Muncitorii din spatele “miracolului economic” chinez suporta consecinte grele

Un raport al buletinului elaborat de organizatianeguvernamentala China Labour din Hong Kong estimeaza ca numarul de muncitorichinezi cu pneumoconioze profesionale se ridica la circa un milion, iar multi dintreei sunt imigranti, statut ce implica, de regula, faptul ca nu beneficiaza de platicompensatorii.

Raportul a folosit, inacest scop, statistici oficiale si relatari de presa care au inclus incategoria pneumoconiozelor boala plamânului negru al minerilor si silicoza provocatade expunerea prelungita la praf mineral sau la metale, in cazul lucratorilor indomeniul constructiilor si al industriei bijuteriilor.

Împreuna, cele doua afectiuniînsumeaza aproape 90% dintre cazurile nou raportate de pneumoconioze. Multe dintredatele oficiale exclud, însa, muncitorii imigranti care, deseori, sunt angajatifara forme legale.

Lucratorii care încearcasa obtina daune, în special imigrantii, întâmpina piedici considerabile, explicaGeoffrey Crothall, purtator de cuvânt al comitetului China Labour.

"De cele mai multe ori,muncitorii straini se întorc acasa daca se îmbolnavesc si încearca sa-sirezolve problema fie cu leacuri traditionale chinezesti, fie cu medicamente faraprescriptie medicala. Multi dintre ei nici nu se mai straduiesc sa-si reia serviciulfiindca nu-si pot permite cheltuielile de deplasare", declara acesta.

"Si chiar daca se întorcla lucru, li se pune piciorul în prag daca au nevoie de spitalizare, care nueste admisa in lipsa unui contract de munca valabil, iar in situatiile in care diagnosticula fost stabilit intr-un alt district nu pot fi începute procedurileadministrative pentru plata compensatiilor.

Multi dintre muncitoriiintervievati de catre realizatorii buletinului sunt convinsi ca spitalelelocale au fost mituite de angajatori, ca sa stabileasca diagnostice false sauneconcludente si sa-i împiedice, astfel, sa obtina despagubirile necesare, arataGeoffrey Crothall.

Edificator este, in acestsens, cazul unui lucrator intr-o fabrica de metale abrazive din Xinmi,provincia Henan.Când a prezentat simptome respiratorii severe, spitalele din capitalaprovinciei, Zhengzhou,si din Beijing i-astabilit diagnosticul de pneumoconioza, dar clinica la care a fost trimis de catreangajatorul sau a apreciat ca era vorba de tuberculoza. În iulie 2009, omul aluat dificila decizie de a solicita o toracotomie pentru a obtine diagnosticulde pneumoconioza.

Autoritatile aurecunoscut lipsa protectiei muncitorilor, mai ales a celor straini. În cursul saptamâniiin care a aparut raportul buletinului, si Ministerul Sanatatii chinez a semnalatfaptul ca muncitorii straini sunt categoria cea mai profound afectata de povaramaladiilor profesionale.

Conform unui extras depresa din cotidianul de stat China Daily,in 2009 au fost diagnosticate 14 495 de cazuri noi de pneumoconioze, peste jumatatedintre ele provenind din industria miniera, cea metalurgica si a aliajelor demetale.

Yang Zhiming, vice-primministru pe probleme de resurse umane si securitate a mediului, recomandainstruirea muncitorilor straini pentru protectia muncii în industria cu risc înaltde boli profesionale.

Workers behind China's economic miracle are payinga heavy price

A se cita: BMJ 2010;340:c2396

  

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr. Adriana Condorateanu
Autor: 
Jane Parry HONG KONG