Cat de dornici sunt angajatii din sistemul de sanatate din Hong Kong sa accepte vaccinarea antigripala în vederea prevenirii pandemiei, în conditiile unor grade diferite de alerta ale OMS: doua studii bazate pe chestionar

ÎNTREBAREA DIN STUDIU Ce procent din totalul salariatilordin spitalele din Hong Kong ar accepta vaccinarea antigripala în scopulprevenirii pandemiei si in ce masura respectivul segment ar fi influentat decresterea gradului de alerta OMS cu privire la pericolul pandemiei de gripa?

RASPUNSUL PE SCURT Gradul potential deacceptare a vaccinarii antigripale în scopul prevenirii pandemiei a fost scazut,iar modificarea gradului de alerta OMS nu a avut un efect semnificativ.

CE SE STIE SI CE ADUCE NOU PREZENTUL ARTICOL Gradul de acceptare a vaccinariiantigripale în randurile angajatilor din sanatate din lumea întreaga este scazut.Nici modificarea gradului de alerta OMS si nici experienta epidemiei de SRAS nuau afectat intentia salariatilor din sistemul de sanatate din Hong Kong de-aaccepta vaccinarea antigripala.

Participanti si cadru de desfasurare

In perioada ianuarie-martie 2009 (în timpul alertei OMS de gradul 3,referitoare la pandemia de gripa) si în mai 2009 (alerta OMS de gradul 5), 2 255de angajati din sistemul de sanatate au completat chestionarele din cadrulstudiului desfasurat în 31 de sectii de medicina interna, pediatrie si medicinade urgenta din cadrul spitalelor din Hong Kong.

Proiectare

Studii transversalerepetate ce au utilizat chestionare anonime autoadministrate.

Rezultate preliminare

Intentia de-a acceptavaccinarea antigripala pentru gripa de tip A, subtipurile H5N1 sau H1N1 înscopul prevenirii pandemiei.

Principalele rezultate si rolul întamplarii

Din totalul celor 4 006 chestionare distribuite cu ocazia primei monitorizariau fost completate 1 866 (46.6%).Dintre cele 42 de unitati spitalicesti vizate au participat 31 (73,8%), reprezentand circa 20% din totalul medicilor si al asistentelorce lucrau în respectivele spitale. Din cele 810 chestionare distribuite în transaa doua, în cadrul celor trei specialitati, au fost completate 389 (48,0%).

Intentiagenerala de-a accepta vaccinarea, în scopul prevenirii pandemiei (vaccinul H5N1), a fost de numai 28,4% în cadrul primeimonitorizari, în conditiile alertei OMS de gradul 3. Tabelul prezinta raspunsurileprovenite de la cele trei sectii spitalicesti în care se desfasurasera ambelestudii: nu au fost observatemodificari semnificative ale intentiei de acceptare a vaccinarii in cadrulcelei de-a doua monitorizari, în ciuda trecerii la alerta de gradul 5.Acceptarea ipotetica a vaccinarii împotriva gripei H1N1 ("gripa porcina") înscopul prevenirii pandemiei a fost de 47,9% în conditiile alertei OMS de gradul5. In cazul celor care au raspuns favorabil vaccinarii H5N1 exista oprobabilitate mai mare de-a accepta si vaccinul H1N1 (91%), în timp ce numai23,6% dintre cei care au refuzat vaccinarea împotriva H5N1 si-au exprimat intentiade-a o  accepta pe cea împotriva H1N1(P<0,0001).

Celemai frecvente motive ce au putut fi identificate în spatele intentiei de acceptare a vaccinarii au fost "dorinta de a fi protejat" si "respectarea sfatuluiAutoritatii de Sanatate". Piedicile majore în calea unei eventuale acceptari aufost teama de efectele adverse si îndoielile referitoare la eficientavaccinului.  Factorii cei mai puterniccorelati pozitiv au fost istoricul de vaccinare antigripala sezoniera si risculperceput de contractare a infectiei. Mai bine de jumatate dintre participantiau fost de parere ca asistentele medicale ar trebui sa constituie grupul tintade maxima prioritate care sa beneficieze de vaccin. Aproximativ jumatate dintresubiecti si-au exprimat dorinta ca si membrii familiei lor sa fie vaccinati.

  

Partinirea, factorii deconfuzie si alte motive ce impun adoptarea unei conduite precaute

Principala limitare a prezentuluistudiu o constituie rata de raspuns imediat sub 50%, care e posibil sa fideterminat alcatuirea unui grup partinitor. În plus, informatiile furnizate serefera numai la ceea ce oamenii au afirmat ca ar face, ceea ce nu inseamna ca sireflecta rata reala de acceptare a vaccinului.

Potentialul de generalizare la alte populatii

Nu exista nicio barieramajora în calea vaccinarii în Hong Kong, deoarece asimilarea campaniilor deimunizare la copii este mare (84,7-99,6%) si un studiu recent indica intentia marcatade-a accepta (88%) vaccinarea împotriva infectiei cu papillomavirus, similaracu cea înregistrata în Marea Britanie (89%).

Ratasezoniera a vaccinarii antigripale, de 32,9%, înregistrata în studiul de fata,este apropiata de valorile raportate de statele europene (13,3-28,9%). Astfel, rezultateleprezentului studiu pot servi ca date de referinta pentru alte tari care preconizeazasa ofere angajatilor din sanatate vaccinuri antigripale în scopul preveniriipandemiei.

Finantareastudiului/conflicte de interese potentiale

Prezentul studiu nu abeneficiat de niciun fel de finantare externa. Nu avem de declarat conflicte deinterese.

 

GRADUL DE ACCEPTARE A VACCINARII ÎN CADRUL UNUISPITAL, ÎN CONDITIILE A DOUA GRADE DIFERITE DE ALERTA CU PRIVIRE LA PANDEMIA DEGRIPA

Gradul de acceptare a vaccinarii       Prima monitorizare (alerta de gradul 3)          A doua monitorizare (alerta de gradul5)          Riscul relativ (Interval deîncredere 95%)      Numarul (%) derespondenti   Valoarea P

 

Vaccinul H5N1 

Da

Nu

Vaccinul H1N1

Da

Nu

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr. Madalina Geanta
Autor: