Cardiostimularea biventriculara la pacientii cu bradicardie si functie sistolica normala a ventriculului stang

Dupa ce terapia de cardiostimulare permanenta la pacientii cu bradiaritmii simptomatice a luat amploare, studiile observationale au ridicat suspiciunea ca stimularea in pozitie apicala a ventriculului drept (VD) ar avea un efect deleter asupra functiei sistolice a a ventriculului stang (VS).

Dupa ce terapia de cardiostimularepermanenta la pacientii cu bradiaritmii simptomatice a luat amploare, studiileobservationale au ridicat suspiciunea ca stimularea in pozitie apicala aventriculului drept (VD) ar avea un efect deleter asupra functiei sistolice a aventriculului stang (VS). Mai mult, dezvoltarea recenta a terapiei deresincronizare prin tehnici de pacing biventricular, la pacientii cu insuficientacardiaca (IC) a sugerat faptul ca modalitatea de pacing pentru bradiaritmiis-ar putea modifica cu timpul.

Unstudiu recent, publicat in numarul din 26 noiembrie 2009 al New England Journal of Medicine (NEJM), a comparat efectelepacingului biventricular cu ale pacingului apical al VD asupra functieisistolice a VS si a remodelarii cardiace, la pacientii cu bradicardie si functiesistolica conservata de VS. Studiul a fost de tip prospectiv, multicentric,dublu orb, randomizat, iar designul lui a presupus ca la 88 din cei 177 desubiecti selectati, carora li s-a implantat un sistem de pacing biventricular,modalitatea de pacing sa fie de tip stimulare apicala a VD (sonda de peperetele lateral al VS a fost inactiva). Obiectivul primar al studiului a fostevaluarea FEVS si a volumului telesistolic al VS la 12 luni de la inrolare.

Astfel,dupa 12 luni, fractia de ejectie a VS a fost semnificativ mai scazuta la grupulde pacienti cu stimulare apicala a VD fata de cei cu stimulare biventriculara(54,8±9,1% vs. 62,2±7,0%, P<0,001), iar volumul telesistolic al VS afost semnificativ mai mare la subiectii cu stimulare apicala a VD fata de ceicu stimulare biventriculara (35,7±16,3 ml vs. 27,6±10,4 ml, P<0,001).Efectul deleter al cardiostimularii apicale a VD a aparut la subgrupuripresepcificat de pacienti, inclusiv la cei cu si fara disfunctie diastolicapreexistenta a VS. Opt membri ai grupului cu stimulare apicala a VD (8%) siunul al lotului cu stimulare biventriculara (1%) au avut o FEVS mai mica de 45%(P=0,02). Un singur pacient din grupul cu stimulare apicala a VD a murit, sasedin lotul cu simulare apicala a VD si cinci din cel cu stimulare biventricularaau fost spitalizati pentru fenomene de insuficienta cardiaca (P=0,74).

Inconcluzie, la pacientii cu functie sistolica pastrata a VS, cardiostimulareaapicala a VD a dus la scaderea functiei sistolice a VS si la remodelarea VS sica ambele fenomene au fost preintampinate la subiectii cu cardiostimularebiventriculara.

 

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Autor: 
Prof. Dr. Mircea Cinteza, Dr. Raluca Dulgheru