Promovarea sănătăţii: din clinică în sala de clasă

O tânără învăţătoare s-a prezentat în clinică cu un istoric ce sugera faptul că dieta ei impunea mai multă atenţie. Pentru ameliorarea simptomelor a fost sfătuită să crească aportul zilnic de fructe şi de apă.

Pacienta era de părere că o asemenea măsură era incompatibilă cu stilul său de viaţă, sala de clasă nefiind cadrul cel mai potrivit pentru a pune în practică recomandările medicale.

I s-a trimis imediat o scrisoare directorului, în care i se solicita acordul ca învăţătoarea să aibă îngăduinţa de a-şi mânca toate cele "cinci porţii zilnice" de fructe în timpul programului. Răspunsul conducerii a fost pozitiv. Câteva luni mai târziu, am aflat că simptomele i se amelioraseră semnificativ. Curios, dar ni s-a spus şi că elevii din clasa ei, care au văzut-o mâncând, au deprins obiceiul de-a consuma regulat fructe.

Acest lucru arată forţa clasei în promovarea sănătăţii, mai ales în aplicarea conceptului conform căruia "prevenirea este mai bună decât tratarea." Ar trebui să ne străduim cu toţii să promovăm sănătatea la locurile noastre de muncă şi poate că punctul de start cel mai adecvat îl constituie cantina spitalului şi propriile obiceiuri alimentare.

Health promotion: From clinic to classroom


BMJ 2008;336:210

University of Birmingham, Birmingham Women's Hospital
Janesh Kumar Gupta
professor of obstetrics and gynaecologymailto:j.k.gupta@bham.ac.uk

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr. Rodica Chirculescu
Autor: