Relaţia dintre numărul de intervenţii chirurgicale şi riscul recidivelor după corecţia herniei inghino-femurale: studiu bazat pe datele registrului naţional

REZUMAT

Obiectiv: Să stabilim dacă relaţia dintre numărul de operaţii şi rezultatele obţinute în intervenţiile chirurgicale mai laborioase poate fi aplicată şi în cazul actelor operatorii de mică anvergură.

Protocol de studiu: Analizarea rezultatelor obţinute în urma corecţiei herniei, în Suedia.

Locul de desfăşurare a studiului: Departamente de chirurgie incluse în registrul suedez pentru hernie care, în 2004, a cuprins aproximativ 95% din totalitatea operaţiilor de hernie din Suedia.

Participanţi: 86 409 pacienţi cu vârste de peste 15 ani la care, în perioada 1996-2004, a fost practicată, în departamentele de chirurgie participante la studiu, corecţia herniei inghino-femurale, uni- sau bilaterală (96 601 corecţii, dintre care 94 077 inghinale şi 2 524 femurale).

Principalii parametri evaluaţi: Reintervenţia pentru recidive.

Rezultate: S-a înregistrat o incidenţă semnificativ mai mare de reintervenţii în cazul chirurgilor care au efectuat una-cinci corecţii pe an, comparativ cu cei care au realizat un număr mai mare de asemenea proceduri. Nu a existat nici o corelaţie între rezultate şi creşterea ulterioară a numărului de intervenţii. Deşi aproximativ jumătate dintre medicii chirurgi suedezi care efectuează corecţia herniilor au un număr redus de operaţii, ei practică doar 8,4% din totalitatea corecţiilor.

Concluzii: Majoritatea chirurgilor din Suedia operează un număr mic de hernii, ce reprezintă o proporţie atât de mică din totalitatea actelor operatorii, încât impactul rezultatelor inferioare asupra reintervenţiilor de la nivel naţional este minim. Numărul de intervenţii indică o valoare minimă aproximativă pentru numărul de cazuri de hernie pe care un chirurg ar trebui să le corecteze în fiecare an. Cu toate acestea, rezultatele obţinute de medicii care efectuează mai multe corecţii arată că numărul de intervenţii nu reprezintă un indicator al gradului de experienţă profesională.

Volume of procedures and risk of recurrence after repair of groin hernia: national register study


BMJ 2008;336:934-7
doi:10.1136/bmj.39525.514572.25

Department of Surgery, Ostersund Hospital, S 83183, Ostersund, Sweden
Par Nordin, Willem van der Linden

Corespondenta la: P Nordin mailto:par.nordin@jll.se

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr. Olguţa Iliescu
Autor: