Medicilor olandezi li s-a spus că trebuie să respecte reguli stricte, dacă utilizează medicina complementară

Medicilor olandezi li s-a furnizat un nou cod de practică a medicinii complementare, în aceeaşi săptămână în care Curtea de Apel olandeză a ordonat acuzarea a doi doctori şi a unui vindecător, pentru tratarea actriţei Sylvia Millecam, care a decedat, în 2001, datorită unui cancer de sân (BMJ 2007;335:13).

   

Iniţial, procuratura respinsese cazul împotriva celor trei, acceptând ideea că doamna Millecam optase în cunoştinţă de cauză pentru îngrijirea alternativă. Curtea de justiţie din Amsterdam, însă, a fost de părere că mai există, totuşi, o serie de incertitudini cu privire la modul în care a fost luată decizia de către pacientă.

Instanţa a afirmat că actriţa avusese încredere în spusele medicului şi ale vindecătorului, care considerau că afecţiunea ei nu era cancer, ci o infecţie bacteriană. S-a afirmat că cei trei "nu-şi pot nega propria responsabilitate legată de prezentarea alternativelor, dacă pacientul nu a fost corect sau complet informat de către ei."

Apelul a fost depus de două organizaţii, Dutch Association against Quackery (Asociaţia Olandeză Împotriva Şarlataniei) şi Society of Sceptics (Societatea Scepticilor), în contextul în care Dutch Medical Association adoptă, în prezent, reguli noi şi stricte pentru doctorii care practică terapiile alternative. Conform reglementărilor, medicii trebuie să adere la cele mai bune dovezi ştiinţifice disponibile şi să ofere terapii alternative numai în anumite condiţii stricte.

Doctorii sunt obligaţi să nu evite şi nici să nu temporizeze tratamentul clasic, să furnizeze pacientului toate informaţiile necesare cu privire la tratament şi să nu-i acorde acestuia îngrijiri ce i-ar putea aduce prejudicii.

Conceptul de prejudiciu, definit în detaliu, presupune oferirea pacientului a unor speranţe false sau de informaţii incorecte cu privire la eficacitatea cunoscută a tratamentelor şi influenţarea acestuia împotriva terapiilor care sunt general acceptate în profesia medicală.

Preşedintele asociaţiei, Peter Holland, a primit cu căldură decizia Curţii de Apel în cazul Millecam, afirmând că medicii "şi-au influenţat eronat" pacienta. Noile reguli ale asociaţiei au vizat asigurarea menţinerii încrederii pacienţilor în doctorii lor. "În prezent avem cerinţe clare în domeniul îngrijirii prin terapii alternative."

Acţiunea corpului medical vine ca urmare a două penalizări disciplinare în care doctorii au fost judecaţi pentru influenţarea gravă, eronată, a pacienţilor.

În cazul Millecam, Central Disciplinary Tribunal for Medical Care a ridicat, anul trecut, dreptul de practică unui medic implicat în tratament. Respectivul o tratase pe pacientă prin "terapia cu câmp magnetic."

În ianuarie, un doctor a fost penalizat de Eindhoven Regional Disciplinary Tribunal după ce a trimis o pacientă la un terapeut ortomolecular, care a diagnosticat şi tratat pacienţii cu antena Lecher, un fel de ansă.

Dutch doctors are told they must abide by strict rules if they use complementary medicine


BMJ 2008;336:853


Tony Sheldon
UTRECHT

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr. Rodica Chirculescu
Autor: