Otalgia

Caz clinic

Un pacient în vârstă de 35 de ani, cu acuze de otalgie unilaterală şi febră ce evoluează de trei zile, este diagnosticat cu otită medie acută şi i se recomandă amoxicilină. Revine trei zile mai târziu, cu febră persistentă şi cefalee.

 

Ce aspecte ar trebui acoperite

Istoric

Durerea variază între limite largi, de la cea severă, din otita medie acută, până la forma persistentă, agasantă, din otita externă malignă (osteomielita cu Pseudomonas a osului temporal). Durerea ascuţită, lancinantă, indică nevralgie.

Otoreea - otoreea purulentă poate apărea consecutiv unei otite medii acute, dar dacă are un caracter persistent, e posibil să existe un colesteatom. Otoreea apoasă poate fi întâlnită în otita externă, dar poate, de asemenea, să indice pierderi de lichid cefalorahidian în contextul unui traumatism cranian.

Pierderea auzului poate fi întâlnită în toate condiţiile menţionate mai sus.

Pruritul este un simptom cardinal al otitei externe.

Tinnitus-ul nu este un simptom specific.

Vertijul şi cefaleea nu sunt comune - ele pot indica o complicaţie a otitei medii.

Otalgia poate precede paralizia Bell (paralizie idiopatică de nerv facial), dar, de obicei, este mai severă şi persistentă în sindromul Ramsay Hunt (herpes zoster auricular). Durerea poate fi asociată cu leziuni ale pavilionului - noduli sensibili (chondrodermatitis nodularis helices), hematom sau laceraţie.

Otalgia de referinţă este comună şi poate să fie răspunzătoare de apariţia a până la 50% dintre cazuri (vezi figura). Ea poate surveni în contextul amigdalitei şi al abcesului periamigdalian şi după amigdalectomie, dar dacă simptomele se manifestă rapid (adesea sub 24 de ore), cu disfonie, este mai probabilă epiglotita. Durerea apărută la masticaţie indică o afecţiune a dinţilor, sau a articulaţiei temporo-mandibulare ori a glandei parotide. Otalgia însoţită de disfagie sau de disfonie poate fi un simptom asociat unei tumori faringiene. O durere ascuţită, apărută, iniţial, în zona amigdalei şi apoi iradiată către ureche, poate sugera o nevralgie de trigemen.

Anamneza ORL - se vor pune întrebări referitoare la bolile anterioare ale urechii, la operaţii sau la traumatisme recente.

Alte date de anamneză - se vor pune întrebări în legătură cu activităţi recente ce au implicat zborul sau înotul, prezenţa ori absenţa diabetului sau a imunodepresiei.

Examenul clinic

Se va realiza inspecţia pavilionului căutând hematoame, laceraţii, noduli dureroşi, cicatrici, deplasări din poziţia normală sau tumefacţie şi se va verifica dacă palparea mastoidei este dureroasă (mastoidită).

În majoritatea cazurilor, otoscopia are valoare diagnostică şi poate arăta bombarea timpanului în otita medie acută, vezicule la nivelul canalului extern în sindromul Ramsay Hunt, edem sau resturi de ţesut la nivelul canalului (otita externă), o tumefacţie dureroasă la nivelul meatului (furunculoză), ţesut de granulaţie ori polip auricular (otita medie cronică supurativă, otita externă malignă sau tumori). Colesteatomul poate fi vizualizat, dar adesea este ascuns de secreţiile mucopurulente.

Dacă diagnosticul nu este evident, trebuie avute în vedere şi cauzele otalgiei ce necesită consultul unui medic specialist. Se va palpa articulaţia temporo-mandibulară; vor fi examinaţi dinţii, cavitatea bucală, parotidele şi nasul, în căutarea unor infecţii sino-nazale; se va palpa regiunea cervicală pentru a verifica prezenţa guşii, a limfadenopatiei şi a sensibilităţii musculoscheletale.

Nervul facial poate fi implicat în cadrul evoluţiei otitei medii acute, mastoiditei, paraliziei Bell sau în contextul unei fracturi de os temporal.

