Medicii joaca un rol cheie în procesul de nivelare a inechitatilor din sistemul de sanatate britanic

Toti medicii ar trebui sa faca mai multe eforturi pentrua echilibra inegalitatile sociale din sanatate si sa acorde o mai mare importantaprofilaxiei, se mentioneaza in cadrul unui raport elaborat de RoyalCollege of Physicians.

Inechitatile remanente în sistemul sanitar din MareaBritanie nu sunt inevitabile, continua documentul. Toate componentelesistemului contribuie la reducerea diferentelor, doctorii avand principalul rolîn aceasta încercare.

Raportul, elaborat împreuna cu Royal Collegeof General Practitioners, RoyalCollege of General Psychiatrists (Colegiul Regal al Medicilor Psihiatri), Faculty of Public Health (Facultatea de Sanatate Publica),National Heart Forum si NHS sustainable Development Unit (Divizia deDezvoltare Sustenabila a NHS), îndeamna medicii sa faciliteze accesul laservicii de ingrijire a sanatatii si la informatie medicala pentru pacientii careapartin grupurilor defavorizate.

ProfesorulIan Gilmore, presedintele Royal College of Physicians, a afirmat ca angajatii din sanatate nu privescîntotdeauna dincolo de simptomatologia pacientului, încercând sa ia în calcul siconsiderentele sociale si economice. „Ceea ce duce la aparitia unui cercvicios, în care oamenii primesc tratament pentru boala lor, apoi se întorc încomunitate si se îmbolnavesc din nou, deoarece medicii nu au reusit sa se ocupede motivul initial al îmbolnavirii."

Raportulcere restructurarea învatamântului universitar si postuniversitar în vedereaincluderii unei componente de îngrijire primara sau de sanatate publica în pregatireadin rezidentiat a tuturor medicilor, pentru a le da ocazia sa intre în contactmai direct cu inechitatile din sanatate. De asemenea, studiul sanatatii publicetrebuie sa devina mult mai stimulator, pentru a capacita plenar interesulstudentilor în aceasta directie, se afirma în raport.

Reprezentantiiprofesiei medicale sunt îndemnati sa se foloseasca de greutatea profesieipentru a accelera progresele la nivelul determinantilor sociali ai starii de sanatate.

Raportuldedica un loc special sustenabilitatii, afirmând ca toti doctorii ar trebui sarecunoasca si sa înteleaga efectele modificarilor climatice asupra starii de sanatate.

Dr. SamEverington, medic de familie în Bromley by Bow, Londra, a declarat pentru BMJ: „Fireste ca medicii de familie arputea sa simta ca e greu sa faca tot ceea ce trebuie în timpul unei consultatiide 10 minute, fiindca lucram mereu sub presiunea timpului. Ei pot, totusi, sa facamulte."

 

Cum contribuiedoctorii la disparitia inechitatilor: abordarea determinantilor sociali ai sanatatiiprin intermediul schimbarilor, sustinerii si educatiei culturale

vezi www.rcplondon.ac.uk.

  

Doctorsare key to closing UKhealth inequalities gap

Se va cita: BMJ 2010;340:c3060

 

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Autor: 
Jacqui Wise LONDRA