Des Spence

I-am deranjatpe multi afirmând, dupa ce s-a constatat dublarea numarului de retete deopioide puternice, in decurs de un deceniu, ca folosirea lor pentru alte tipuride dureri decât cele oncologice este un dezastru în fasa (BMJ 2010;340:b5683).De atunci studiez asiduu datele ce sustin un atare punct de vedere si am ajunsla o singura concluzie certa: comunitatea durerii are intentii bune. Mersullucrurilor, insa, ma determina, din nou, sa ma întreb ce rol are, de fapt,medicina bazata pe dovezi - era o vreme cand se mediatiza intens ideea ca eaeste salvarea noastra, dar bresele conceptului sunt prea putin întelese, iarprimatul acordat "dovezilor" nu-si gaseste justificarea in practica clinica.Iar industria farmaceutica, sesizând imediat ca medicina bazata pe dovezi esteun adevarat pamant al fagaduintei pentru dezvoltarea marketingului, si-a datseama cât de important este sa detina controlul asupra acestor dovezi.

Dateleexistente arata ca 20% din populatie are o forma cronica de durere, ceea cesfideaza, insa, bunul simt. Ele se bazeaza pe definitia empirica potrivit careia"durerea este ceea ce spune pacientul ca este" - o afirmatie atât de simplista,incat nu poate fi adevarata; fiind prezentata, insa, drept certitudine absoluta,ajunge sa reflecte neîmplinirea unui deziderat si sa justifice crestereacuantumului de medicamente prescrise. „Dovezile" arata ca, atunci cand suntadministrate în afectiuni non-oncologice, opioidele determina doar intr-o micamasura fenomene de dependenta si de virare catre utilizarea lor neautorizata.Toate definitiile mentionate au un caracter vag, interpretabil, ce depinde decapacitatea individuala de redare a propriei simptomatologii, implicand, asadar,un grad ridicat de variabilitate in ceea ce priveste relatarea problemelor cucare se confrunta fiecare pacient (EuropeanJournal of Pain 2007;11:490-518). „Dovezile"arata, de asemenea, ca persoanele predispuse la dependenta pot fi depistateprin screening. Într-adevar, pentru a evita explicarea unor cazuri se recurgela incadrarea lor in categoria „pseudo-dependentei", un alt termen nebulos, cea fost inclus in vocabularul dovezilor stiintifice fara a i se contesta vreoclipa valabilitatea.

Dovezilesustin folosirea „chestionarelor validate" pentru screeningul durerii si pentrustabilirea intensitatii ei. Prin reducerea ei simplista la un set de cifre,semnificatia clinica poate fi inlocuita cu cea statistica. Medicina bazata pechestionare dezavueaza, insa, existenta unui grad scazut de specificitate si aunei rate mari de rezultate fals pozitive; asa se explica de ce respectivilorpacienti le sunt prescrise opioide. Cultura chestionarelor este doar un nonsensreductionist, ce nu tine cont de experienta si de rationamentul clinic, oferindgarantii false. În fine, date fiind cotele ridicate ale prevalentei raportate sitratamentul pe termen lung, durerea cronica a devenit, pentru industriafarmaceutica, o gaina cu oua de aur. Avand forta necesara initierii si sustineriistudiilor consacrate medicamentelor (ce explica si caracterul partinitor alacestora), industria de profil a ajuns sa monopolizeze baza de date ce probeazaeficienta opioidelor, majoritatea favorizand utilizarea preparatelor de firmacu eliberare prelungita. Produsele din aceasta clasa sunt o mina de aur, a carorstralucire nu va fi nicicand umbrita de aparitia genericelor - ele raman oeterna sursa de profit. Si nu e vorba de teoria conspiratiei, ci de business.

Mi-asfi dorit sa pot dovedi cat rau provoaca, în Marea Britanie, utilizareaopioidelor, dar n-am cum. ~ntr-o alta tara unde s-a observat o aceeasi crestererapida a numarului de retete de opioide exista, insa, dovezi incontestabile inacest sens. În SUA, dependenta de opioide prescrise de dctori este o problemala fel de grava ca si cea creata de consumul cocainei, iar supradozarea faraintentie ucide, anual, circa 39 000 de cetateni americani (un cuantum aproapeegal cu cel al victimelor accidentelor de circulatie). Si nu este decat inceputulunui lung sir de probleme. Asistam la declansarea unui dezastru bazat pedovezi...

 

DesSpence este medic de familie, Glasgow destwo@yahoo.co.uk

Pain revisited

From the Frontline

Se va cita: BMJ2010;340:c2659

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Autor: