Abolirea memoriei

„Daca memoria ar fi anulata, oamenii constitutional rai
ar ramane intr-o stare initiala, functionala, de rautate,
in loc sa treaca prin agravari progresive, asa cum
s-a intamplat dintotdeauna in istoria omenirii”

Ambitia de-a intelegemodul de functionare a creierului, de-a controla gandurile si emotiile esteveche de cand lumea - ca si ideea ca numai cativa pasi ne mai despart de oasemenea realizare. In 1880, socialistul american Edward Bellamy (1850-98),cunoscut, in principal, pentru utopia LookingBackward (Privind inapoi), asugerat acest lucru in romanul sau intitulat Dr Heidenhoff's Process (Metoda doctorului Heidenhoff).

Dr.Heidenhoff practica medicina in Boston, dar si-a pastrat un accent germandiscret, care le intareste pacientilor sai increderea in inteligenta si in dibaciasa stiintifica. Metoda pe care a descoperit-o ii permite sa stearga amintirilevinovatiei, transformand, astfel, pacatosii in inocenti: "Dat fiind faptul caun pacient, care, prin indulgenta excesiva fata de o anumita categorie de ganduri,prezinta un grup de fibre nervoase ce constituie sediul fizic al acelor ganduri,dr. Heidenhoff a inventat o modalitatede a distruge corpusculii afectati cu ajutorul curentului galvanic, anuland,astfel, categoria de idei morbide implicate, fara posibilitatea de-a o recuperasi fara a afecta in vreun fel alte parti ale creierului sau alte categorii deidei".

Dr.Heidenhoff isi incearca metoda terapeutica, aflata la granita dintre psihanalizasi terapia cu electrosocuri, pe Medeline Brand, o tanara draguta care, desilogodita cu Henry Burr, este sedusa de un june atragator, pe nume HarrisonCordis. Ea fuge in Boston, consuma stupefiante si ii spune lui Henry Burr ca,din moment ce "si-a irosit darul virginitatii pe un impostor", nu se poate maritacu el. Este o femeie pierduta,iar pacatul ei este prea grav pentru a fi iertat vreodata.

Metodadoctorului Heidenhoff este de ajutor: "Acum, i-a spus medicul, ‘concentreaza-teasupra amintirilor de care vrei sa scapi; curentul electric se propaga preferential,de-a lungul fibrelor, care sunt excitate prin transmiterea informatiei'". Dupaaceea, pacienta adoarme, iar cand se trezeste, nu-si mai poate aminti deepisodul cu Harrison Cordis si, astfel, este libera sa se marite cu Henry Burr.

In timpce tanara doarme, dr. Heidenhoff ii explica lui Henry avantajele de ordin moralale metodei: "Amintirea gesturilor reprobabile isi pune amprenta asupracaracterului si imprima o anumita tendinta evolutiva. De aceea spun eu ca, dacamemoria ar fi anulata, oamenii constitutional rai ar ramane intr-o stare initiala,functionala, de rautate, in loc sa treaca prin agravari progresive, cum s-a intamplatdintotdeauna in istoria omenirii. Memoria se afla la radacina degradariimorale. Pacatul rememorat este, indubitabil, cea mai diabolica influenta dinlume. Invariabil, creeaza desfranati sau martiri, in functie de efectul pecare-l exercita: pierderea sperantei si pietrificarea, ori un etern doliu incununatcu dispretul fata de sine."

Maimult, chiar si ideea identitatii personale este falsa, deoarece "Abisul dintre omul clipei prezente si omul clipei abiatrecute este la fel de necuprins ca si acela dintre bebelus si barbat."

Sepoate ca dr. Heidenhoff sa fie autorul replicii rostite de dr. Chasuble in The Importance of being Earnest (Ce inseamna sa fii onest): "Niciunuldintre noi nu e perfect, eu insumi sunt indeobste sensibil la bauturica". Cacidr. Heidenhoff isi sustine astfel metoda: "Eu insumi sufar, uneori, din pricinapuseelor reumatice, la originea carora stau excesele din tinerete. Insa ar fiabsurd ca eu, un domn linistit, de saizeci de ani, sa ma invinovatesc pentru cefacea pe vremuri studentul turbulent".

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr. Madalina Geanta
Autor: 
Theodore Dalrymple