Stridorul la copii

Materialul de fata face parte dintr-o serie de articoleocazionale legate de probleme generale ce apar în unitatile de medicina generala.

 

Un copil în vârsta de sase luni esteadus la medicul generalist de catre mama sa,  îngrijorata de simptomele pe care le prezenta acesta:rinoree si un zgomot ciudat, chiar comic, in timpul inspirului, identificat demedic ca fiind stridor.

 

La ce anume ar trebui sa ne gândim?

Stridorul esteun zgomot respirator provocat de obstructia partiala a cailor aerienesuperioare, ce se aude, tipic, în inspir, desi uneori, când obstructia sesitueaza mai jos de laringe, poate fi perceput si în expir. Difera de wheezing,care este un sunet cu frecvente înalte, suierator, expirator si de stertor,asemanator unui sforait.

 

De cat timp este prezent stridorul?

• Stridorul cu debut acut seasociaza, tipic, cu o infectie sau cu inhalarea unui obiect strain.

•Stridorul cronic (prezent de maimulte saptamâni sau luni) se datoreaza laringomalaciei sau asa-numitului„laringe plutitor". De asemenea, poate fi secundar unor anomalii congenitale (depilda, un hemangiom), traumatismelor la nastere (de exemplu, paralizia corzilorvocale) ori refluxului gastro-esofagian.

  

Semne si simptome asociate

•Tuse - o tuse „latratoare",adesea accentuata noaptea, la copiii mici si la sugari, este sugestiva pentrularingotraheita virala, cea mai comuna cauza a stridorului acut si cel mai frecventdiagnostic întâlnit.

•Febra - hipertermia joasa seîntâlneste deseori în laringotraheita. O febra mare (>38,5°C)indica prezenta traheitei bacteriene ori a epiglotitei.

•Greutate în respiratie -dispneea sau episoadele de cianozare sugereaza o afectiune grava, ce necesita consultmedical de specialitate.

•Salivatie fara motiv - poateindica prezenta unui corp strain ori a epiglotitei.

•Dificultati de alimentare siscutece slab umezite - copiii deshidratati pot avea indicatie de internare.

•Factori agravanti - furnizeazainformatii utile, mai ales daca stridorul nu se aude in momentul examinariicopilului. În laringomalacie, de exemplu, stridorul este intermitent si seagraveaza la efort (în timpul alaptarii, al plânsului sau al infectiilorintercurente).

 

Anamneza

•Istoriculneonatal - copiii nascuti prematur au caile aeriene mai mici, fapt ce-i expuneunui risc crescut. Intubatia anterioara este asociata cu stenoza subglotica si cuparalizie de corzi vocale, ambele fiind factori determinanti ai stridorului.

•Alergiile -atentie la anafilaxie.

•Istoricul deimunizari - a se verifica vaccinarea Hib (anti-Heamophilus influenzae B), desi epiglotita poate aparea si lacopiii vaccinati.

•Istoricul desufocare - ridica suspiciunea de corp strain.

•Calatoriile recente- atentie la difterie.

  

Care sunt pasii de urmat?

Examinarea clinica

Se va urmaricomportamentul clinic al copilului - daca este normal (vorbeste, râde) sau nu(este cianotic, letargic) - si se va observa in ce masura stridorul este prezent doar în repaus sau numai cândcopilul este agitat. Se vor determina frecventa respiratorie, pulsul,temperatura, timpul de reumplere capilara si saturatia în oxigen. Se vor cautasemne ale unei tulburari respiratorii (de exemplu, tirajul intercostal sau o miscareanormala a traheei), se va ausculta pacientul, pentru a verifica simetriazgomotelor aerice si pentru a exclude alte patologii (de pilda, un proces decondensare).

Daca pacientul este suferind sau are salivatie neobisnuita, ori daca sesuspicioneaza inhalarea unui corp strain, nu se va agita copilul si nici nu seva inspecta cavitatea bucala, asemenea manevre putand precipita obstructiacompleta a cailor aeriene.

 

Management

·   Pentruorice copil care nu este clinic normal, care are detresa respiratorie sau care prezintasuspiciunea de inhalare a unui corp strain se va solicita de urgenta ambulanta.Pacientii deshidratati clinic au indicatie de internare.

·   Laringotraheitaeste, de obicei, autolimitata, cu o durata de câteva zile. Laringita usoarapoate fi tratata în ambulator, sub observatie atenta si cu hidratare adecvata.Inhalarea de aburi calzi cu prilejul unei bai fierbinti, al dusului sau cuajutorul unui umidificator, într-o camera închisa, supravegheata, poate fi utila,desi nu exista dovezi stiintifice în acest sens. Parintii vor fi instruiti sase prezinte de urgenta la medic daca observa o agravare a simptomatologiei.

·   Tratamentulmedicamentos pentru laringotraheita severa sau moderata include dexametazona (150 μg/kg, pe cale orala ori injectabila), prednisolon(1-2 mg/kg, pe cale orala) sau budesonid în nebulizare (2 mg, fie in doza unica,fie în doua doze, la un interval de 30 de minute). Adrenalina în nebulizareeste rezervata cazurilor severe. Doar rareori se indica intubarea.

·   Copiii cu stridor cronic asociat cu retard de crestere vor fi dirijati deurgenta catre pediatru sau catre clinicile ORL. Majoritatea cazurilor sedatoreaza laringomalaciei, care se remite, în general, pâna la vârsta de 18-24de luni, dar trebuie sa fie excluse si alte cauze.

 

Conflicte de interes:Niciunul de declarat.

Provenienta si modalitate de recenzare: Articol fara tematica solicitata, cu evaluare externa.

 

Bibliografie utilA

Tasker RC, McClure RJ, Acerini CL. OxfordHandbook of Paediatrics. Oxford University Press, 2008

Kliegman R, Behrman R, Jenson H, Stanton B. NelsonTextbook of Paediatrics. 18th ed. Saunders, 2007

 

  

  

  

  

FrecvenTa respiratorie Si alura ventricularA - valorilenormale în repaus în funcTie de vârstA

 

Vârsta (ani)

Alura ventriculara

(batai pe minut)

Frecventa respiratorie

(respiratii pe minut)

<1

110-160

30-40

1-2

100-150

25-35

2-5

95-140

25-30

5-12

80-120

20-25

≥12

60-100

15-20

 

 

 

Rate this article: 
Average: 5 (1 vote)
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr. Emanuela Micu
Autor: 
Tasker RC, McClure RJ, Acerini CL. Oxford Handbook of Paediatrics. Oxford University Press, 2008 Kliegman R, Behrman R, Jenson H, Stanton B. Nelson Textbook of Paediatrics. 18th ed. Saunders, 2007