Recomandarea utilizării topice sau orale de ibuprofen în durerea cronică de genunchi, la persoanele mai în vârstă: trial controlat randomizat şi studiu al preferinţelor pacienţilor

REZUMAT

Obiectiv: Să stabilească dacă pacienţii cu vârste de peste 50 de ani, cu durere cronică de genunchi, trebuie sfătuiţi să folosească medicamente antiinflamatorii nesteroidiene (AINS) topice sau orale.

Protocol de studiu: Trial randomizat controlat şi studiu al preferinţelor pacienţilor.

Localizare: 26 de cabinete de medicină generală.

Participanţi: Persoane cu vârste de peste 50 de ani care aveau durere de genunchi: 282, în trialul randomizat şi 303, în studiul de preferinţă.

Intervenţii: Recomandarea de utilizare topică sau orală a ibuprofenului.

Principalele variabile determinate: Indexul de osteoartrită WOMAC (Western Ontario and McMaster Universities), efectele adverse minore şi cele majore.

Rezultate: Modificările scorurilor globale WOMAC la 12 luni au fost echivalente. În trialul randomizat, diferenţa (topic minus oral) a fost de două puncte (interval de încredere 95% de la -2 la 6); în studiul de preferinţă, a fost de un punct (de la -4 la 6). Nu au existat diferenţe între trial şi studiul preferenţial, în ceea ce priveşte efectele adverse majore. Singurele deosebiri semnificative ale rezultatelor secundare au fost observate în cadrul trialului randomizat. Grupul cu administrare orală a semnalat mai multe efecte adverse respiratorii (17% vs 7%, interval de încredere 95% pentru diferenţe de -17% la -2%), modificările creatininei serice au fost mai puţin favorabile - 3,7 mmol/l (de la 0,9 µmol/l la 6,5 µmol/l); mai mulţi participanţi au schimbat tratamentul datorită efectelor adverse (16% vs 1%, de la -16% la -5%). În grupul cu administrare topică, mai mulţi pacienţi au avut durere cronică de gradul III sau IV la trei luni şi mai mulţi participanţi au schimbat tratamentul datorită ineficienţei celui pe care-l urmau.

Concluzii: Preparatele topice sau orale au efect echivalent asupra durerii de genunchi pe durata unui an de tratament şi apar mai multe efecte adverse minore decât în cazul administrării orale a AINS. Preparatele topice pot fi utilizate ca o alternativă la cele de uz oral.

Advice to use topical or oral ibuprofen for chronic knee pain in older people: randomised controlled trial and patient preference study

BMJ 2008:336:138

1Centre for Health Sciences, Barts and The London, Queen Mary, University of London, London E1 2AT,
2Wolfson Institute of Preventive Medicine, Barts and The London, Queen Mary, University of London, London EC1M 6BQ,
3MRC General Practice Research Framework, London NW1 2ND,
4Department of Primary and Social Care, London South Bank University, London SE1 6EN,
5Clinical Trials Co-ordinating Centre, University of Hertfordshire, Hatfield, Herts AL10 9LB

Correspondence to: M Underwood mailto:m.underwood@qmul.ac.uk

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Gianina Rusu studentă
Autor: