O pereche memorabilă de pacienţi

În perioada când am lucrat în cadrul echipei de transplant renal am întâlnit multe cazuri ce demonstrau cât de copleşitor de buni pot fi oamenii unul cu altul, dar unul dintre ele a fost cu totul deosebit.


Donorul renal Maff Potts cântând la pian şi primitorul său, saxofonistul Andy Williamson, într-un concert susţinut la doar două zile după operaţie (cu bunăvoinţa lui A. Williamson). Puteţi audia un fragment al interpretării pe site-ul httpŞ//bigbuzzard.blogspot.com

În unitatea noastră a fost practicată, recent, o operaţie de transplant renal cu donor viu, neînrudit cu primitorul; între cei doi pacienţi exista o frumoasă relaţie de prietenie, cimentată de lungul şir al anilor în care au cântat împreună jazz. Am fost implicat în realizarea nefrectomiei laparoscopice de la donor, care s-a desfăşurat fără complicaţii, sub stricta supraveghere a medicului specialist.

Două zile mai târziu, pe la orele 14:30, tocmai terminasem activităţile programate pentru acea dimineaţă în spital. Mâncasem pe fugă un sandvici şi mă întorceam la treabă, când am auzit acordurile muzicale ce răzbăteau dinspre etajul inferior. M-am gândit să iau masa în sala de la parter ce găzduia deseori, în timpul prânzului, mici concerte live. Nici nu intrasem bine, când mi-am dat seama că muzica se oprise, iar cei doi muzicieni se uitau la mine. Era perechea de pacienţi care fusese supusă transplantului renal la începutul săptămânii. Era uluitor să-i vezi, la doar două zile de la operaţie, improvizând un concert de jazz pentru prieteni, familie şi alţi pacienţi.

Donorul cânta la pian, iar primitorul, la saxofon, mascându-şi punga de la sonda urinară într-o pungă de cumpărături. M-au rugat să aleg eu piesa următoare, aşa că m-am aşezat în sală şi am savurat una dintre preferinţele mele,Take the A-Train, (Ia trenul A). Implicarea mea în realizarea operaţiei lor a avut pentru mine o semnificaţie extraordinară, dar faptul că mi-a fost dat să-i ascult pe cei doi protagonişti ai ei, cântând împreună, atât de curând după o asemenea intervenţie chirurgicală, a fost un moment cu totul special. Acum, această pereche de pacienţi devenise, efectiv, o echipă, sudată într-o manieră uluitoare şi unică, iar scena la care am asistat m-a mişcat profund.

A pair of memorable patiens


BMJ 2008;336:1173

Department of Urology, Guy's Hospital, London
Ben Challacombe
specialist registrar in urology and renal transplantationmailto:benchallacombe@doctors.org.uk

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr. Olguţa Iliescu
Autor: