitat rezumatul rezultatelor obtinute la nivelul trialului.

 

Rezultatele principale

Principalele obiective finale, prespecificate, ale studiului aufost timpul scurs pana la primul infarct miocardic, cel pana la primul accidentvascular cerebral (AVC) si timpul pana la primul eveniment pentru obiectivulfinal compus - infarct miocardic, AVC ori moarte subita.

  

Principalele rezultate si rolul sansei

Au fost incluse 15studii, pentru cinci dintre ele existand date la nivel de pacient, iar pentru 11, date la nivel de trial - in prima categorie mentionata(8 151 departicipanti, mediana perioadei de urmarire 3,6 ani), au facut infarct miocardic 143 de subiecti alocati in grupultratat cu suplimente de calciu si doar 111, in cel cu placebo (risc relativ 1,31, interval deîncredere 95% 1,02-1,67, P=0,035). Nu s-au inregistratcresteri semnificative in ceea ce priveste incidenta AVC-ului (1,20, de la 0,96la 1,50, P=0,11), obiectivul final compus (1,18, de la 1,00 la 1,39, P=0,057) sidecesul (1,09, de la 0,96 la 1,23, P=0,18). Metaanaliza datelor de la nivelul trialului(11 921 de participantti, durata medie 4,0 ani) a relevant rezultate similare:296 de oameni au avut infarct miocardic (166 dintre cei repartizati in grupulcu calciu, 130 dintre cei care luau placebo), incidenta evenimentului fiind maimare in lotul tratat cu suplimente de calciu (risc relativ 1,27, interval de încredere 95% de la 1,01 la 1,59, P=0,038).

  

Factorii de eroare si motivele ce justifica adoptareaunei conduite precaute

Dat fiind faptul ca am exclus studiile care realizau o comparatie intreefectele administrarii asociate a suplimentelor de calciu si de vitamina D sicele exercitate de placebo, e posibil ca rezultatele sa nu se aplice in cazultratamentului combinat cu calciu si vitamina D. Niciunul dintre trialuri nu aavut ca obiective finale principale evenimentele cardiovasculare, iar datelereferitoare la acest tip de evenimente nu au fost colectate intr-o maniera standardizata,fapt ce nu determina, practic, modificarea rezultatelor, cu exceptia situatiilorin care respectivele evenimente au fost clasificate sau inregistrate gresit incazul subiectilor tratati cu calciu.

  

Finantarea studiului/eventualeleconflicte de interese

Lucrareade fata a fost finantata de Health Research Council din Noua Zeelanda si deUniversity of Auckland School of Medicine Foundation. IRR a primit ssrijinpentru cercetare de la Fonterra, cu care a colaborat si in calitate deconsultant. JAB, IRR, AA si GSMacL au beneficiat, pentru studiile cliniceprivitoare la efectele suplimentelor de calciu, de fonduri acordate de Wyeth(JAB), Mission Pharmacal (IRR), Shire Pharmaceuticals si Nycomed (AA, GSMacL).

  

Traducere: Dr. Gianina Rusu

 

EFECTUL SUPLIMENTELOR DE CALCIUASUPRA RISCULUI DE

INFARCT MIOCARDIC

 

Studiul           Risculrelativ de infarct miocardic (CI 95%)          Greutatea (%)

Baron 1999                                                      13

Grant 2005                                                           29

Grant 2005 Vit. D                                                    26

Prince 2006                                                          13

Reid 2006                                                       17

Lappe 2007                                                            1

Reid 2008                                                       1

Total

Testul pentru heterogenitate:        P=0,038    1,27 (de la 1,01la 1,59)

 

I2=0% P=0,96

Favorizeaza calciul        Favorizeaza placebo

  

 

 

 

Rate this article: 
Average: 2 (1 vote)
Bibliografie: 
Traducere: 
Autor: