OMS insistă asupra măsurilor legate de tuberculoza rezistentă la tratament

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a solicitat guvernelor să-şi amplifice eforturile de contracarare a fenomenului, tot mai des întâlnit, de apariţie a unor adevărate epidemii de tuberculoză multirezistentă la tratament.

Se vizează, în acest sens, atât alocarea unor fonduri suplimentare pentru medicamente noi şi pentru diagnosticare cât şi creşterea anvergurii terapeutice.

Conform unui raport OMS, tuberculoza multichimiorezistentă este implicată în 5% dintre cazurile noi. În 2006 au fost identificate aproape 490 000 de pacienţi, din totalul de nouă milioane de noi îmbolnăviri.

 

Tuberculoza multidrog rezistentă este implicata în 5% dintre cazurile noi

"Chimiorezistenţa în tuberculoză trebuie abordată frontal. Dacă ţările şi comunitatea internaţională nu intervin energic, vom pierde lupta", afirma Mario Raviglione, directorul campaniei OMS de stopare a tuberculozei.

Paul Dunn, coordonatorul programului OMS pentru chimiorezistenţă şi asocierea tuberculoză-HIV, şi-a exprimat îngrijorarea faţă de "nivelul nesatisfăcător de conştientizare a importanţei programelor pentru tuberculoză de către oficialii din sectorul de sănătate publică şi de către manageri, în general. Oamenii nu realizează adevărata dimensiune a pericolului."

Dr. Dunn a mai spus că unul dintre elementele cheie ce trebuie abordate, ca răspuns la raportul OMS, îl constituie "extinderea programelor pentru MDRTB (tuberculoza multidrog rezistentă) şi XDRTB (tuberculoza extins rezistentă)".

În 2006, 50% dintre cazurile noi de tuberculoză multidrog rezistentă au provenit din China şi India, 130 500 de cazuri fiind înregistrate în China şi 110 000, în India. Aproximativ 7% din total erau din Rusia.

Conform raportului realizat pe baza datelor adunate, în intervalul 2002- -2006, de la 90 000 de pacienţi cu tuberculoză din 81 de ţări, maximul de rezistenţă a fost semnalat în Baku, Azerbaidjan, unde 22,3% din totalul cazurilor noi de îmbolnăviri raportate erau de tip multichimiorezistent; urmau Moldova (19,4%), Doneţ, Ucraina (16%), Tomsk Oblast, Rusia (15%) şi Taşkent, Uzbekistan (14,8%).

Rata de vindecare în tuberculoza sensibilă la tratament este de circa 85%, mortalitatea fiind de 5%, faţă de tuberculoza multichimiorezistentă, în care rata de vindecare este de 65%, iar mortalitatea ajunge la 17%.

Date despre rezistenţa la medicaţia antituberculoasa disponibile pe http://www.who.int/

WHO urges action on drug resistant tuberculosis

BMJ 2008;336:465

John Zarocostas GENEVA

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr. Mădălina Geantă
Autor: