Eficacitatea si siguranta dronedaronei versus amiodarona, la pacientii cu fibrilatie atriala persistenta – studiul DIONYSOS

Fibrilatia atriala (FA) este in continuareo cauza majora de morbiditate, prin cresterea riscului de accident vascularcerebral si a celui de deces. In prezent, pentru preventia recurentelor  afectiunii citate este utilizata pe scara largaamiodarona, o atare medicatie putand genera, insa, complicatii serioase - de pilda,toxicitate hepatica sau pulmonara, disfunctii tiroidiene. Dronedarona, underivat neiodinat al amiodaronei, cu un profil farmacocinetic mai bun (timp de injumatatirescurt si acumulare tisulara mai mica) si-a demonstrat, in studiul ATHENA,eficacitatea in preventia FA.

Luand in considerarefaptul ca amiodarona este eficienta in prevenirea recurentelor FA, dar tratamentuleste intrerupt, uneori, datorita efectelor adverse, studiul DIONYSOS si-apropus sa realizeze, in cazul pacientilor cu FA persistenta, o comparatie intreprofilul ei de eficacitate si de siguranta si cel al dronedaronei. Cinci sutepatru subiecti au fost randomizati sa primeasca, zilnic, 400 mg dronedarona sau600 mg amiodarona, timp de 28 de zile, si apoi cate 200 mg/zi pentru cel putin saseluni. Durata medie de urmarire a fost de sapte luni, pentru recurenta FA sireactiile adverse oculare, hepatice, neurologice, gastrointestinale, tiroidienesau intrerupere prematura a studiului.

Recurenta FA afost de 36,5%, in grupul cu dronedarona, fata de 24,3%, in cel cu amiodarona. Inlotul cu dronedarona s-a inregistrat un grad de intrerupere prematura mai mic (10,4vs 13,3%) si un profil de siguranta -exprimat prin mai putine reactii adverse tiroidiene, neurologice si oculare siprin absenta interactiunii cu anticoagulantele orale - mai bun (39,3 vs 44,5%).

In concluzie, comparativcu amiodarona, dronedarona pe termen scurt a avut o eficienta mai slaba inpreventia recurentei FA, dar un profil de siguranta superior.

 

Initierea precoce sau tardiva adializei la bolnavii cu boala renala cronica?

BruceA. Cooper et al. for the IDEAL Study. A Randomized, Controlled Trial of Earlyversus Late Initiation of Dialysis. NEngl J Med 2010;363:609-19.

 

Boala renala cronica (BRC) stadiulV reprezinta o importanta problema de sanatate publica, prin tendinta continuade crestere a prevalentei dializei pe termen lung. Acest trend se datoreaza inparte initierii precoce a dializei, luand in considerare studiileobservationale care au aratat o imbunatatire a calitatii vietii si o scadere acomplicatiilor generate de boala renala. Exista insa studii recente caresugereaza ca initierea precoce a dializei ar putea fi daunatoare. Studiilerandomizate care sa stabileasca momentul optim de initiere a dializei sunt insalimitate.

StudiulInitiating Dialysis Early and Late (IDEAL) a incercat sa raspunda la intrebareadaca initierea precoce a dializei reduce mortalitatea de orice cauza,evenimentele cardiovasculare, pe cele infectioase sau complicatiile pe termenlung ale dializei. Au fost inclusi bolnavii cu BRC cu rata filtrariiglomerulare (RFG) intre 10 si 15 ml/min/1,73 m2 de suprafata corporala.Subiectii au fost randomizati sa primeasca fie dializa incepand cu aceastavaloare a RFG (grupul precoce), fie tratament medical in continuare si dializa plecandde la o RFG de 5-7ml/min; in cazul tuturor, terapia anemiei, a hiperfosfatemieisi hipertensiunii, precum si masurile dietetice au fost recomandate conformghidurilor actuale.

Intre 2000 si 2008au fost randomizati in studiu 828 de pacienti cu BRC - 404 in grupul precoce si424 in cel tardiv. Cu totii au fost urmariti, in medie, 3,5 ani, timp in careau murit 307 dintre participanti. Nu au existat diferente semnificative intre loturinici cu privire la mortalitatea generala, calitatea vietii, evenimentelecardiovasculare si cele infectioase si complicatiile dializei, nici in ceea cepriveste decesul post-transplant.

In concluzie, studiulde fata dovedeste ca managementul medical al bolnavilor cu BRC si initiereatardiva a dializei, la o valoare a RFG < 7ml/min, este o alternativaterapeutica buna, cu acelasi impact clinic pe obiective majore ca si initierea eiprecoce.

 

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr. Roxana Cristina Rimbas, Prof. Dr. Mircea Cinteza
Autor: