Riscul de tromboza venoasa al contraceptivelor orale, efecte ale dozei de estrogen si ale tipului de progestativ: rezultatele studiului MEGA de tip caz-control

ÎNTREBAREA STUDIULUI: Care este riscul de tromboza venoasa pentrucontraceptivele orale disponibile, în mod curent, în Olanda si cat conteazadoza de estrogen si tipul de progestativ?

RASPUNSUL PE SCURT: Contraceptivele orale cresc riscul de tromboza venoasa de cinci ori.Riscul a variat clar în functie de tipul de progestativ si a crescut proportionalcu doza de estrogen. Cea mai sigura prescriere ramane cea care continelevonorgestrel cu o doza mica de estrogen.

Participanti si localizare

Au fost eligibile femeile înainte de menopauza, în varsta de <50 de ani,care nu sunt nici gravide, nici în primele patru saptamani postpartum si nuutilizeaza un dispozitiv intrauterin hormonal sau contraceptive depot.

Protocol de studiu, dimensiune si durata

Analizele au fost efectuate pe datele din studiul MEGA, un studiu populationalde tip caz-control amplu, asupra factorilor de risc pentru tromboza venoasa.Din totalul participantilor la studiul MEGA au fost inclusi 1 524 de pacienti si1 760 de subiecti de control.

Variabile primare, riscuri, expuneri

Variabila primara a fost tromboza venoasa profunda a piciorului sau a bratuluiori embolia pulmonara. Expunerea a fost utilizarea diferitelor tipuri decontraceptive orale - diferite doze de estrogen si diferite tipuri chimice deprogestative - în anul precedent. Informatia cu privire la utilizarea contraceptivelora fost obtinuta cu ajutorul chestionarului standardizat privitor la factorii derisc pentru tromboza venoasa.

Principalele rezultate si rolul hazardului

Contraceptivele orale disponibile în prezent au fost asoci­ate cu o cresterede cinci ori a riscului de tromboza venoasa sau embolie pulmonara (risc relativestimat 5,0, CI 95% 4,2-5,8). Riscul a diferit clar în functie de tipul deprogestativ (tabelul) si a crescut odata cu marirea dozei de estrogen.

Riscul de tromboza a fost mai mare pentru tromboza venoasa a membruluiinferior (risc relativ estimat 6,6, 5,4-8,0) decat pentru  embolia pulmonara (risc relativ estimat 3,9,3,2-4,8) si a fost ceva mai ridicat în primul an de utilizare, cu varf înprimele trei luni (risc relativ estimat 12,6, 7,1-22,4).

Factori de eroare si alte motive pentru precautie

În studiul nostru ar fi putut aparea factori de eroare legati de amintire.Cu toate acestea, timpul scurt între evenimentul trombotic si completareachestionarului si faptul ca chestionarul a fost trimis la domiciliul participantilor,acolo unde erau disponibile contraceptivele orale, fac ca asemenea factori deeroare sa fie improbabili.

Generalizarea la alte populatii

Rezultatele obtinute se aplica la femeile din tarile industrializate, încare este disponibila o gama larga de contraceptive orale.

Finantarea studiului/conflicte de interese potentiale

Cercetarea de fata a fost sustinuta financiar de Netherlands HeartFoundation, Dutch Cancer Foundation si Nether­lands Organisation for ScientificResearch. Nu avem conflicte de interese.

 

RISCUL DE TROMBOZA ASOCIAT CUCONTRACEPTIVELE ORALE COMBINATE

ÎN FUNCTIE DE TIPUL DEPROGESTATIV

  

Progestativ                         Risc relativ estimat (CI95%)*

Levonorgestrel                     3,6 (2,9-4,6)

Gestoden                             5,6 (3,7-8,4)           

Desogestrel                           7,3 (5,3-10,0)

Linestrenol                           5,6 (3,0-10,2)

Noretisteron                      3,9 (1,4-10,6)

Ciproteron acetat              6,8 (4,7-10,0)

Norgestimat                        5,9 (1,7-21,0)

Drospirenona                        6,3 (2,9-13,7)

Fara contraceptie orala (referinta)        1

________________________________________

*Risc relativ estimat ajustat in functie de varsta si de perioadade includere (categorie; împartite pe sase luni calendaristice). Daca a fostdisponibila mai mult de o doza de estrogen, analiza a fost limitata la doza deestrogen cea mai frecvent utilizata (de regula, 30 μg)

  

  

 

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr. Rodica Chirculescu
Autor: