Efectul uleiului de peşte asupra aritmiilor şi a mortalitãţii: sintezã sistematicã

Obiectiv: Sintetizarea datelor publicate cu privire la efectele uleiului de peşte – acid docosahexaenoic (DHA) şi acid eicosapentaenoic (EPA) – asupra mortalitãţii şi a aritmiilor şi explorarea efectelor în funcţie de doza preparatului şi de modul de administrare.

Protocol de studiu: Sintezã sistematicã şi metaanalizã.
Sursa datelor: Medline, Embase, Cochrane Library, PubMed, CINAHL, IPA, Web of Science, Scopus, Pascal, Allied and Complementary Medicine, Academic OneFile, ProQuest Dissertations and Theses, Evidence-Based Complementary Medicine şi LILACS.
Studiile analizate: Studii randomizate, controlate, privitoare la uleiul de peşte administrat oamenilor sub formã de suplimente alimentare.
Obţinerea datelor: Principalele puncte urmãrite au fost: momentul optim al intervenţiei pentru implantarea unui defibrilator cardiac şi moartea subitã în bolile cardiace. S-a urmãrit, de asemenea, determinarea mortalitãţii şi a deceselor de toate cauzele de naturã cardiacã. Analiza pe subgrupuri a inclus şi efectul EPA şi DHA asupra deceselor de cauza cardiacã şi efectele uleiului de peşte la pacienţii cu afecţiuni arteriale coronariene sau infarct miocardic.
Sinteza datelor: 12 studii totalizând 32 779 de pacienţi au îndeplinit criteriile de includere. Un efect neutru a fost semnalat în trei dintre ele (n=1 148), privind intervenţia de implantare a unui defibrilator cardiac (ratã de probabilitate 0,90, interval de încredere de 95% de la 0,55 la 1,46) şi în şase (n=31 111) care au vizat moartea subitã din cauze cardiace (0,81, 0,52-1,25). Unsprezece studii (n=32 439 şi n=32 519) au furnizat date despre efectele uleiului de peşte asupra mortalitãţii globale (0,92, 0,82-1,03) şi au evidenţiat reducerea numãrului de decese din cauze cardiace (0,80, 0,69-0,92). Relaţia dozã-rãspuns pentru DHA şi EPA cu privire la scãderea frecvenţei deceselor din cauze cardiace nu a fost semnificativã.
Concluzii: Suplimentele de ulei de peşte se asociazã cu o reducere semnificativã a deceselor de cauzã cardiacã, dar nu influenţeazã aritmiile sau mortalitatea globalã.
Nu existã date suficiente care sã permitã recomandarea unei formule optime de administrare a EPA sau a DHA. Uleiurile de peşte sunt produse heterogene, iar formula de administrare a DHA sau a EPA nu este clarã.

1Epidemiology Coordinating and Research (EPICORE) Centre, Edmonton, AB, Canada

2Department of Medicine, Division of Cardiology, Faculty of Medicine and Dentistry, University of Alberta, 220 College Plaza, Edmonton, AB, Canada T6G 2C8

3Institute of Health Economics and John W Scott Health Sciences Library, University of Alberta

Corespondenţa la: R T Tsuyuki ross.tsuyuki@ualberta.ca

Effect of fish oil on arrhythmias and mortality: systematic review

Citaţi articolul ca: BMJ 2008;337:a2931

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr. Oana Darabã
Autor: