Eficienţa asocierii Bevacizumab şi Cetuximab în cancerul de colon cu metastaze (N Engl J Med 2009;360:563-72)

În prezent, fluoropirimidinele (fluorouracil, capecitabine, irinotecan şi oxaliplatin) în asociere cu anticorpii anti-factor de creştere endotelial (VEGF), precum bevacizumab, sunt prima linie de tratament în cancerul de colon cu metastaze.

Cetuximab, un anticorp monoclonal împotriva receptorului factorului epidermal de creştere de tip IgG1 (EGRF), s-a dovedit a fi eficient ca monoterapie sau în combinaţie cu irinotecanul, la pacienţii cu cancer de colon rezistenţi la irinotecan.

Trialul prospectiv CAIRO2 a evaluat efectul aditiv al cetuximab la tratamentul standard cu capecitabin, oxaliplatin şi bevacizumab pentru subiecţii cu diagnosticul de cancer colorectal cu metastaze. În perioada iunie 2005-decembrie 2006 au fost incluşi 755 de pacienţi - 378 trataţi cu regimul clasic (capecitabine, oxaliplatin şi bevacizumab) şi 377, cu terapia clasicã, la care s-a adaugat cetuximab o datã pe sãptãmânã. Endpoint-ul primar a fost supravieţuirea, dar a fost analizatã şi calitatea vieţii. Cei care au primit suplimentar cetuximab au avut o supravieţuire semnificativ statistic mai micã şi o calitate a vieţii mai proastã, determinatã de mai multe reacţii adverse, preponderent cutanate, corelate cu utilizarea de cetuximab.

În concluzie, rezultatele studiului pledeazã împotriva asocierii anticorpilor anti-VEGF şi anti-EGRF în cazul pacienţilor cu cancer de colon metastazat, datoritã scãderii duratei de supravieţuire şi a calitãţii vieţii lor.

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Autor: