Sãnãtatea în urmãtorul mandat

CMR a organizat, recent, o dezbatere cu tema “Sãnãtatea în urmãtorul mandat”, la care au participat doar reprezentanţii PSD şi UDMR. “Celelalte partide politice au dovedit cã sãnãtatea nu este un subiect de interes pentru ele, cu puţin timp înainte de începerea campaniei electorale.

PNL şi PD-L nu au fost prezenţi, deşi îşi desemnaserã reprezentanţi. Am înţeles reţinerile partidelor politice, pentru cã nu au nevoie de un partener puternic. Atenţie! CMR va fi un partener puternic", a declarat prof. dr. Vasile Astãrãstoae, preşedintele CMR.

La dezbatere au fost prezenţi: Sorin Oprescu, primarul general al Capitalei; Rodica Nassar (PSD); Ervin Szekely (UDMR), actual secretar de stat în Ministerul Sãnãtãţii Publice (MSP); Anci Ionescu, director Casa Naţionalã de Asigurãri de Sãnãtate; Vasile Cepoi, fost secretar de stat în MSP; Marius Savu, membru în comisia pentru preluarea spitalelor din cadrul Primãriei Generale; Dan Zaharescu, directorul ARPIM; Vasile Astãrãstoae, preşedintele CMR; Constantin Cârstea, vicepreşedinte CMR; Gheorghe Borcean, vicepreşedinte CMR; Viorel Rãdulescu, secretar general CMR. Discuţia a atins puncte sensibile ale sãnãtãţii, cum sunt trecerea plafoanelor la medicamente la medici sau vânzarea cabinetelor medicale.

Reprezentanţii PSD şi UDMR au prezentat pe scurt prioritãţile partidelor lor în sãnãtate.

Rodica Nassar a afirmat cã prioritãţile au fost stabilite în baza unor sondaje şi a continuat: "Vom porni de la realizarea unui cadru legislativ care sã permitã dezvoltarea sistemului românesc în interconectare cu cel european. Noi pregãtim schimbãri legislative. Alte prioritãţi vor fi: descentralizarea administrativã a sistemului sanitar, dezvoltarea unui program de infrastructurã, standarde de calitate, informatizarea sistemului sanitar, proiecte pentru a stopa migraţia medicilor".

Ervin Szekely a susţinut cã, deşi nu existã o soluţie miraculoasã, trebuie aplicatã o strategie de reformã. "Credem cã ar fi o greşealã sã ştergem tot ce a fãcut un guvern anterior. Suntem adepţii descentralizãrii, o descentralizare realã şi efectivã, care sã acorde competenţe, dar şi mijloace efective, financiare, necesare autoritãţilor locale. Eu m-aş duce mai departe şi aş reduce atribuţiile MSP la reglementare şi control. Toate celelalte activitãţi ce ţin de administrare ar putea fi derulate de o agenţie. Nu e sãnãtos sã ia decizii administrative un minister condus de un om politic", a mai declarat secretarul de stat.

"CMR atrage atenţia forţelor politice cã, în calitate de reprezentant legal şi legitim al corpului medical, îşi aratã disponibilitatea de-a fi un partener de discuţii, dar nu va accepta ingerinţe ale forţelor politice în independenţa profesionalã a medicului. CMR, ca reprezentant al societãţii civile, va deveni un actor în viaţa socialã, care prin membrii sãi, lideri de opinie în comunitãţile unde lucreazã, va determina un anume curs al luãrii deciziilor în sãnãtate", a conchis prof. dr. Astãrãstoae.

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Autor: