Radiografia toracica in sarcina - Lectia Lunii

Nu ezitati sa faceti radiografie de torace la pacientelegravide daca acestea indeplinesc criteriile

 

Ideea gresita capacienta gravida nu ar trebui sa faca radiografie de torace este frecvent intalnita.Riscul fetal in timpul unei asemenea examinari este minim, dar reticentaprivitoare la recomandarea imagisticii la gravide poate sa intarziediagnosticul si sa influenteze evolutia. Prezentam doua cazuri ce ilustreazautilizarea investigatiei in speta atunci cand are indicatie clinica.

 

Cazul 1

O femeie in varsta de 38de ani a fost trimisa la o clinica de pneumologie de catre medicul de familie.Era insarcinata in 31 de saptamani si relata un istoric de opt saptamani defebra, tuse uscata si durere toracica in partea stanga. In ciuda curelorrepetate cu antibiotice, simptomele s-au agravat progresiv, ceea ce adeterminat dirijarea pacientei catre un consult de specialitate. La examenulclinic prezenta scaderea sunetelor respiratorii la nivelul varfului plamanuluistang, cracmente bazale stangi si un usor wheezing expirator. Radiografiatoracica a aratat o tumora la nivelul hilului stang si atelectazie la nivelullobului superior stang (fig. 1). Bronhoscopia de urgenta a relevat o tumoravasculara voluminoasa ce obstrua lobul superior stang. Tomografia computerizata(TC) a confirmat leziunea cu hipervascularizatie din centrul bronhiei lobaresuperioare stangi, care era foarte sugestiva pentru o tumora carcinoida, precumsi cativa ganglioni in spatiul prevascular.

Pacienteii s-a practicat operatie cezariana electiva la 35 de saptamani, urmata delobectomie superioara stanga, dupa doua zile. Analiza histopatologica pe sectiunilecongelate a confirmat existenta tumorii carcinoide. Sectiunile fixate inparafina au aratat tumora la marginea peribronsica si un ganglion metastatichilar. Pacienta a optat pentru pneumonectomie. La controlul cu octreotid, cinciani mai tarziu, nu s-a depistat nici o acumulare anormala, iar bronhoscopia siTC de control nu au evidentiat recurente de atunci.

 

Cazul 2

O femeie in varsta de 33de ani se prezinta la medicul de familie fiind gravida in 19 saptamani, cu unistoric de doua saptamani de tumefiere in partea dreapta a gatului si dispnee.La internare a fost confirmata clinic o pleurezie dreapta, care a fost aspirata.Echipa clinica a avut retineri in privinta radiografiei de torace, dar dupadiscutia cu un radiolog au efectuat-o, dupa 12 zile de la data internarii; s-adepistat, astfel, o tumora voluminoasa, mediastinala, anterior si revarsatpleural drept (fig. 2). Ulterior, a fost realizata o TC limitata. Aspiratiatumorala cu ac fin, ghidata ecografic, a relevat limfom Hodgkinian probabil.Mediastinoscopia a confirmat diagnosticul de limfom Hodg­kin sclerozant gradul2, iar ecografia abdominala nu a depistat nicio modificare subdiafragmatica.

Pacientaa fost diagnosticata cu boala stadiul IIB, a fost tratata prin puls terapie custeroizi si i s-a indus travaliul la 34 de saptamani, cand a nascut, pe calevaginala, o fata sanatoasa. Dupa sase cicluri de chimioterapie, tomografia cuemisie de pozitroni si TC nu au decelat boala activa reziduala. De atunci,pacienta s-a mentinut in remisiune.

 

Discutii

Pacientele gravide sanatoasepot prezenta simptome de tipul tusei si dispneii, asa incat e posibil ca uniiclinicieni sa nu aiba in vedere un diagnostic diferential complet. Radiografiade torace va ghida diagnosticul si tratamentul, prevenind, astfel, temporizarileinutile. Desi cancerul se dezvolta la numai una din 1 000 de femei gravide,1 coexistenta sa poate devenimai frecventa, tinand seama de prevalenta in crestere a amanarii sarcinilor sia fumatului la femeile tinere. Conform ghidurilor elaborate deBrit­ish Thoracic Society, radiografia de torace trebuie efectuata in cazultuturor pacientilor care acuza tuse cronica (caracterizata printr-o durata depeste opt saptamani). In plus, ele recomanda radiografia de torace la cei cutuse, care prezinta oricare dintre urmatoarele simptome atipice: hemoptizie,dispnee, febra, durere toracica sau scadere in greutate. Aceste simptomeasociate trebuie excluse prin intrebari tintite, iar ghidurile se aplica la totipacientii, inclusiv la femeile gravide.2

Risculreprezentat de procesul morbid subiacent pentru o femeie gravida si fatul eidepaseste riscul dozei reduse de radiatii, asa cum s-a evidentiat in cele douacazuri prezentate. Medicii trebuie sa cunoasca riscul relativ al radiatiilorpentru fat, in vederea consilierii si incurajarii adecvate a pacientilor.Estimarea dozei absorbite de organe si tesuturi in timpul unei proceduriradiologi­ce este cuantificata in Gray (Gy). Doza eficace pentru pacient, careia in calcul tipul de radiatie utilizata si tesutul iradiat, este masurata inSievert (Sv). Pentru o radiografie toracica, doza de iradiere a pacientuluieste 0,02 mSv, ceea ce echivaleaza cu trei zile de expunere la radiatiile dinmediu sau, de pilda, cu patru ore de zbor de la Londra la Atena.3

HealthProtection Agency si National Radiation Protection Board mentioneaza o dozamaxima si medie fetala de <0,01 mGy dupa radiografia toracica efectuatagravidei.4 Unele articole sustin ca,pentru doua incidente, doza este redusa la 0,0007 mGy.5 Fasciculul principal deraze X nu este directionat spre uter, iar doza fetala este realizata prindispersarea fasciculului in organismul matern, si nu prin expunere directa.Este necesar ca pacientele, clinicienii si radiologii sa fie asigurati cariscul pentru fat este minim.

Damilakissi colab. au studiat doza fetala dupa radiografia de torace, prin studiiipotetice, variind dimensiunile antero-posterioare ale toracelui si varstasarcinii.6 Ei au utilizat factori deexpunere care le-au permis estimarea dozelor superioare posibile dupa oradiografie de torace. Cu cat pacientul este mai corpolent, cu atatdoza este mai crescuta, iar factorii de expunere sunt mai mari, pentru a faceposibila obtinerea unei radiografii de calitate mai buna. Chiar si cand au fostluate in considerare aceste aspecte, doza maxima fetala a fost de numai 0,023mGy. Cu cat sarcina este mai avansata, cu atat este mai mare si doza de radiatii,din cauza proximitatii uterului gravid. Doza realizata prin expunerearadiografica postero-anterioara a fost mai mica decat cea antero-posterioara,datorita faptului ca distanta de la uter la fasciculul primar este mai mare inproiectia postero-anterioara. Cu toate acestea, dozele totale au fost mult maireduse decat cele necesare pentru a produce malformatii in timpul organo­genezei(0,1 Gy) sau microcefalie indusa de radiatii (0,5 Gy).

RoyalCollege of Radiologists aplica principiul "as low as reasonably practical" (catde redus este posibil practic) (ALARP).7 O atare abordare este esentiala pentruprotectia radiologica si ia in calcul riscul de iradiere si beneficiile potentialeale investigatiei. Cea mai recenta publicatie a Royal College, Makingthe Best Use of Clinical Radiology Services, sugereaza ca mediciiclinicieni si radiologii trebuie sa discute pe marginea cazurilor pacientelorgravide care necesita o radiografie, sa informeze complet femeile insarcinate sisa-si documenteze clar deciziile.8

Conflicte de interese: Nici unul declarat.

Provenienta si modalitate de recenzare: Necomandat, cu recenzare externa.

 

Traducere: Dr. Rodica Chirculescu

 

Fig. 1 Radiografie de toracecare arata tumora hilara stanga (sageata), pierdere de volum la nivelulhemitoracelui stang si opacitate cu aspect voalat in zona stanga apicala,sugestiva pentru atelectazie

Fig. 2 | Radiografie de toracecare arata tumora mediastinala anterioara voluminoasa (sageata) si revarsatpleural drept

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 

 

1Mayday University Hospital, Croydon, Surrey CR7 7YE

2St George's Hospital, London

sallyjeanoconnor@yahoo.co.uk

 

Lesson of the WEEk

Chest radiographs in pregnancy

A se cita: BMJ 2009;339:b4057

doi: 10.1136/bmj.b4057

Traducere: 
Autor: 
S J O’Connor,1 H Verma,2 S Grubnic,2 C F J Rayner2