Aspirina plus heparina sau aspirina ca monoterapie, la paciente cu istoric de avorturi spontane recurente (N Engl J Med 2010;362:1630-1)

In practica de zi cu zi, femeilor cu avorturi spontane recurente, de cauza neprecizata, le sunt prescrise medicamente precum aspirina si heparinele cu greutate moleculara mica, in ideea ca acestea ar putea creste numarul nasterilor de feti vii. Pana in prezent nu existau studii randomizate capabile sa ofere informatii asupra unei atari recomandari. Recent, au fost publicate rezultatele unui studiu ce a inrolat 364 de femei cu varste cuprinse intre 18 si 42 de ani, insarcinate in mai putin de sase saptamani sau in curs de a ramane insarcinate, cu istoric de avorturi spontane, repetate, de cauza necunoscuta. Participantele au fost randomizate sa primesca fie 80 mg aspirina plus nadroparina 2 850 UI sc, fie 80 mg aspirina, fie placebo. Studiul a avut ca obiectiv primar numarul nasterilor de feti vii, iar ca obiective secundare, rata de avorturi spontane, cea de complicatii obstertricale si rata de reactii adverse materne sau fetale.

S-a constatat ca intre cele trei grupuri studiate nu s-au inregistrat diferente semnificative statistic in ceea ce priveste rata nasterilor de feti vii. Proportia femeilor care au nascut un fat viu a fost de 54,5%, in lotul care a primit nadroparina asociata cu aspirina, de 50,8% in cel tratat doar cu aspirina, si de 57,0%, in grupul care a primit placebo. Din 299 de femei care au ramas insarcinate in timpul desfasurarii studiului, rata nasterilor de feti vii a fost de 69,1%, in cazul celor care au primit terapie combinata (nadroparina plus aspirina), de 61,6%, la cele tratate exclusiv cu aspirina, si de 67,0%, la cele care au primit placebo. S-a observat o frecventa crescuta a echimozelor, a pruritului si a inflamatiei la locul de injectare la grupul care a beneficiat de terapie combinata.

Concluzia studiului a fost ca nici asocierea heparine cu greutate moleculara mica-aspirina, nici aspirina ca terapie unica nu au crescut frecventa nasterilor de feti vii, comparativ cu placebo.

Efectele scaderii agresive a valorii tensiunii arteriale sistolice la pacientii cu diabet zaharat de tip 2 (N Engl J Med 2010;362:1575-85)

Trialurile randomizate desfasurate pana acum nu au furnizat suficiente dovezi care sa sustina faptul ca scaderea tensiuni arteriale sistolice (TAs) sub 135-140 mmHg este benefica la pacientii cu diabet zaharat de tip 2 (DZ 2). Un studiu ale carui rezultate au fost publicate recent a investigat efectele reducerii TAs sub 120 mmHg asupra evenimentelor cardiovasculare majore, la bolnavii care au DZ 2 cu risc cardiovascular inalt.

Un numar de 4 733 de subiecti cu DZ 2 au fost randomizati fie pe terapie antihipertensiva intensiva, avand ca tinta TAs sub 120 mmHg, fie pe tratament antihipertensiv standard, avand ca tinta TAs sub 140 mmHg. Obiectivele primare au fost infarctul miocardic non-fatal, accidentul vascular cerebral (AVC) non-fatal si moartea de cauza cardiovasculara. Durata medie de urmarire a fost de 4,7 ani. S-a constatat ca, dupa un an de urmarire, TAs medie a fost de 119,3 mmHg, in grupul de terapie antihipertensiva intensiva, si de 133,5 mmHg, in cel cu tratament standard; rata anuala de atingere a obiectivului primar a fost de 1,87%, in lotul de terapie intensiva, si de 2,09%, in cel cu tratament standard (risc relativ in grupul cu terapie intensiva 0,88; CI 95%, 0,73-1,06; P=0,20); rata anuala de deces de orice cauza a fost de 1,28% si, respectiv, de 1,19% (risc relativ 1,07; CI 95% 0.85-1.35; P=0,55), iar rata anuala de AVC a fost de 0,32% si, respectiv, de 0,53% (risc relativ 0,59; CI 95% 0,39-0,89; P=0,01). Efecte adverse severe, atribuibile tratamentului antihipertensiv, s-au inregistrat la 77 dintre cei 2 362 (3,3%) de subiecti din grupul cu terapie intensiva antihipertensiva si la 30 dintre cei 2 371 (1,3%) de membri ai lotului cu tratament standard (P<0,001).

in concluzie, la pacientii cu DZ 2 cu risc cardiovascular inalt, controlul mai agresiv al valorilor TAs (cele sub 120 mmHg) nu a scazut rata de aparitie a evenimentelor cardiovasculare majore fatale sau a celor non-fatale.

Alternativa la terapia standard in pancreatita acuta necrotizanta (N Engl J Med 2010;362:1535-7)

Pancreatita necrotizanta suprainfectata este asociata cu o rata inalta a complicatiilor si a mortalitatii. Terapia standard consta in interventie chirurgicala cu excizia zonelor necrotice. Un studiu ale carui rezulate au fost publicate recent a pornit de la premisa ca rezultatele in aceasta patologie pot fi imbunatatite daca se face o abordare graduala, folosind procedee minim invazive.

intr-un studiu multicentric au fost inclusi 88 de subiecti cu pancreatita necrotizanta, cu suspiciune sau confirmare a unei suprainfectii a tesutului necrotic, care au fost randomizati fie spre a beneficia de terapie standard (interventie chirurgicala majora, cu excizia zonelor necrotice), fie de tratament gradual, minim invaziv, ce a constat in drenaj percutan, urmat, daca era cazul, de excizia zonelor necrotice retroperitoneale printr-o tehnica minim invaziva. End point-ul primar a fost decesul sau o combinatie de complicatii majore (insuficienta multipla de organ, perforarea unui organ visceral, fistula enterocutanata sau sangerare).

S-a constatat ca end point-ul primar a fost atins la 31 dintre cei 45 de pacienti (69%) tratati clasic si la 17 dintre cei 43 (40%) tratati prin tehnica graduala, minim invaziva. Dintre cei randomizati spre a beneficia de tratament minim invaziv, 35% au fost tratati numai prin drenaj percutan. Insuficienta multipla de organ a aparut, la pacientii ce urmau terapie minim invaziva, intr-un procent mai mic decat la cei cu interventie chirurgicala standard. Rata mortalitatii nu a inregistrat diferente semnificative intre cele doua grupuri. De asemenea, subiectii carora li s-a administrat terapie minim invaziva au avut o rata mai scazuta a eventratiilor si a aparitiei diabetului zaharat secundar.

in concluzie, o noua tehnica minim invaziva de abordare a pacientilor cu pancreatita acuta necrotizanta a redus rata complicatiilor majore la aceasta categorie de bolnavi.

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Prof. Dr. Mircea Cinteza, Dr. Raluca Dulgheru
Autor: