Cea mai grava epidemie de HIV din Europa

Organizatiile comunitare conduc lupta împotriva HIV înrândul utilizatorilor de droguri injectabile si al prestatorilor de serviciisexuale din Ucraina, afirma RichardHurley

 

În luna mai aacestui an, la o clinica din orasul Odessa, situat in sudul Ucrainei, un medica fost retinut de politie pentru 42 de acuzatii de trafic de droguri. Numai cadrogul era substituentul opioid buprenorfina, iar beneficiarii retetelordoctorului Illia Podolian erau pacienti dependenti de opiacee, internati legalîn clinica, pentru tratament. Se pare ca incidentul a fost generat mai degrabade excesul de zel manifestat de politia locala si de o eroare legata de licentaclinicii decât de traficul de droguri.

Estedemonstrat faptul ca terapia substitutiva de întretinere reduce riscul infectieicu HIV în rândul utilizatorilor de droguri. In Ucraina, circa 5 550 de pacientibeneficaza legal de tratamentul de substitutie, insa oportunitatea administrariilui este in continuare controversata, in mare parte datorita influenteiexercitate de narcologie, o subspecialitate a psihiatriei sovietice, inviziunea careia dependenta de droguri trebuie rezolvata prin abstinenta.Metadona si buprenorfina au ramas ilegale în Rusia.

Demersurilede arestare a doctorului Podolian constituie cel mai recent si mai îngrijoratorexemplu al divergentelor prelungite între agentiile pentru aplicarea legii,pacientii dependenti de droguri si personalul care furnizeaza sprijin medical, pede o parte, si decalajul între politica guvernamentala si aplicarea ei, pe dealta parte. „Înca de la început, agentiile de aplicare a legii s-au opustratamentului de substitutie, fiind de parere ca vom avea droguri pe strada sica guvernul va deveni, astfel, un traficant de droguri", a explicat Pavlo Smirnov,director adjunct al International HIV/AIDS Alliance din Ucraina.

Organizatianeguvernamentala citata si All Ukrainian Network of People Living with HIV suntcele mai reprezentative foruri ce reflecta raspunsul tarii la epidemia de HIV.În 2004, organizatia Global Fund for AIDS, Tuberculosis and Malaria a acordatguvernului ucrainian, pentru o perioada de cinci ani, o subventie de circa 98 demilioane $ (65 de milioane ₤; 77 de milioane €), pe care a oprit-o, insa, rapid,ca urmare a neregulilor bugetare si a unei „lipse de transparenta", decizand sa-sicanalizeze finantarea folosind sprijinul organizatiilor civile.

Prevenireatransmiterii HIV în rândul grupurilor cu risc mare - utilizatorii de droguriinjectabile, homosexualii, prostituatele, detinutii, copiii strazilor - arputea evita raspândirea epidemiei în rândul populatiei generale, unde ar fimult mai dificil de controlat. In ciuda ignorantei, a coruptiei si a politicilormedicale si juridice învechite, pasi înainte s-au facut totusi.

 

Radacinile problemei

Europa de Est siAsia Centrala, în mod special Ucraina si Rusia, inregistreaza, la nivelmondial, unul dintre cele mai rapide ritmuri de crestere a raspandirii epidemicea HIV. O estimare recenta arata ca, în 2008, numarul de persoane infectate dinregiunea citata era de 1,5 milioane, ceea ce reprezinta o crestere cu pâna la66% fata de anul 2001. Una dintre cauzele principale o reprezinta practicile nesterilede injectare, cum sunt cele la care apeleaza, din ratiuni economice, tineriiutilizatori de droguri recreationale, ce folosesc în comun acele de seringa. ÎnKiev, de exemplu, se estimeaza ca aproape un sfert dintre utilizatorii dedroguri injectabile sunt HIV pozitivi.

În1991, anul ce a marcat destramarea Uniunii Sovietice si a regimului comunist,au disparut atât siguranta locului de munca pe viata cât si cea a pensiei. Odatacu prabusirea economiei înfloreau consumul de alcool si cel de droguri ilicite.Deseori, drogurile injectabile din Ucraina sunt produse, de catre micii comercianti,la domiciliu unde, in sezonul opiaceelor naturale (semintele de mac), se potextrage din acestea, dupa recoltare, opioizii naturali „sirka" si „hanka".

Întot timpul anului, cu ajutorul medicamentelor pe baza de efedrina sau depseudoefedrina, care se elibereaza fara reteta medicala sau care pot fiprocurate de pe piata neagra, pot fi preparate stimulente ieftine, asemanatoareamfetaminelor - de exemplu, „vint" (metamfetamina), „jeff" (metcatinona) si„boltuska" (catinona). Poate fi riscanta prepararea unor astfel de droguri sinici nu se cunoaste compozitia produsului impur, ca sa nu mai amintim de riscultransmiterii infectiei cu HIV si a altor boli infectioase prin intermediulacelor comune.

ÎnUcraina se estimeaza ca exista circa 290 000 de utilizatori de droguriinjectabile, concentrati, de regula, în zonele urbane, dar mediul rural începe siel sa fie „contaminat" de aceasta tendinta. Ucraina are cea mai mare prevalentaa infectiei cu HIV din Europa: la începutul lui 2010 erau infectati aproximativ360 000 de oameni cu vârste de peste 15 ani, prevalenta fiind de 1,3 % in randulcelor cu vârste cuprinse între 15 si 49 de ani. Registrele medicale arata cadoar un sfert dintre ei stiu ca sunt HIV pozitivi. Prin comparatie, în Anglia seestimeaza ca exista 77 000 de persoane HIV pozitive, adica 0,2% din populatiaadulta, iar trei sferturi îsi cunosc afectiunea.

 

Raspunsul statului

Kiev AIDS Centreeste un spital municipal din Kiev, situat într-o suburbie aflata la 10 km vestde centrul orasului. Cele 25 de locuri de internare, dedicate pacientilor cu formeavansate de SIDA si de alte boli infectioase, cu precadere tuberculoza, sunt permanentocupate. Spitalul are un serviciu permanent de consiliere si testare pentru HIVsi alte boli cu transmitere sexuala si asigura tratamentul pentru pacientiiinfectati cu HIV, inclusiv medicamente antiretrovirale. Începând din 2005, încadrul lui functioneaza o clinica unde 354 de pacienti primesc terapie desubstitutie cu metadona si buprenorfina. Sunt in continuare necesare eforturisuplimentare de prevenire a raspândirii infectiei cu HIV în rândul populatiei curisc.

Clinicilede stat nu pot asigura eficient educatia utilizatorilor de droguri injectabile sia prostituatelor, intrucat „aceste grupuri sociale sunt în afara legii,misiunea organizatiilor guvernamentale de a lucra cu ei fiind, de aceea, extremde dificila. Oficial, se poate interactiona cu ele doar prin intermediul politieicare, insa, fie îi aresteaza, fie le aplica amenzi", afirma domnul Smirnov.

Utilizatoriide droguri, prostituatele si pacientii HIV pozitivi sunt, de obicei, refractarila serviciile medicale, deoarece este nevoie sa fie înregistrati, sa plateascataxe si se tem sa nu fie stigmatizati din cauza bolii. În Ucraina, asistentamedicala este asigurata de stat, dar pacientii trebuie sa plateasca pentru analizesi tratament, doar  testarea HIV fiindgratuita. Investigatiile suplimentare de sânge pot costa pâna la 250 grivnas (circa20 ₤, 24 € sau 30 $), iar rezonanta magnetica circa 100 grivnas. Înplus, salariile mici din sistemul medical de stat favorizeaza practicarea miteidin partea pacientilor.

 

Actiuni neguvernamentale

Sprijinul GlobalFund for AIDS este canalizat, în principal, spre International HIV/AIDSAlliance din Ucraina, care foloseste fondurile primite pentru a sponsoriza,dezvolta si creea în comunitate organizatii neguvernamentale care sa lupteîmpreuna împotriva epidemiei HIV. De cele mai multe ori, acestea sunt condusede colegii locale, care stiu, astfel, cum sa ajunga la populatia tinta. Deasemenea, încheie acorduri de colaborare cu serviciile medicale si înroleazaasistente medicale si medici pentru efectuarea de teste în locatii apropiate deresedinta utilizatorilor de droguri, cu trimitere pentru tratament gratuit,achitat prin resursele fondului. Se estimeaza ca prin intermediul unor asemeneaorganizatii neguvernamentale sunt recuperati aproximativ 52% dintreutilizatorii de droguri injectabile din întreaga tara (sau 150 000 pe an).

ClubulEney (sau Narcoticii Anonimi) are un cabinet în cadrul Kiev AIDS Center. Responsabilulacestuia, Volodia Moiseev, fost consumator de droguri, tocmai isi incheiasediscutia cu o adolescenta când l-am întâlnit. „ Mama ei, consumatoare dedroguri, este îngrijorata de faptul ca fiica începuse si ea sa se drogheze si avrut s-o aduca la control. Dar nu cred ca foloseste droguri". Clientii care seprezinta la cabinet au posibilitatea ca, în schimbul unei sedinte deconsiliere, in fata unei cesti de ceai de iasomie, sa se debaraseze de acele siseringile folosite si sa se aprovizioneze cu altele noi, sterile, cu tampoanede vata cu alcool sanitar, prezervative ori plicuri cu lubrifiante.

ClubulEney are si o ambulanta, un minibus transformat, ce poate aduce asemeneaservicii direct la domiciliul utilizatorilor si al prostituatelor care nu vor sase deplaseze la spital, oferindu-le, astfel, posibilitatea sa-si faca un testrapid pentru HIV, un examen ginecologic ori o testare pentru alte infectii cutransmitere sexuala si sa beneficieze de consiliere psihologica. În functie depopulatia tinta, ambulanta poate fi prevazuta cu infirmiera, medic ginecolog,psiholog si asistenti sociali. Clubul Eney are si un stationar, aflat într-unbloc rezidential dintr-o suburbie saraca a orasului, unde se pot întâlnidiferite grupuri pentru a primi consiliere si materiale sterile.

Oalta camera în AIDS Center este biroul pentru Vertical Group. Acesta gazduiestegrupuri de suport într-un apartament dintr-o cladire rezidentiala, de aceastadata lânga AIDS Centre. Aici clientii pot sa împrumute carti, sa foloseascainternetul pentru a-si cauta de lucru sau sa-si spele hainele. Un medic vine dedoua ori pe saptamâna pentru a face o testare rapida HIV. Este disponibil chiarsi sfat juridic. „Clientii sunt deseori hartuiti de politie, ceea ce împiedicaactivitatea asistentilor sociali. Vin la punctele de schimb a acelor folosite sihartuiesc asistentii sociali. Din cauza viciilor de legislatie si a trecutuluisovietic, utilizatorii de droguri injectabile nu sunt vazuti ca pacientimedicali, ci sunt considerati criminali", spunea Denis Kudelia, conducatorulproiectului.

Dmitri,unul dintre cei 2 300 de clienti anuali ai Vertical Group, locuieste la numai15 minute distanta de centru si vine la grupul de sprijin de trei ori pe saptamâna.A început sa foloseasca droguri injectabile de 25 de ani, de pe vremea cândavea 15 ani si a stat 10 ani în închisoare, unde nu era disponibile niciconsilierea, nici tratamentul. Este dificila organizarea unor servicii pentruutilizatorii de droguri aflati in regim de detentie, pentru ca înca se neagaoficial existenta problemei, dar organizatiile pot distribui prezervative siinformatii.

Înurma cu 10 ani, Dmitri a aflat ca are HIV. Atunci, costul antiretroviralelorera de 12 000 $, iar statul nu-si permitea aprovizionarea cu astfel demedicamente. „Trebuia sa-mi vând apartamentul pentru a dispune de o suma atatde mare. Acum, tratamentul este gratuit. Nu trebuie sa traiesc pe strazi, nusunt nevoit sa fur", spunea el. „Traiam într-un stat totalitar. Utilizatorii dedroguri erau condamnati, dar acum acest lucru se schimba, desi nu complet.Statul nu face nimic. Fie din lipsa de fonduri, fie din lipsa de vointa". Sicrede ca schimbarile nu ar fi avut loc fara sprijin financiar si presiuni dinpartea comunitatii internationale. Ca urmare a faptului ca Alianta a lansat unprogram de tratament antiretroviral, care a fost încredintat guvernului în2009, au ajuns sa primeasca o astfel de medicatie 16 000 de bolnavi, fata denumai 250, în anul 2004. Se estimeaza ca numarul celor care au nevoie detratament se ridica la 92 000.

Stepby Step este o alta organizatie neguvernamentala ce lupta pentru diminuareasuferintei utilizatorilor de droguri. „Problema este lipsa tratamentului desubstitutie pentru utilizatorii de droguri. Nu avem multe de oferit. Le spunemsa vina la noi pentru educatie, ca sa învete tehnici de autoprotejare si deprevenire a raspândirii bolii", afirma Svetlana Tiscenko, director al centruluidin nordul orasului. Utilizatorii tineri sunt sprijiniti prin întâlniri degrup, în cadrul carora isi pot petrece timpul într-o mnaiera creativa, citindsau ascultând muzica. „Nu ne concentram pe dependenta de droguri, ci peprevenirea HIV", spune asistentul social. Asistentii sociali sunt platiti cu200 $ pe luna ca sa strânga acele folosite pe strada, lânga domiciliileutilizatorilor, la farmaciile de unde se aprovizioneaza acestia sau în puncteleîn care traficantii distribuie droguri, iar utilizatorii si le injecteaza. Deasemenea, parcurg rute cunoscute consumatorilor de droguri. Step by Step îsiîncurajeaza clientii sa le dea prietenilor lor ace sterile si prezervative, înschimbul unei mese calde ori al produselor de toaleta.

Stepby Step lucreaza si cu farmaciile, în vederea furnizarii gratuite de acesterile. Utilizatorii de droguri se pot înregistra si pot obtine un card cuajutorul caruia, cand se prezinta la una din farmaciile participante, audreptul sa obtina gratis, fara întrebari, ace sterile, prezervative,lubrifiante, tampoane de vata, alcool sanitar. În proiect s-au înscris 11farmacii din Kiev. De cele mai multe ori, utilizatorii care au cu ei un astfelde card nu sunt hartuiti de politie în cazul în care sunt gasiti cu ace asupralor.

 

Semne promitatoare

Activitatea desfasuratade Alliance poate avea un anumit efect, cuantumul cazurilor noi de infectie cuHIV inregistrand cea dintai scadere din 2006 si pana in prezent, iar numarul dedecese provocate de SIDA a început sa se stabilizeze, fapt ce confirma eficientatratamentului antiretroviral. Sunt raportate tot mai putine cazuri de infectie cuHIV în rândul utilizatorilor de droguri, mai ales al tinerilor si al celorrecent deveniti dependenti.

Medicii,insa, sunt si la ora actuala hartuiti, cum este si cazul lui Illia Podolian.Politia a oprit programele de tratament opioid si a fortat actiunile de divulgarea datelor confidentiale, exercitand, astfel, constrângeri puternice asupradoctorilor care lucreaza cu pacientii veniti la tratament. „Am fost interogatde politie luni întregi. De fiecare data, detectivul ma amenda cu diferite sumede bani sub pretextul unor acuzatii de trafic de droguri si de încalcare alegii cu privire la circulatia drogurilor, toate pentru ca, întâmplator, tratezpacienti în cadrul unui program sprijinit de stat", declara un alt medic, IaroslavOlendri, caruia politia i-a interzis sa paraseasca orasul de resedinta.

Undecalaj între politica la nivel înalt si aplicarea ei în contextul social, unistoric de raspuns represiv si stigmatizarea sociala a utilizatorilor dedroguri, necunoasterea generala a dovezilor ce sustin ameliorarea calitatii vietiidependentilor de droguri, un rulaj intens al ofiterilor de politie locala siformarea profesionala slaba a acestora, usurinta cu care politia aresteazapotentialii contravenienti, concentrându-si eforturile pe utilizatorii dedroguri vulnerabili, toate elementele enumerate justifica, oarecum, situatiaUcrainei. La alegerile prezidentiale din acest an a câstigat candidatul maiapropiat de Rusia, Viktor Yanukovici. Dar, in loc sa-si indrepte privirile spreRusia pentru combaterea epidemiei HIV din Ucraina, ar fi bine ca presedintele sademareze reforme menite sa sustina solutia bazata pe dovezi, ce a si început sadea roade.

 

Richard Hurleyeste editor asociat, BMJ, Londra,WC1H9JR rhurley@bmj.com

 

Bibliografia se gaseste pe versiunea de pe bmj.com

 

Le  multumesccolaboratorilor: Tatiana Desko, Galina Naduta, Olga Burgaii si KostiantinPertsovskii din Kiev, si Sarah Wheeler din Brighton, International HIV/AIDSAlliance, si Olga Kravsenko pentru traducere.

Conflict de interese:articolul a fost scris în urma unei vizite în Ucraina organizate deInternational HIV/AIDS Alliance, dar sponsorizata de BMJ.

 

Reducerea raspandiriiHIV în Ucraina 

__________________________________________________________________________

• 290 000 - numarul estimat de utilizatori de droguri

• 71 - Alliance Ukraine a sponsorizat organizatiile din24 de regiuni ale Ucrainei sa sprijine consumatorii de droguri 

• 150 000 - numarul de utilizatori de droguri injectabileajutati de Alliance Ukraine

• 140 000 - cuantumul vizitelor efectuate în 109 farmaciidin toata tara in vederea colectarii acelor folosite

• 56 500 - vizitele realizate la 15 clinici mobile întoata tara pentru testare rapida HIV

• 5 550 - totalul pacientilor înrolati în programe desubstitutie opioida 

 

 

FOTO

De la stânga la dreapta: o pereche prepara droguriinjectabile; un card ce împuterniceste utilizatorul de droguri sa ridice acesterile de la farmacie; „Aici puteti beneficia gratis de o testare anonima pentruHIV si sifilis" - poster pe cutiile de ace ale proiectului Step by Step.

 

FOTO

Un utilizator de droguri în centrul comunitar din estulorasului Sloviansk

  

The worst HIV epidemic in Europe

BMJ 2010;341:c3538

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr. Adriana Condorateanu
Autor: