SUA obtine cel mai slab raport performante/cheltuieli pentru sanatate, iar Olanda, cel mai bun

Cele mai recente analize comparative realizate de Commonwealth Fund, organizatie caritabilapentru cercetare în sanatate, arata ca, fata de alte tari industrializate, SUA continua sa utilizeze fonduri mai mari pentru sectorul sanitar si sa obtinaservicii mai putine raportat la fondurile investite.

În 2007, cheltuielilepentru sanatate ale cetatenilor americani s-au ridicat la 7 290 $ (4 925 ₤; 5 890 €) pe cap de locuitor (16% din PIB), plasându-se, însa, peultimul loc pe scala evaluarilor cumulative. Olanda a avut cel mai ridicatindicator global de sanatate, cheltuielile ei per capita fiind de numai circa 50% din suma anterior mentionata (3837$, 9,8% din PIB).

In SUA, mortalitateainfantila a fost considerabil mai ridicata (6,7 per 1 000 de nasteri) decat cea inregistrata in tara cea mai binepozitionata, Germania (3,8); de asemenea, numarul de decese ce ar fi putut fiprevenite prin îngrijiri medicale a fost de 110 per 100 000 de cazuri, cu o treime mai mare decat în cazulAustraliei (71 per 100 000).

Singurele domenii în careSUA a ocupat pozitii fruntase au fost cele legate de comunicarea medic-pacient side accesul bolnavilor la serviciile medicale specializate. Conform aproapetuturor celorlalte criterii luate în calcul, Statele Unite s-au plasat catrecoada listei.

Performantele Canadei aufost, la majoritatea categoriilor evaluate, aproape la fel de slabe ca si celeobtinute de SUA, dar rezultatele respective au fost obtinute cu pretul unorcheltuieli substantial mai reduse (3 895 $, 10,1% din PIB). Conform analizei,canadienii în vârsta de 60 de ani au o speranta de viata cu un an mai mare decatcea a omologilor lor americani (23,8 versus22,6 ani).

Marea Britanie s-a clasatpe locul al doilea din punct de vedere al punctajului global, reusind o atareperformanta cu pretul unui nivel al cheltuielilor pe cap de locuitor (2 992 $)mai mic decât cel din orice alta tara, exceptie facând Noua Zeelanda (2 454 $,9% din PIB); în urma raportarii la PIB, cheltuielile Marii Britanii au avut ceamai scazuta valoare (8,4%).

Karen Davis, presedinteal organizatiei caritabile mentionate si coautor al raportului, afirma:"Sistemul de sanatate nu este perfect nicaieri, iar orice tara are de învatatdin schimburile de experienta cu alte natiuni si din exemplele de inovatie side excelenta din lumea întreaga, ceea ce determina îmbunatatiri la nivelulpropriului sistem".

Cu privire la majoritateaindicatorilor evaluati, ea a aratat ca "SUA are un drum lung de parcurs înainte de-a atinge performantesimilare cu ale altor tari care cheltuiesc mult mai putin pentru sanatate". Dr.Davis a mai spus ca înaintarea pachetului legislativ ce vizeaza reformarea sistemuluimedical, în cursul acestui an, "ne va angaja pe o traiectorie catre un sistemde sanatate înalt performant, mai eficient, cu un acces mai bun si o calitatesuperioara a serviciilor medicale."

 

Mirror, Mirror on the Wall: How the Performanceof the USHealth Care System Compares Internationally (Oglinda, oglinjoara:Analiza comparativa a performantelor din sistemul de sanatate americanraportate la nivel international), actualizat in 2010, disponibil pe www.commonwealthfund.org/.

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr. Madalina Geanta
Autor: 
Bob Roehr WASHINGTON, DC