Managementul depresiei în cadrul medicinei generale din Marea Britanie, în functie de scorul rezultat din chestionarele privind severitatea depresiei: analiza datelor medicale înregistrate

INTREBAREA STUDIULUI: Variaza ratele prescriptiilor pentru depresie si ale recomandarilor unui consult de specialitate, oferite de medicii generalisti, proportional cu scorul rezultat din chestionarele privind severitatea depresiei recomandate in cadrul QQF (quality and outcomes framework - sistemul de plata in functie de performanta actului medical) din Marea Britanie?

RÃSPUNSUL RECENZIEI: Prescriptiile si trimiterile erau asociate semnificativ cu scoruri mai mari de severitate a depresiei. Pe ansamblu, frecventa tratamentelor si a trimiterilor la medicul specialist a fost similara pentru pacientii evaluati cu ajutorul celor doua chestionare cel mai frecvent folosite, desi peste 80% dintre cei diagnosticati cu depresie moderata sau severa pe baza unuia dintre chestionare au fost comparati doar cu ceva mai mult de jumatate dintre subiectii diagnosticati in functie de celalalt chestionar. Decizia medicilor cu privire la tipul de interventie nu se bazeaza doar pe scorul rezultat din chestionare. Este de dorit sa existe o mai buna concordanta atat intre valorile prag ale scorurilor pentru interventie obtinute din chestionare cat si intre ele si evaluarea clinica realizata de medici.

Participanti si loc de desfasurare

Treizeci si opt de cabinete medicale din trei localitati - Southampton, Liverpool si Norwich - au fost de acord sa participe.

Protocol de studiu

Au fost colectate date medicale asupra a 2 294 de pacienti carora le-a fost evaluata severitatea depresiei cu ajutorul chestionarelor, din aprilie 2006 pana in martie 2007.

Principalii parametri evaluati

Ratele de prescriere a antidepresivelor si de indrumare la specialistul psihiatru sau la serviciile sociale.

Rezultatele principale

Evaluarea pacientilor s-a facut astfel: pentru 1 658 de subiecti s-a folosit chestionarul privitor la starea de sanatate (PHQ-9), la 584 s-a utilizat scala pentru anxietate asociata cu spitalizarea si pentru depresie (HADS), iar la 52 s-a folosit scala Beck pentru depresie (BDI-II). In total, 79,1% dintre subiectii evaluati cu PHQ-9 sau cu HADS au primit o prescriptie pentru un antidepresiv, iar 22,8% au fost dirijati catre serviciile de specialitate. Probabilitatea de-a li se oferi o prescriptie sau o trimitere a fost semnificativ mai mare cand scorul chestionarului indica depresie moderata ori severa. Ratele globale ale interventiei au fost similare pentru pacientii evaluati, indiferent de metoda aplicata, desi PHQ-9 a stabilit ca 83,5% dintre ei sufereau de depresie moderata ori severa, comparativ cu doar 55,6%, cati au fost diagnosticati prin HADS. Probabilitatea de a se interveni a fost mai redusa in cazul subiectilor mai in varsta si al celor cu comorbiditat i fizice (tabelul), desi in cadrul QOF este incurajat screeningul pentru detectarea depresiei in randul respectivilor pacienti. Tendin'e, erori ;i alte motive de pruden's Lotul studiat a inclus prea putini pacienti evaluati cu ajutoul BDI-II pentru a putea realiza, pe aceasta baza, o analiza semnificativa. Grupul evaluat prin HADS a reprezentat doar o treime din marimea celui evaluat cu PHQ-9 si a inclus un numar relativ mai mic de pacienti varstnici, cazuri de recidiva si de subiecti cu afectiuni fizice, crescand, astfel, riscul de a omite asocierea cu severitatea bolii si cu ceilalti factori din lotul HADS (eroare de tip II).

Posibilitatea generalizarii

Prezentul studiu nu a implicat participarea unui lot aleatoriu de cabinete medicale, ci a unor voluntari, cel mai probabil medici care manifestau un interes particular fata de o asemenea analiza si care s-ar putea, prin urmare, sa nu reflecte situatia generala din Marea Britanie in problema studiata. Probabilitatea de a primi antidepresive sau o trimitere la medicul specialist a variat de la un centru la altul, posibil datorita accesibilitatii diferite la psihoterapie ca alternativa la tratamentul medicamentos.

Finantarea studiului/posibile conflicte de interese

Studiul a fost finantat de companiile farmaceutice Lilly, Lundbeck, Servier si Wyeth, de Southhampton City Primary Care Trust si de Mental Health Research Network. Nici una dintre ele nu a avut vreun rol in proiectarea, realizarea ori publicarea lucrarii. TK a primit fonduri de la companiile farmaceutice pentru participarea la reuniuni de lucru. TK si CD sunt membri ai comisiei expertilor pentru sanatate mintala din cadrul QOF.

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 

Tony Kendrick,1 Christopher Dowrick,2 Anita McBride,1 Amanda Howe,3 Pamela Clarke,2Sue Maisey, 3 Michael Moore, 1 Peter W Smith4

1University of Southampton Primary Medical Care Group, Aldermoor Health Centre, Southampton SO16 5ST

2University of Liverpool School of Population, Community and Behavioural Sciences, University of Liverpool, Liverpool L69 3GB

3University of East Anglia School of Medicine, Health Policy and Practice, University of East Anglia, Norwich NR4 7TJ

4Southampton Statistical Sciences Research Institute, University of Southampton, Southampton SO17 1BJ

Traducere: 
Dr. Oana Daraba
Autor: 
EDITORIAL de Van Weel si colab.