ASPECTE CHEIE

Elementele descoperite la otoscopie au, de obicei, valoare diagnostică în otalgie
Pacienţii cu durere persistentă, implicarea unui nerv cranian, cefalee şi vertij pot necesita consultul medicului specialist Cazurile de otalgie în care s-a recomandat examen de specialitate pot avea localizări la nivelul articulaţiei temporo-mandibulare, al dinţilor, faringelui şi laringelui

Lecturi utile

Ludman H, Wright T. Diseases of the ear. 6th ed. London: Arnold, 2002.
Roland NJ, McRae RDR, McCombe AW. Key topics in otolaryngology. 2nd ed. Aberystwyth: Bios, 2001.

Cauzele otalgiei ce necesită consultul unui medic specialist
Sinuzita paranazală
Dantura:
Bruxism
Probleme la nivelul molarilor Infecţii sau abcese
Faringe:
Amigdalită acută ori abces periamigdalian
Epiglotită
Post-amigdalectomie
Glanda parotidă
Calculi
Infecţii
Traumatisme
Afecţiuni cervicale:
Guşă
Limfadenopatie
Afecţiuni musculoscheletale
Afecţiuni ale coloanei cervicale
Neoplazii:
La nivelul bazei limbii, amigdalei, nazofaringelui, hipofaringelui
Nevralgia:
Nevralgia de trigemen

Cum trebuie procedat

 • În otita medie acută, tratamentul presupune administrarea, timp de cinci zile, a amoxicilinei, la copii, şi a augmentinului, la adulţi. În formele cronice cu colesteatom, pacientul trebuie îndrumat la specialist.
 • În caz de hematom, laceraţie sau noduli dureroşi la nivelul pavilionului, bolnavului i se va recomanda consult de specialitate.
 • Se vor prescrie antibiotice topice sau picături cu corticoizi în otita externă (pe termen scurt, pentru a preveni infecţiile fungice). Dacă se constată existenţa unei cantităţi excesive de ţesut de necroză sau a îngustării canalului, pacientul va fi îndrumat către specialist.
 • Furunculoza va fi tratată cu flucloxacilină per os.
 • Înotătorii pot încerca să-şi protejeze urechile (cu ajutorul unor dopuri), iar pacienţii supuşi barotraumei pot să aplice un agent decongestiv nazal (de exemplu, xilometazolina) şi să practice regulat manevra Valsalva înainte de zbor.
 • Orice suspiciune de mastoidită sau de otită medie complicată (de pildă, paralizia de nerv facial) trebuie îndrumată urgent la specialist.
 • În paralizia Bell şi în herpes zoster se vor administra prednisolon per os şi, respectiv, aciclovir şi se va recomanda monitorizare.
 • Dacă urechile au un aspect normal, se vor căuta cauze ale otalgiei ce necesită consult de specialitate, iar dacă durerea persistă sau diagnosticul este incert, pacientul va fi trimis la specialist.
 • Pentru nevralgia de trigemen este în studiu carbamazepina.
 • Dacă nu există un răspuns precoce la tratamentul antibiotic, acesta va fi continuat timp de şapte zile, iar dacă nu se constată nici o îmbunătăţire, pacientul va fi sfătuit să revină la medic.

  Contribuţii: MAS a avut ideea acestui articol, a cercetat literatura de specialitate, a scris articolul şi garantează pentru el. JMS a ajutat la scrierea lucrării.

  Conflict de interese: Nici unul declarat.

  Provenienţă şi modalitate de recenzare: Articol nesolicitat de BMJ, cu recenzare externă.

 • Otalgia


  BMJ 2008;336:276-7
  doi:10.1136/bmj.39364.643275.47

  Department of Otorhinolaryngology, Head and Neck Surgery, New Cross Hospital, Wolverhampton
  M A Siddiq
  editorial registrar
  Penn Manor Medical Centre, Penn, Wolverhampton
  MM J Samra

  Corespondenţa la: M A Siddiqmailto:azhersiddiq@hotmail.com

 • Rate this article: 
  Încă nu sunt voturi
  Bibliografie: 
  Traducere: 
  Dr. Mădălina Geantă
  Autor: