Sindromul de oboseala cronica

Conflicte deinterese:Toti autorii au completat formularul Unified Competing Interest de pe www.icmje.org/coi_disclosure.pdf(disponibil la cerere autorului care primeste corespondenta) si au declarat:(1) niciun alt suport financiar în afara de angajator; (2) nicio legaturafinanciara cu parti comerciale care ar putea avea vreun interes din aceastalucrare; (3) nicio ruda nu are vreo relatie cu o parte comerciala ce ar puteaavea vreun interes din publicarea acestei lucrari; (4) AS a fost membru algrupului NICE pentru ghidurile de tratament în cazul CFS/ME; MH si ASD nu au alteinterese financiare ce ar putea fi relevante pentru aceasta lucrare.

Provenienta simodalitate de recenzare: Articol comandat, fara recenzare externa.

 

Chronic fatiguesyndrome

Defeatism amongclinicians is undermining evidence that it can be treated

Ase cita: BMJ 2010;340:c738

 

Recenta achitare a lui KayGilderdale, acuzata de tentativa de omor asupra fiicei sale, Lynn, în vârsta de31 de ani, a fost un subiect intens comentat in ziarele britanice. KayGilderdale a primit sentinta de un an cu suspendare pentru acuzatia "mai blânda"de ajutor si complicitate în caz de suicid, pentru care pledase, initial, ca vinovata.Dezbaterile din presa au vizat, cu precadere, argumentele pro si contra însinuciderea asistata, greutatea deciziei de-a initia sau nu o acuzare pentrutentativa de omor si oportunitatea modificarii legislatiei.

Cel mai frapant aspect al respectivuluicaz, din perspectiva clinicianului, este, insa, prezentarea, acceptata pe scaralarga în mass-media, a sindromului de oboseala cronica sau de encefalomielitamialgica, în prezent numit CFS/ME (chronic fatigue syndrome/myalgicencephalomyelitis), ca fiind o maladie progresiva, paralizanta si, în general,fatala. in presa s-a scris putin despre semnele de întrebare si controverselelegate de respectivul sindrom. Cazul Gilderdale - ca, de altfel, orice caz de omucidere- este analizat cel mai bine de judecator si de jurati, iar noi nu suntem în masurasa-l comentam, mai ales ca nu cunoastem detaliile aferente, inclusiv celeprivitoare la ancheta medicului legist si la rezultatele autopsiei. Pot fi discutate,totusi, unele aspecte, utile pentru profesionistii care vor trebui sa analizeze,pe viitor, situatii similare.

Primul aspect este acela caasemenea forme clinice severe precum cea a lui Lynn Gilderdale, sunt, dinfericire, neobisnuite în sindromul de oboseala cronica. De aceea, în astfel decazuri, medicii ar trebui sa se orienteze spre identificarea altor afectiuni inmasura sa explice simptomatologia. Dar, avand in vedere excluderea altor diagnosticediferentiale, care este, de fapt, mortalitatea asociata cu CFS/ME? Dateleactuale sustin ferm faptul ca, la respectivii pacienti, mortalitatea nu estecrescuta si ca, foarte probabil, sinuciderea constituie cel mai mare riscvital.1 Numeroase studii au aratat ca suicidul se asociaza cudepresia care, la randul ei, se coreleaza cu sindromul de oboseala cronica.Persoanele cu antecedente de depresie sunt mai predispuse la CFS/ME  si invers.3, 4 Indiferent de traiectoriacauzala, depresia poate fi tratata, fie ca apare la suferinzii de cancer, lacei cu boala de neuron motor sau cu oboseala cronica.5 Toti pacientiicu CFS/ME care vorbesc deschis despre sinucidere ar trebui sa fie evaluati deun psihiatru, deoarece 90% dintre cazurile de suicid se asociaza cu undiagnostic psihiatric.6 Daca este stabilit diagnosticul de depresie,abordarea terapeutica va implica atât medicatie cât si psihoterapie adecvata,iar pacientii ar trebui sa fie monitorizati în ceea ce priveste raspunsul latratament.

Terapiile cognitiv-comportamentale,alaturi de cele fiziokinetice gradate, si-au demonstrat eficacitatea atât laadulti7 cât si la copii8 si sunt recomandate pentruambele categorii de pacienti de catre NICE (National Institute for Health andClinical Excellence - Institutul National de Sanatate si Excelenta Clinica).9De mentionat ca prognosticul bolii la copii este mai bun decat la adulti. Înceea ce priveste persoanele mai sever afectate, informatiile legate detratament nu sunt atât de clar stabilite. Ghidurile NICE recomanda ca si pentrurespective categorie de pacienti sa fie aplicate principiile terapiilorcognitiv-comportamentale si cele ale fiziokinetoterapiei gradate, existânddovezi concludente în acest sens.10 Experienta clinica a demonstratca, în cazurile severe de CFS/ME, astfel de terapii necesita o perioada mailunga de actiune, ele reusind, totusi, sa determine ameliorareasimptomatologiei si, câteodata, chiar recuperari semnificative. Dimpotriva, nuexista nicio alternativea la tratament decat neadministrarea lui, iar o atareoptiune poate avea rezultate dezastruoase, bolnavul având sentimentul ca doctorula renuntat sa-i indice vreo terapie deoarece il considera un caz fara sanse derecuperare.

Din pacate, în sfera medicala s-a impamantenitun anume grad de neîncredere în existenta reala a unei asemenea afectiuni, maiales in ceea ce priveste forma clinica severa, ceea ce risca sa devina o profetiecu sanse de autoimplinire (asa-numitul efect Pygmalion - n. red.). Medicii au incertitudini în ceea ce priveste boala in speta,nu sunt dispusi sa se implice si, astfel, se creeaza, inevitabil, o prapastieîntre ei, pe de o parte, si pacient si familia sa, pe de alta parte. Mediileprofesionale evita sa se angajeze în dezbateri pe o asemenea tema, caci, asa cumobserva domnul Justin Simion, "în acest domeniu al medicinei exista opinia ca parerilecontradictorii sa nu fie mentionate, iar cercetarile stiintifice sa fielimitate, ceea ce aduce prejudicii atât stiintei cât si bolnavilor".11Se vehiculeaza pâna si ideea ca accentuarea naturii fatale si incurabile asindromului de oboseala cronica ar fi singura modalitate de a convinge cadrelemedicale ca este vorba de o afectiune reala.

Fara îndoiala ca terapiile actuale arputea sa fie îmbunatatite, ca, în multe cazuri, recuperarea nu este completa sica este necesara realizarea unui acces mai bun la serviciile medicale pentruacei pacienti prea grav afectati ca sa ajunga la spital. Fizioterapia,consilierea psihologica, suportul comunitatii si sfaturile legate de dieta auun rol bine stabilit în planul terapeutic al formelor severe de CFS/ME. Nutrebuie neglijat sprijinul acordat familiei, în special în cazurile când suntafectati copiii. La ora actuala, un alt pericol îl constituie internetul, cepoate influenta comportamentul orientat catre suicid.12 Medicinatrebuie sa continue sa se bazeze pe evidentele medicale în ceea ce privestealegerea tratamentului, mai ales într-o afectiune în care poate exista o încarcaturaemotionala importanta. Avem datoria, fata de pacient si fata de profesia noastra,sa facem tot ceea ce putem pentru a-i ajuta pe aceia care pot fi tratati, înciuda dificultatilor pe care le implica o asemenea terapie.

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr. Emanuela Micu
Autor: 
1Alastair M Santhouse, consultant in psychological medicine South London and Maudsley NHS Foundation Trust, York Clinic, Guy’s Hospital, London SE1 3RR alastair.santhouse@slam.nhs.uk 2Matthew Hotopf, professor of general hospital psychiatry King’s Colleg