Evaluarea unui nou program parental la locul de muncã, denumit „Pãrinţi care comunicã–adolescenţi sãnãtoşi”, ce promoveazã comunicarea pãrinte–adolescent despre sãnãtatea sexualã: trial controlat randomizat

Obiectiv: Evaluarea unui program parental derulat la locul de muncã, „Talking Parents, Healthy Teens” („Pãrinţi care comunicã – adolescenţi sãnãtoşi”), menit a-i învãţa pe pãrinţi sã discute despre sãnãtatea sexualã cu copiii lor, aflaţi la vârsta adolescenţei.

Structura studiului: Trial controlat randomizat (aprilie 2002-decembrie 2005).

Localizare: 13 locuri de muncã din California de Sud.

Participanţi: 569 de pãrinţi au participat la cercetarea în speţã la locul lor de muncã, şi-au dat acordul pentru ca studiul confidenţial sã fie anunţat copiilor lor adolescenţi şi au fost împãrţiţi aleator în grupuri de lucru sau de control. Pãrinţii şi adolescenţii au luat parte la examinãrile de verificare la o sãptãmânã, la trei luni şi la nouã luni dupã program.

Intervenţia: Programul a constat în realizarea, de-a lungul a opt sãptãmâni, a unor întâlniri sãptãmânale, cu o duratã de o orã, la locul de muncã al pãrinţilor care aveau copii adolescenţi aflaţi în clasele 6-10 (cu vârste de aproximativ 11-16 ani).

Principalii parametri mãsuraţi: Comunicarea pãrinte-adolescent ce abordeazã o listã de subiecte sexuale; dacã pãrintele îl învaţã pe adolescent cum sã foloseascã un prezervativ; capacitatea de comunicare, cu pãrinţii/adolescenţii, despre sex; deschiderea comunicãrii despre sex dintre pãrinte şi adolescent.

Rezultate: Diferenţele dintre loturile de lucru şi cele de martori au fost semnificative pentru numãrul mediu de subiecte sexuale noi pe care pãrinţii şi adolescenţii le-au raportat ca discutate între momentul de debut al programului şi cel al fiecãrei etape de verificare (P<0,001 pentru fiecare); faţã de grupul martor, era mai puţin probabil ca, la nouã luni, pãrinţii din grupul de lucru sã nu discute nici un subiect nou (8% faţã de 29%, interval de încredere 95% pentru diferenţe între 16% şi 24%) şi mai probabil sã discute şapte sau chiar mai multe subiecte (38%, faţã de 8%, 19%-41%). Unele diferenţe s-au majorat dupã finalizarea programului: la o sãptãmânã dupã încetarea lui, 18% dintre adolescenţii din grupul de lucru şi 3% din lotul martor (6%-30%) au spus cã pãrinţii lor reevaluaserã modul de utilizare al prezervativului de la momentul începerii programului (P<0,001); procentul a crescut la 29%, faţã de 5% (13%-36%), la nouã luni (P<0,001). În comparaţie cu grupul martor la nouã luni, pãrinţii şi adolescenţii din lotul de lucru au raportat o creştere a capacitãţii de comunicare între ei (P<0,001) şi a gradului de transparenţã în ceea ce priveşte problemele sexuale (P<0,001).

Concluzii: Un program la locul de muncã poate avea efecte considerabile asupra comunicãrii dintre pãrinţi şi adolescenţi pe tema sãnãtãţii sexuale.

Înregistrarea trialului: Clinical Trials NCT00465010.

1Children's Hospital Boston and Harvard Medical School, Boston, MA 02115, USA

2RAND, Santa Monica, CA 90407

3Department of Psychology, Virginia Commonwealth University, Richmond, VA 23284

4UCLA/RAND Center for Adolescent Health Promotion, University of California, Los Angeles, CA 90095

Corespondenţa la: M A Schuster, Children's Hospital Boston, 300 Longwood Ave, Boston, MA 02115 mark.schuster@childrens.harvard.edu

Evaluation of Talking Parents, Healthy Teens, a new worksite based parenting programme to promote parent-adolescent communication about sexual health: randomised controlled trial

BMJ 2008;337:a308

doi:101136/bmj.39609.657581.25

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr. Raluca Darabã
Autor: